Soru: Mendel’in çalıştığı karakterler, farklı kromozomlar üzerinde bulunmaktadır. Bu karakterler aynı kromozomlar üzerinde yer alsaydı Mendel’in hangi ilkeyi ortaya koyması mümkün olamayabilirdi?

Cevaplar 2

Cevap:

Açıklama:

Bağımsız ayrışım prensibi (bağımsızlık kanunu)

Cevap:

Cevap:

Selam

Açıklama:

Mendel’in 1. yasası:

Alellerin ayrışım prensibi = Bağımsız ayrışım prensibiP: SS (anne) X ss (baba) kromozom sayısı:2nBu karakterler çaprazlanırMuhtemel aleller:G: S (anneden) ve s (babadan) kromozom sayısı: nF1: Ss

Çaprazlama sonucu oluşan karakter sarı renk tohumdur.

Birbirlerinden belli bir karakterin farklı iki çeşidiyle ayırt edilen (iki allel) iki saf soyun aralarında çaprazlanması sonucu F1 dölünde, ana ve babadan yalnız birine benzeyen homojen bireyler ortaya çıkar.

Mendel bu bulgulara göre şu açıklamaları yapmıştır:

Belli bir karakteri belirleyen kalıtsal belirleyiciler vardır (günümüzde gen adı verilen birimler).

ay

Her ergin bireyin hücrelerinde bir karaktere ait 2 belirleyici (2 allel) bulunmaktadır. F1 de bunlardan biri dominant diğeri resesiftir.

Kalıtsal belirleyiciler gamet hücreleri aracılığı ile dölden döle nakledilir. Eşey hücreleri oluşumu sırasında, ayrılan allellerin taksimi tamamen bağımsız ve eşit şekilde gerçekleşir. Örneğin Ss allel çifti taşıyan bir annenin allelleri S ve s ‘dir. Oluşacak eşey hücresine, bu karakter belirliyicisinin S alleli iletilir, diğer hücreye de s alleli iletir. Her eşey hücresi her bir karaktere ait sadece bir allel taşıyabilir. İşte bu Mendel’in birinci yasasının temelidir.Buna Bağımsız ayrılın prensibi denir.

#Mamiksel

BAŞARILAR

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years