Konu:
BiyolojiYazar:
addisondunlapOluşturulma Zamanı:
2 yıl önceAktivasyon enerjisini düşürürler.
Enzim-substrat ilişkisi anahtar ile kilit uyumuna benzer.
Enzimlerin tümünde protein kısım bulunur.
Enzimlerin sonuna –az eki getirilerek katalizlediği tepkimeye göre isimlendirilir. Örneğin lipitlere etki eden enzimlere lipaz denir.
Substrat yüzeyi genişliği ile enzim etkinliği doğru orantılıdır. Örneğin kıymanın, kuşbaşı ete oranlara daha kolay sindirilmesi kıymanın yüzeyinin daha geniş olmasında kaynaklanır.
Enzimler hücre içinde üretilmesine rağmen hücre dışında da çalışabilir.
Reaksiyonu başlatmazlar. Başlamış olan reaksiyonu hızlandırırlar.
Reaksiyondan değişmeden çıkarlar. Bu yüzden tekrar tekrar kullanılırlar.
Ancak sulu ortamda çalışırlar.
Sıcaklık ve pH değişimlerinden etkilenirler.
Enzimlerin kontrolünde yaygın olarak inhibitör maddeler kullanılır. Bu maddeler substratla yarışarak enzimin aktif merkezine bağlanırlar ve böylece substratın enzime bağlanmasını engeller.
Enzim kontrolünde reaksiyon sonucu oluşan son ürünün konsantrasyonunun artması reaksiyonu durduran faktörlerdendir. Buna feed-back inhibisyonu denir.
Yazar:
jaumegilbert
Bir cevabı oylayın:
19