♤ Dolphin
Bottlenose dolphins are most common and well known dolphins which inhabits warm and temperate seas. They are grey, varying from dark grey at the top near the dorsal fin to very light grey and almost white or maybe even a pinkish colour at the underside. The elongated upper and lower jaws form the rostrum, which gives the animal the name bottlenose. The real nose, however, is the blowhole on top of its head, and the nasal septum is visible when the blowhole is open. After every 5 to 8 minutes, they needs to rise to the surface to breathe through its blowhole, though it generally breathes more frequently – up to several times per minute. Adults Dolphin range in length from 2 to 4 metres and in weight from 150 to 650 kilograms, however, in most parts of the world, the adult’s length is about 2.5 m and adult weight ranges from 200 to 300 kg with males being slightly longer and considerably heavier than females, on average. The size of the dolphin appears to vary considerably with habitat. They eat small fishes and other smaller animals.
Facts about Bottlenose Dolphins
Bottlenose dolphins send messages to one another in different ways. They squeak and whistle and use body language-leaping as high as 20 (6 meters) in the air, snapping their jaws, slapping their tails on the surface of the water, and even butting heads.
Nasal sacs inside the dolphin’s head are what make it possible for the dolphins to vocalize. Blowholes located in their heads open and close, allowing the dolphins to breathe. (Being mammals, dolphins have to come to the water’s surface to breathe, just like you.)
Each individual dolphin seems to have its own “signature whistle,” but the sounds we can’t hear may be the most important.
Dolphins also produce high frequency clicks, which act as a sonar system called echolocation (ek-oh-low-KAY-shun). When the clicking sounds hit an object in the water, like a fish or rock, they bounce off and come back to the dolphin as echoes. Echolocation tells the dolphins the shape, size, speed, distance, and location of the object.
Bottlenose dolphins also have a sharp sense of hearing. Scientists believe that the sounds travel through the dolphin’s lower jaw to its inner ear and then are transmitted to the brain for analysis.
Dolphins can reach 60 km
♤Yunus
Şişe burunlu yunuslar, ılık ve ılıman denizlerde yaşayan en yaygın ve iyi bilinen yunuslardır. Sırt yüzgecinin yakınında üstte koyu griden çok açık griye ve altta neredeyse beyaz veya hatta belki pembemsi bir renge kadar değişen gridirler. Uzatılmış üst ve alt çeneler, hayvana şişe burun adını veren kürsü oluşturur. Ancak gerçek burun, başının üstündeki hava deliğidir ve hava deliği açıldığında nazal septum görünür. Her 5 ila 8 dakikada bir, hava deliğinden nefes almak için yüzeye çıkmaları gerekir, ancak genellikle daha sık nefes alır - dakikada birkaç defaya kadar. Yetişkin Yunusların boyları 2 ila 4 metre ve ağırlıkları 150 ila 650 kilogram arasındadır, ancak dünyanın birçok yerinde yetişkinin uzunluğu yaklaşık 2,5 m'de ve yetişkin ağırlığı 200 ila 300 arasında değişir ve erkekler ortalama olarak kadınlardan biraz daha uzun ve oldukça ağırdır. Yunusun boyutunun habitata göre önemli ölçüde değiştiği görülüyor. Küçük balıkları ve diğer küçük hayvanları yerler.
Şişe Burunlu Yunuslar Hakkında Gerçekler
Şişe burunlu yunuslar birbirlerine farklı şekillerde mesaj gönderirler. Gıcırdayıp ıslık çalıyorlar ve beden dilini kullanıyorlar - havada 20 (6 metre) kadar yükseğe zıplıyorlar, çenelerini şaklatıyorlar, kuyruklarını suyun yüzeyine vuruyorlar ve hatta kafalarını çarpıyorlar.
Yunusların ses çıkarmasını sağlayan şey, yunusun kafasının içindeki burun keseleridir. Kafalarında bulunan hava delikleri açılıp kapanarak yunusların nefes almasını sağlar. (Memeli olan yunuslar da tıpkı sizin gibi nefes almak için su yüzeyine çıkmak zorundadır.)
Her bir yunusun kendi "imza düdüğü" var gibi görünüyor, ancak duyamadığımız sesler en önemlisi olabilir.
Yunuslar ayrıca ekolokasyon (ek-oh-low-KAY-shun) adı verilen bir sonar sistemi olarak işlev gören yüksek frekanslı tıklamalar üretir. Tıklama sesleri sudaki bir balık veya kaya gibi bir nesneye çarptığında, sekerler ve yankı olarak yunusa geri dönerler. Ekolokasyon, yunuslara nesnenin şeklini, boyutunu, hızını, mesafesini ve konumunu söyler.
Şişe burunlu yunuslar ayrıca keskin bir işitme duyusuna sahiptir. Bilim adamları, seslerin yunusun alt çenesinden iç kulağa geçtiğine ve daha sonra analiz için beyne iletildiğine inanıyor.
Yunuslar 60 km hıza ulaşabilir.
BAŞARILAR DILERIMeski optien iyi seçersen sevinirim ♡♡