Soru: Kendi beslek canlılara örnek yazınız.

Cevaplar 2

Cevap:

Kendi beslek canlılar nedir ?

Kendi beslek canlılara örnek

KENDİ BESLEK kendi besinini kendisi yapabilen canlı varlık. Canlı varlıkların yiyecekleri iki kategoriye ayrılabilir: Birincisi, organizmaya ham madde ve enerji sağlayan, yani vücutta ‘yanan” besinler, ikincisi yalnız madde sağlayan, yani yanmayan besinler. Bu ikincisinde organizma enerjiyi başka türlü sağlar. Bir hayvan öncelikle vücutta yanabilen besinler almasına karşın bunların içinde yanmayan maddeler de (su, tuz, vb.) alır.

Bunlardan birincilerin yanmasıyla sağlanan enerji ikincilerin özümlenmesini de sağlar. Bu türlü beslenen canlılara dış beslek denir. Kendi beslek yaratık, yalnız iç enerjisi bulunmayan besinleri sindirir: Su, karbondioksit, nitrat ve fosfatlar vb. Yeşil bitkilerin tümü böyledir ve bunlara kendi beslek canlılar denir.

Bunlar da iki bölüme ayrılır. Kendi beslek canlıların çoğunluğu ışık beslektir (fototrof). Tamamı yeşil olan bu canlılar güneş ışığının enerjisinden yararlanırlar. Kimya beslek olanlarsa (kimyotrof) bazı bakterilerdir ve bunlar çeşitli karbon, azot, vb. bileşiklerini kimyasal tepkimelerle ayrıştırarak kendilerine gerekli enerjiyi sağlarlar.

Ancak yalnız yeşil bitkilerin yaptığı fotosentez insanlar ve hayvanlar için hayati önem taşır. Bu bitkiler kendilerini beslerken, daha doğrusu kendi besinlerini yaparlarken, insanlar ve hayvanların solunumu için gerekli olan oksijeni havaya verirler. Yine kendi beslek canlıların fotosentez yoluyla yaptıkları organik maddeler ise insanların ve hayvanların beslenmelerini sağlar.

Ototrof canlılara örnek verilecek olursa:

  • Çimler
  • Çiçekler
  • Ağaçlar
  • Algler
  • Yosunlar

İyi Dersler

#Aymella

Cevap:

Kendi besinlerini üreten canlılara ototrof denir.Bu canlıların %80 ı bitkilerden oluşur.Beslek canlıların bazıları şunlardır:Çiçekler,

Çimler,

Çalılar,

Su bakterileri,

Ağaçlar,

Algler,

Fitoplanktonlar,

Yosunlar,

Bazı bakteri türleri

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years