Cevap:
1. bölümAçıklama: Kontrolsüz hücre bölünmesi sebebi yoğunluğa bağlı inhibsyon kontrolden çıkmasıdır, kontrolsüz hücre bölünmesinin sonucu ise kanserli veya tümörlü hücre oluşumudur.
Kontrolsüz hücre bölünmesi nedir?
Kontrolsüz hücre bölünmesi hücre döngüsünün kontrolü sırasında M Kontrol Noktasında tespit edilebilen bir hatadır.
Hücre döngüsünün kontrolü üç noktada gerçekleşir; G1, G2 ve M kontrol noktalarıdır. Bu kontrol noktalarının kendine has özellikleri sayesinde gerekli kontroller yapılır ve dur-geç şeklinde bölünme devam eder.
Kontrol noktalarını tanıyalım;
G1 Kontrol noktası;
DNA`daki hasar,
Ortamdaki besin miktarı,
Hücre büyüklüğü kontrol edilir. Sorun yoksa "devam et" sinyali verilir.
G2 Kontrol noktası;
Hücre büyüklüğü,
DNA`nın eşlenmesi sırasında hata veya hasar olup olmadığı kontrol edilir. Sorun yoksa "devam et" sinyali verilir.
M Kontrol noktası;
Kromozomların iğ ipliklerine bağlanması kontrol edilir. Tüm kromozomlar iğ ipliklerine tutunduğu zaman "dur" sinyali ortadan kalkar ve hücre bölünmesi tamamlanır.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ek Bilgi;
Fiziksel dış sinyaller hücre döngüsünü etkiler. Kalabalıklaşan hücrelerin bölünmeyi durdurmaları olayına yoğunluğa bağlı inhibasyon denir. Zaten hücrelerin bölünmeyi durduramadıklarında yoğunluğa bağlı inhibasyonun kontrolden çıkıp hücre kitlesi oluşturduğunu öğrendik.
Hücre döngüsü kontrolden çıkarsa, hücrelerin kontrolsüz bölünmesi sonucu tümör ve kanser hastalığı ortaya çıkar.
Oluşan tümör bulunduğu bölgede kalıyorsa iyi huylu tümör olarak adlandırılır. Ameliyatla alınabilirler.
Oluştuğu bölgeden diğer doku ve organlara yayılarak hızlı ve anormal şekilde bölünen tümörlere ise kötü huylu tümör denir.
Kötü huylu tümör hücrelerinin başladığı yerden vücudun başka bölgelerine yayılarak yerleşmesine metastaz adı verilir.
2. bölüm
Kontrolsüz hücre bölünmesi, yani daha bilinen bir anlamda kanser birçok insanın hayatındaki en büyük sorundur. Tıbbi olarak net bir çözümü olmayan kontrolsüz hücre bölünmesi çoğunlukla sonu ölümle biten bir hastalıktır. Fakat bazı insanlar bu sorunlardan uzun uğraşlar sonucunda kurtulabilmektedirler. Bütün organları hücrelerden oluşmuş olan vücudumuzun en küçük yapı taşı hücrelerdir. Kontrolsüz olarak bölünen hücreler genlerimizin bozulmasına hatta kromozom sorunlarının meydana gelmesine neden olarak kişide hastalığın belirtilerinin görülmesine neden olmaktadır. Kanser sorunlarında yanı kontrolsüz hücre bölünmesi sorunlarında erken teşhis oldukça önemlidir. Erken teşhiste kişide bu sorunların oluşmasına neden olan sorun gerek ilaçlar olsun gerek diğer tedavi yöntemleri olsun kullanılarak ortadan kaldırılabilmektedir. Kontrolsüz hücre bölünmesi sorunu olan insanlarda bu durum bölünen hücrelerin mikroskoplar ile incelenerek türlerinin tespit edilmesinden sonra karar verilebilmektedir. Bu durum yapılmadan bölünen hücrenin türü belirlenememektedir. Hücrelerin kontrolsüz olarak bölünmesi ile bu bölünmeye neden olan kanser türüne göre durum tam olarak saptanır.
Kontrolsüz hücre bölünmesinin nedenleri
Kontrolsüz hücre bölünmesi sorununun birçok nedeni vardır. Bu nedenler genellikle uzun süreler boyunca insanların bu nedenlerden birini tekrarlaması ile meydana gelmektedir. Bu sorunun nedenlerini şu şekilde açıklayabiliriz.
