Selam.
Öncelikle şıklardan gidip şıkları bir öğrenelim.
- A = Somut Anlam, beş duyu organı üzerinden algılanabilen durumlar Somut Anlam olarak ifade edilmektedir. Metinden örnek verecek olursak ' insanların hikâye dinlemekten usanacağını" Hikaye dinlemek dinleme organımız olan kulak ile olur. Beş duyu organımızdan biri kullanılmış oldu. Bu da somut anlama örnektir. Peki ya Somut Anlama örnek verecek olursak :
- 1. Örneğimiz: Rüzgar çok fazla toz kaldırdı. Cümlesinde rüzgar beş duyu organımızdan biriyle bile olsa algılayabiliyoruz.
- 2. Örneğimiz: Karanlık odada uyumayı tercih ediyorum. Cümlesinde karanlık kelimesi beş duyu organimizdan biriyle bile olsa algılayabiliyoruz.
- 3. Örneğimiz: : Yeni aldığım parfümün kokusunu çok beğendim. Cümlesinde koku kavramı beş duyu organımızdan biriyle bile olsa algılayabiliyoruz.
Bu demek oluyor ki A şıkkından söz edilebilir .
- B şıkkına gelecek olursak, B şıkkına dair bilgi yoktur metinde. Fakat yine de ikileme nedir bir göz atalım.
İkileme : Anlamı güçlendirmek için aynı kelimenin tekrarlanması, anlamları birbirine yakın, karşıt olan veya sesleri birbirini andıran kelimelerin yan yana kullanılmasıdır. Metinde ikileme yoktur fakat kafamızı karıştırabilecek bir kelime var; Büsbütün. Büsbütün bir ikileme değil, pekistirmedir. Tertemiz, sapsarı gibi.
- C şıkkına gelecek olursak Sesteş Köklü Sözcük: yazılışları aynı olmasına rağmen anlamları farklı olan, hem isim olarak hem de fiil olarak kullanılabilen köklerdir. Örnek verecek olursak: Saç kelimesinin iki anlamı vardır. Biri insanın kafa derisinde olan kafa kümesine denir, diğeri ise bir şeyi döküp serpmek anlamında. Metinde sesteş köklü sözcük bulacak olursak; Roman. Metinde kullanıldığı anlamı: kahramanlık barındırmayan ve günlük konuşma dili ile halktan kimselerin bulunduğu yazılardan oluşan uzun kitap türüdür. 2. Anlamı ise Anadolu üzerinden dünyaya yayılmış bir Hint-Avrupa halkıdır.
- Sesteş Köklü Sözcük Örnekleri:
- Gülmek insana çok yakışıyor. (1.anlam)
- Gül renginde bir eşarp aldım. ( 2. anlam)
- Yüzüm çok sivilcelendi. (1. anlam)
- Bayramda yüz tl topladım.
- Yüzme kursuna yazılacağım.
- D şıkkına gelince Ad Aktarması ile karşılaşıyoruz. Peki nedir bu Ad Aktarmasi?
Ad Aktarması : Herhangi bir benzetme amacı vermeden bir kelimenin başka bir ismin anlamını karşılamasına denir. Örneğin:
- Otobüs İstanbul'da duracakmış.( İstanbul'da fakat İstanbul otogarında demek istenmiştir.)
- Stefan Zweıg'i çok severek okurum.( Stefan Zweıg'i değilde kitaplarını eserlerini kast etmeye çalışmıştır.)
- Derslerin için okul ile görüştüm.( Okulda ki yetkililerle görüştüm anlamında denilmiştir.)
Ad Aktarmasını metinde bulacak olursak: "Ünlü kalemleri hapislerde süründüren" ünlü kalemler denilirken yazarlar kastedilmiştir.
soruda bize hangisinden söz edilemez diye sorulduğu için Cevabımız B şıkkıdır.
iyi dersler dilerim ^^