Cevap:
1-Bir parçada, metinde ya da paragrafta anlatılmak istenen asıl düşünceye, verilmek istenen asıl mesaja ana fikir (ana düşünce) denir. Yazıda birçok fikir bulunabilir. Ama asıl anlatılmak istenen fikir tektir. Ana fikir, kısaca, parçanın bir cümlelik özetidir.
2-Görsel okuma; yazılı metinlerin dışında kalan şekil, sembol, resim, gra- fik, tablo, beden dili vb. gibi görselleri okuma, anlama ve yorumlamadır. Bir kavram olarak geçmişi otuz yıla dayanan görsel okuryazarlık işaret, sembol, grafik, renk ve resim kavramlarına odaklanan, yeni bir “okuryazarlık”tır.
3-Türk Dil Kurumu tarafından belirtilen noktalama işaretleri; nokta, virgül, ünlem, noktalı virgül, iki nokta, üç nokta, soru işareti, uzun çizgi, kısa çizgi, eğik çizgi, ters eğik çizgi, tırnak işareti, tek tırnak işareti, denden işareti, yay ayraç, köşeli ayraç, kesme işareti şeklindedir. Cümlelerin sonuna konulur.
4-Dilimizde ses olayları 8 başlıkta incelenmektedir. Bunlar; ünsüz benzeşmesi, Ünsüz yumuşaması, ses düşmesi, ses türemesi, Ünlü daralması, ulama ve kaynaşmadır.
5-kitapta anlamı bilinmeyen kelimeler¿¿
6-Bir metne başlık bulurken öncelikle o metne dikkatli şekilde odaklanarak okumalıyız. Metni çok iyi anlamamız gerekir. - Daha sonra metin içerisinde ne anlatıldığını ve konusunun ne olduğunu bulmalıyız. - Bulmuş olduğunuz başlık mutlaka metnin içeriğine uygun olmalıdır.
7-Paragrafı oluşturan tümceciklerin başlarında “zaten, ama, çünkü, ile, ne var ki, gerçi, yoksa” gibi ilgeç ve bağlaçlar bulunur. Fakat paragrafın giriş tümcesi bunlarla başlamaz. Ayrıca, giriş tümcesi kendinden önce bir tümce olduğunu sezdirecek bir bağlayıcı öğe taşımaz.
8-Sayılar, saat ve dakikalar metin içerisinde yazıyla yazılır. Ayrıca birden fazla sözcükten oluşan sayılar ayrı yazılır: Örnek: bin yıldan beri, dört kardeş, haftanın beşinci günü, üç ayda bir, yüz soru, iki hafta sonra, saat yediye çeyrek kala, mesela saat onda; iki yüz, üç yüz altmış beş.
9-Nazım biriminin (dörtlük,beyit) belirtilmesi.
Kaç dörtlükten veya kaç beyitten oluştuğunun belirtilmesi.
Şiirin ölçüsünün ve duraklarının belirtilmesi.
Kafiye (kafiye çeşitleri belirtilecek) ve rediflerin gösterilmesi.
Kafiye şemasının gösterilmesi.
10-Zıt anlamlı kelimelerin, birbirinin tam tersi anlamlara sahip olduğunu belirtmek gerekir. Eş anlamlar ise; farklı kelimelerin aynı anlama gelmesine denir.
Açıklama:
okadar uğraştım en iyi seçer misin