Soru: enzimin genel özelliklerini yazınız ACİL​

Cevaplar 1

Cevap:

Aktivasyon enerjisini düşürürler.

Enzim-substrat ilişkisi anahtar ile kilit uyumuna benzer.

Enzimlerin tümünde protein kısım bulunur.

Enzimlerin sonuna –az eki getirilerek katalizlediği tepkimeye göre isimlendirilir. Örneğin lipitlere etki eden enzimlere lipaz denir.

Substrat yüzeyi genişliği ile enzim etkinliği doğru orantılıdır. Örneğin kıymanın, kuşbaşı ete oranlara daha kolay sindirilmesi kıymanın yüzeyinin daha geniş olmasında kaynaklanır.

Enzimler hücre içinde üretilmesine rağmen hücre dışında da çalışabilir.

Reaksiyonu başlatmazlar. Başlamış olan reaksiyonu hızlandırırlar.

Reaksiyondan değişmeden çıkarlar. Bu yüzden tekrar tekrar kullanılırlar.

Ancak sulu ortamda çalışırlar.

Sıcaklık ve pH değişimlerinden etkilenirler.

Enzimlerin kontrolünde yaygın olarak inhibitör maddeler kullanılır. Bu maddeler substratla yarışarak enzimin aktif merkezine bağlanırlar ve böylece substratın enzime bağlanmasını engeller.

Enzim kontrolünde reaksiyon sonucu oluşan son ürünün konsantrasyonunun artması reaksiyonu durduran faktörlerdendir. Buna feed-back inhibisyonu denir.

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years