1000 kelimelik mi tam olarak bilmiyorum bazı kısımlarını yazabilirsin.
Herkese merhaba arkadaşlar. Bugün sizlere Özdemir Asaf'ın en bilindik şiiri olan "Lavinia" şiirinin adı ile basılmış, en sevilen şiirlerinin derlendiği bu kitabın incelemesini yapmaya çalışacağım. Kitabı her yönüyle anlatmayı ve incelemeyi detaylı bir şekilde yapmayı düşünüyorum. Öncelikle Özdemir Asaf'tan bahsedeyim. Başlıyorum.
Özdemir Asaf Kimdir?
Cumhuriyet döneminin en ünlü şairlerinden olan Özdemir Asaf,11 Haziran 1923 yılında Ankara’da doğmuştur. Şairin asıl adı Halit Özdemir Arun’dur. Önce Galatasaray Lisesinde okuyan şair Kabataş Erkek Lisesi’ni 1942 yılında bitirmiştir.Hukuk Fakültesi, İktisat Fakültesi ve Gazetecilik Enstitüsünü İstanbul Üniversitende okumuştur. Ancak bu bölümleri yarıda bırakmıştır. ‘Zaman ve Tanin’ gazetelerinde çevirmenlik yapmıştır. Çeşitli dergilerde yazılar yayımlamıştır. Şiir, öykü ve deneme yazan Özdemir Asaf 28 Ocak 1981 yılında İstanbul’da vefat etmiştir.
Garip ve İkinci Yeni’yi karıştıran bir şiir anlayışı olan Özdemir Asaf ,daha sonraları ikisinden de ayrı soyut bir şiire yönelmiştir. Kapalı ve sözcük oyunlarına dayalı şiirler yazmıştır. Çevre, eşya, insan ve anılar üzerine bilmeceyi andıran soyut düşünceleri şiirlerinde işlemiştir. Özdemir Asaf’ın şiirlerinde hayattan düşünce ve felsefeye, felsefeden de eşyaya ve hayata geçiş söz konusudur. Şiirlerini dönemine göre ayrı bir dil ve söyleyiş tarzıyla oluşturmuştur.Şiirlerinde genel olarak dörtlük ve ikilik dize satırlarını kullanmıştır. Dize sayısını çoğu zaman en aza indiren Özdemir Asaf imajsız, anlamsız ve zaman zaman ironik söyleyişe önem vermiştir. Şiirlerinin temelini sen-ben ikilemi oluşturur.Çevresindeki olayları ve yaşadıklarını soyutlaştırmış ve düşünce planına aksettirmiştir. Bireysel olarak yazdığı şiirlerini yeri geldiğinde kendiyle, toplumla ve çevreyle çatışma biçiminde aktarmıştır.
Lavinia Nedir?
"Lavinia,ölüm çiçeği demektir. Bir diğer anlamı da 'hayalimdeki muhteşem sevgili'dir" diyor, Özdemir Asaf.
Lavinia Kimdir?
Rivayete göre; bir gün Özdemir Asaf bir toplantıda şiir okurken aşık olduğu kız da salondadır ve şiirin okunması esnasında salondan ayrılır. Özdemir Asaf bu duruma hayli içlenir ve asla duygularını aşikar etmez. Uğruna şiir yazılan bu kadın Mevhibe Meziyet Beyat'tır. Peki kimdir bu unutulmaz şiire ilham veren kadın. Gelin birlikte tanıyalım;2 Mayıs 1925’te İstanbul’da doğmuş hepimizin "Lavinia" diye tanıdığı Mevhibe Beyat. Eski bir valinin kızı olan Beyat, Güzel Sanatlar Akademisini bitirdikten sonra resim öğretmenliği ve stilistlik yapmış. O kadar güzel bir kadınmış ki bu sebepten bir çok erkeğin kalbini yakmış. Mevhibe Hanım'ın Lavinia şiirinin kendisine yazıldığından hiçbir zaman haberi olmamış.
Feridün Düzağaç doksanların orta zamanlarında "Lavinia" şiirini "Tını" isimli rock grubu ile şarkı haline getirip seslendirmiştir. Şiirin bu kadar tanınmasındaki bir diğer etken de bu seslendirmedir.
Kitap,Özdemir Asaf'ın bastırdığı orijinal bir eser olmayıp,Yapı Kredi Yayınları tarafından en güzel Özdemir Asaf şiirlerinin derlendiği bir şiir kitabıdır. 78 sayfalık,ince ama yoğun ve etkileyici şiirler içeren harika bir kitaptır. Özdemir Asaf'ın harika kelime oyunu yeteneği ,üst düzey zekası şiirlerine yansımıştır. Okuyucuyu sıkmayan diliyle şiirler yazan Özdemir Asaf, tüm samimiyeti ile ruhunuzu etkileyecektir.
Ayrıca birine bir şiir kitabı almak istiyorsanız kesinlikle önceliğiniz olabilecek bir kitaptır Lavinia. Şiir seven, sevmeyen herkesin içinde burukluk yaratacak bir kitaptır. Bence başucu kitabı olarak da kullanılabilecek bir kitap hatta. Rastgele bir sayfa açıp bir şiir okuduğunuzda ,bu hangi sayfa ,hangi şiir olursa olsun ruhunuza tesir edecektir. Her yönüyle çok güzel bir şiir kitabı olduğunu düşünüyorum,favori şiir kitabım hatta. Bütün şiir severlere öneriyorum,hatta şiir sevmeyenlere de öneriyorum. Tabuları yıkacak derecede güzel bir şiir kitabı...
Buraya Lavinia'yı eklemeden olmaz.
Lavinia
Sana gitme demeyeceğim.
Üşüyorsun ceketimi al.
Günün en güzel saatleri bunlar.
Yanımda kal.
Sana gitme demeyeceğim.
Gene de sen bilirsin.
Yalanlar istiyorsan yalanlar söyleyeyim,
İncinirsin.
Sana gitme demeyeceğim,
Ama gitme, Lavinia.
Adını gizleyeceğim
Sen de bilme, Lavinia.