Soru: temel terminal komutları

Cevaplar 1

Cevap:

Cevap:

Bu makalemizde terminal ekranında kullanabileceğimi temel komutları göstereceğim. Bu komutların bazıları hariç Windows, Linux, macOS işletim sistemlerinde ortaktır. Farklı olanları yeri geldiğinde belirteceğim. Hadi başlayalım!

İlk önce terminal ekranını açıyoruz. Linux için ALT+CTRL+T kısayolunu kullanabilirsiniz. Windows içinde Windows+R kısayolunu kullanın. Ve çıkan ekrana cmd yazıp Entera başın. Mac için ⌘ ( Command ) + Boşluk (Space) tuşlarına basarak Spotlight’ı çalıştırıyoruz. Gelen kutucuğa terminal yazıp Enter’a basmamız yeterli. İşte terminallerimiz hazır.

Terminal ilk açıldığında Windows’ta bulunduğu klasörü gösterir. Linux ve macOS’da ise o an terminal için kim yetkili ise onun adı ve bulunduğu klasör ismi yazar. Ve genel olarak terminali ilk başlattığımızda kullanıcı klasörü açılır. Windowsta C:\Users\KullaniciAdi> şeklinde açılırken Linux ve macOS da kullaniciAdi@bilgisayarAdi:~$ şeklinde yazar.

Linux ve macOS da ~(tilda) kullanıcı klasörünü ifade eder. / ise root yani en üst klasörü ifade eder.

Komutlar hakkında bilgi almak

İlk komutumuz yardım almak ile ilgili. “ help, — help , /? “ komutlarını terminal üzerinde kullanacağımız komutlar hakkında bilgi almak için kullanabilirsiniz. İngilizce yardım anlamına gelen help komutu bize diğer komutlar hakkında bilgi vermek için kullanılır.

Kullanımı windows için şu şekilde:help komutAdi

Yada Windows için şu şekilde bir kullanımda mevcut komutAdi /?

Linux / macOS için şu şekilde: komutAdi — help

Örneğin help mkdir yada mkdir — help yada mkdir /? yazdığımızda bize mkdir komutu hakkında bilgi verir. Aşağıdaki komutlar hakkında çok detaya girmeyeceğim. Komutlar hakkında daha ayrıntılı bilgi için “ help , — help , /? “ komutunu kullanabilirsiniz.

Yeni klasör oluşturmak

İkinci komutumuz mkdir komutu. İngilizce “make directory” kelimelerinin kısaltmasıdır. Yeni bir klasör oluşturmak için kullanılır. Kullanımı şu şekilde:

mkdir klasor1

Bu komutu verdiğimizde bulunduğumuz klasöre klasörAdi adında bir klasör oluşacaktır.

Yeni Dosya oluşturma

Yeni bir dosya oluşturmak için Windows üzerinde direkt bir komut yok. Ama kopyalama komutu yani copy komutunu kullanarak yeni bir dosya oluşturabiliriz. Kullanımı şu şekilde:

copy NUL dosyaAdi

Bu komutu verdiğimizde dosyaAdi adında bir dosya oluşacaktır.

Mac ve Linux sistemlerinde ise touch komutunu kullanabiliriz. Kullanımı şu şekilde:

touch dosyaAdi

Aynı windows sistemlerde olduğu gibi dosyaAdi adında bir dosya oluşacaktır.

İstersek dosyamıza uzantıda ekleyebiliriz. dosyaAdi.txt dediğimizde txt uzantılı bir dosya oluşturmuş oluruz.

Açıklama:

İyi Dersler

:)

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years