Soru: Bir üreme yöntemiyle ilgili özellikler verilmiştir. "Sağlam yapılı örtüleri olan yapılarla gerçekleşir. Elverişsiz koşullara dayanıklı özelleşmiş hücrelerin gelişmesiyle meydana gelir ve bu hücreler suyla, rüzgârla ya da diğer aracılarla taşınabilir." Bu özellikleri taşıyan üreme çeşidi nedir?​

Cevaplar 1

Cevap:

Cevap: Verilen üreme biçimi sporlu üremedir.

Açıklama: Sporlu üreme eşeysiz üreme şekillerinden biridir. Bu üreme biçimi bazı bir hücrelilerde, mantarlarda ve çiçeksiz bitkilerde görülür. Sporlar haploit canlılarda mitoz bölünmeyle diploit canlılardaysa mayoz bölünmeyle oluşturulmaktadır.

Sporla üremenin özellikleri:

Sporlar özelleşmiş hücrelerdir.

Sporların sağlam yapılı örtüleri mevcuttur.

Sporlar elverişsiz ortamlara dayanıklıdır.

Sporlar uygun şartlarda gelişerek yeni canlıları oluşturur.

Sporlar üreyen canlıların yaşam döngüsünde eşeyli üremeyi eşeysiz üreme takip etmektedir. Bu şekilde eşeyli üremeyi eşeysiz üremenin takip etmesi durumuna döl almaşı (metagenez) denir. Eğrelti otu, kara yosunu, atkuyruğu gibi bitkilerde döl almaşı görülür.

Bazı mantarlarda görülen sporlu üreme ise mitozla çok sayıda n kromozomlu sporun oluşmasını sağlar. Sporların kamçısı bulunmadığı için su veya rüzgar gibi unsurlar sayesinde taşınır. Taşındığı noktada uygun koşulların bulunması halinde, nemli ortamda, gelişip yeni mantarlar oluşur.

en iyi seçer misin iyi çalışmalar

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years