Cevap:
Açıklama:
Sağlık Hizmetleri: Acil durumlarda hastaya veya tehlike bölgesine en güvenilir ve en hızlı bir şekilde ulaşılacak yolun belirlenmesinde coğrafi bilgi sistemlerinden yararlanılmaktadır. GPS adı verilen global yön bulma hizmeti burada büyük rol oynamaktadır. Ayrıca yeni hastane, sağlık ocağı yapılmak istendiğinde ilk tespit GPS sistemleriyle yapılmaktadır. GPS sistemi ilk defa Amerika Birleşik Devletleri’nde Amerika’nın dünya etrafına 24 tane uydu yerleştirilmesiyle kullanılmaya başlanmıştır. 2012’de bu sayı 32’ye çıkmıştır. Salgın hastalıklarda tehlikeyi ortadan kaldırmak için hastalığın kaynağı, nerelere yayıldığı, çevresel faktörlerle ilişkisinin belirlenmesi gereklidir. Sözü edilen etkenlerin belirlenme işlemleri coğrafi verilerle yapılmaktadır.
Belediye Hizmetleri: Kamu alanlarının belirlenmesi, ulaştırma verileri, tapu işlemleri, arsa ve arazi düzenlemeleri başta olmak üzere belediyeler çoğunlukla işlerinde coğrafi bilgilerden yararlanmaktadırlar. İmar uygulama, alt yapı hizmetleri, kentsel dönüşüm, denetim, fen işleri, ruhsat, denetim CBS’den yararlanılan alanlardan sadece birkaçıdır.
Asayiş ve Güvenlik Hizmetleri: Karakolların sorumlu oldukları bölgelerdeki güvenlik aksaklıklarını sisteme giriş yapması yerelden başlayıp genele doğru veri kontrolünü sağlamaktadır. Elde edilen verilere göre önlemler alınarak suçlar engellenebilmektedir. Suçluların takibi, yeni asayiş birimlerinin yeri, suç mahalline ulaşım CBS’den yararlanılan durumlardan bazılarıdır.
Ayrıca tarım arazilerinin tespiti, afet yönetimi, doğal kaynakların yönetimi, müşteri ve pazar odaklı analizlerin yapımı gibi birçok konuda da coğrafi bilgi sistemlerinden yararlanılmaktadır. Teknolojinin insan hayatının her alanına tesir etmesiyle GPS cihazları her bireye mahsus hale gelmiştir. Bu sebeple günlük hayatta navigasyonlar yardımıyla en basit yön bulma da dahi coğrafi bilgiler kullanılmaktadır.