merhaba!
Deep Web Nedir?Deep Web kavramını, Türkçeye çevirmek istersek Derin Web (Derin İnternet) olarak düşünebiliriz. Adından da anlaşılacağı gibi internetin göremediğimiz kısımlarını, derinlerini ifade eder. Arama motorları ile yaptığımız aramalarda karşımıza çıkmayan, yani arama motorları tarafından indekslenmeyen her şey Deep Web tanımına dâhildir.
İnterneti, sekiz dilimli büyük boy bir pizza gibi düşünün. Arama motorları tarafından listelenen siteleri bir dilim olarak düşünürsek, işte geriye kalan yedi dilimlik pizza Deep Web’i oluşturur. Bir başka deyişle, sekiz dilimlik bir pizzaya sahip olsanız bile, bunun sadece bir dilimini tüketiyorsunuzdur aslında.
Deep Web’e Giriş Nasıl Yapılır?
Sizin de fark etmiş olacağınız gibi, aslında gün içinde farkında olmadan Deep Web’e giriyoruz. Bankacılık işlemlerimizi yapmak için ya da epostalarımıza bakmak için kullandığımız sayfalar, Deep Web’in parçalarıdır. Elbette ki Deep Web sadece bunlarla sınırlı değildir.
Deep Web’in tehlikeli, adından da anlaşılacağı gibi karanlık bir yüzü var ki o da Dark Web olarak tanımlanmaktadır. Her ne kadar Deep Web ve Dark Web iki ayrı kavram olsalar da günümüzde zaman zaman bu iki kavram karıştırılmakta ve birbirinin yerine kullanılabilmektedir. İkisinin arasındaki farkı şu şekilde özetleyebiliriz: Biraz önce bahsettiğimiz gibi, arama motorlarında görüntülenmeyen her şey Deep Web’i içerir. Dark Web de Deep Web’in bir parçasıdır ancak daha tehlikeli ve yasa dışı işlemlerin yapıldığı bir bölümdür.
Pizza örneğimize geri dönersek, kalan yedi dilimi Deep Web olarak tanımlamıştık. Bu yedi dilimin sadece bir dilimi Dark Web’tir.
Dark Web (Karanlık Web) Nedir?
Özel bilgilerin paylaşıldığı, sansürden uzak ve bu sebeplerle yasa dışı faaliyetlerin sıklıkla görüldüğü bir alandır. Burada yasa dışı faaliyetler ile anlatılmak istenen, u*u**urucu ticaretinden yasa dışı ürünlerin satışına, kiralık k**ilden sahte pasaportlara, p**nografik içeriklerden terör propagandasına, illegal deneylerden gizli devlet belgelerine kadar uzanan her şeydir. İnternetin sadece özel tarayıcılar ile girilebildiği bu kısmında kişiler anonim kalır.
Her ne kadar Dark Web’te karanlık işler dönse de bu alana girmek yasa dışı değildir ama tehlikeli olduğunu unutmamak gerekir. Dark Web’e Tor (The Onion Routing) adı verilen özel bir tarayıcı ile girilebilir. Bu tarayıcı, kullanıcılara onion kayıt operatörünü barındıran web siteleri üzerinde gezinme imkanı sunar. Tor sayesinde konumunuz anlık olarak değiştirildiğinden aynı anda hem Meksika’dan hem de İtalya’dan giriş yapmış gibi gözükürsünüz.
Kolay gelsin :)