Cevap:
BESLENME;
Canlılar, yaşam enerjilerini sağlayabilmek için önce beslenmek sonra da solunum ya da fermantasyon yapmak zorundadırlar. Beslenme ile ihtiyaç duydukları organik molekülleri alırlar, solunum ya da fermantasyon ile de bunları kullanarak ATP sentezlerler.Beslenme Şekline Göre Canlılar:1. Ototroflar (Üreticiler)2. Heterotroflar (Tüketicier)3. Hem ototrof hem de heterotroflar (Hem üretici hem tüketiciler)
Ototroflar:
Ototroflar:Kendi besinini üretebilen canlılardır.
Heterotroflar:
Heterotroflar:Kendi besinini üretemeyen, dışarıdan hazır besin alan canlılardır. Bir grubu holozoik canlılardır ki bunlar etçil (karnivor), otçul (herbivor) ve hepçil (omnivor) olarak sınıflandırılırlar. Ayrıca saprofit (çürükçül, ayrıştırıcı) canlılar da heterotrofturlar.
Hem Ototrof Hem De Heterotrof Canlılar:
Hem Ototrof Hem De Heterotrof Canlılar:Bu canlılar hem fotosentez ile besin üretirler
METABOLIZMA:
Metabolizma, anabolizma ve katabolizma olarak iki grupta incelenir:Anabolizma genel anlamda yapım tepkimeleridir. Sentez adı da verilebilir. Fotosentez, kemosentez ve dehidrasyon tepkimeleri anabolik reaksiyonlardır.Katabolizma ise yıkımdır. Solunum, fermantasyon ve hidroliz ise katabolik reaksiyonlardır.Metabolizma ile ilgili karşılaşabileceğimiz bir başka kavram da bazal metabolizmadır. Bazal metabolizma, Hayatın devamı için şart olan asgari metabolizma faaliyetidir. Tam dinlenme halinde ve uygun koşullarda ölçüm yapılarak saptanabilir. Örneğin kış uykusundaki ayılar bazal metabolizma ile yaşamlarını sürdürürler.
Yazar:
saige6zbl
Bir cevabı oylayın:
6