Kontrolsüz hücre bölünmesinin en büyük nedeni günümüzde oldukça yayınlaşmış olan sigara ve alkol kullanımıdır. Özellikle yaşı ilerlemiş kişiler gençliklerinden beri tükettikleri bu tür insan vücuduna zararlı maddelerden dolayı bu sorunu yaşayabilmektedirler. Bu nedenle sigara ve alkol kesinlikle kullanılmamalıdır.
Yine günümüzde araçların egzozları ve diğer nedenlerden dolayı oluşmuş olan hava kirliliğidir. Bu durum sadece insanlar üzerinde değil tüm canlılar üzerinde olumsuz etkiler meydana getirmektedir.
İş gereği sürekli olarak kişinin radyasyona maruz kalması ile kontrolsüz hücre bölünmeleri kişilerde baş gösterebilmektedir.
Yine sürekli olarak kişinin röntgen ışığına maruz kalması vücudun genlerinde bozukluklara neden olarak kanser hücrelerinin oluşmasına neden olmasıdır.
Son olarak yine işi gereği sürekli olarak kimyasal maddeler içerisinde çalışan kişilerde kontrolsüz hücre bölünmesi durumu ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi durumlar ile karşılaşmamak için mutlaka kişisel koruyucu donanımların kullanılması gerekmektedir.
Kontrolsüz hücre bölünmesi sorunu görülen kişilerde bu durumun belirtileri;
Kişinin makat bölgesinden sürekli olarak görülen ve normal kabul edilmeyen akıntılar ve kanamalar bu durumun habercisi olabilmektedir. Bu gibi durumlar kesinlikle önemsenmesi gereken şeylerden biridir.
Büyük ve küçük abdest yapımındaki zaman değişiklikleri. Bu durum genellikle kişiler farkına varmadan gerçekleşmektedir.
Kişide bölgesel olarak sürekli bir sancı ve bunun yanı sıra kişideki büyük yorgunluk durumlarıdır.
Bunun yanında kişide sık olarak görülen yaraların iyileşmemesi durumudur.
İşte bu belirtiler çoğu zaman kontrolsüz hücre bölünmesi sorunu olan insanlarda çokça görülen durumlardan bazılarıdır. Bu belirtiler sizlerde de görülüyorsa mutlaka zaman kaybetmeden doktorunuzla bu durumu paylaşın. Erken teşhis bu gibi durumlarda hayat kurtarıcı bir rol oynamaktadır. Kontrolsüz hücre bölünmesi yani kanser, görüldüğü organa göre kişide farklı belirtiler oluşturarak birçok sorunu meydana getirmektedir.
iyi dersler..:)
-en iyi seçer misin-<3
MAİN_LUCİİ31
Yazar:
fridayfitzgerald
Bir cevabı oylayın:
4Merhaba,
Kontrolsüz hücre bölünmesi diğer adıyla kanser hücrelerin olağan döngüsü olan;
(ipmats)
Aşamalarının her birinde gerçekleşen denetim mekanizmalarından sıyrılarak kontrolsüz bir şekilde bölünen hücrelerin genel adıdır.
Bu denetimler çeşitli enzim ve proteinlerce sağlanır. Her bir faz arası geçiş, farklı metotlarla kontrol edilir. En nihayetinde ise önce DNA bölünür, telofazın son kısmında ise hücre bölünmesi gerçekleşir ve sonuç olarak tek bir hücreden, iki hücre meydana gelir.
Fakat bazı kanserojen maddeler, radyasyon ve buna benzer dış müdaheleler sonucu olarak, hücrenin denetim mekanizmalarından bir ya da birkaçı bozulabilir. Aynı şekilde, doğrudan DNA'ya yapılan bir dış müdahale sonucu bu bölünme, gerektiği gibi kontrol altında yapılamayabilir. İşte bu ve buna benzer bir durumda, hücre kontrolsüz bir bölünme işlemine başlar ve böylece, gerekenden çok daha fazla hücre üretilir. İşte bu duruma kötü huylu tümör ya da daha acımasız ismiyle kanser denir.
Nedenleri:
Yani genel olarak sağlıksız beslenme olarak özetleyebiliriz. Peki sonuçları nedir:
Kanser nedir? Kanser çeşitleri nedir sorusunun cevabı:
https://eodev.com/gorev/4029133
Kanser tedavisi nasıl olur sorusunun cevabı:
https://eodev.com/gorev/2412285
Başarılar :)
Yazar:
gusbvyy
Bir cevabı oylayın:
2