Yazar:
tobías42
Cevap:
1. Sıfat Tamlamaları
1. Sıfat TamlamalarıBir ismin rengi, şekli, durumu, sayısı gibi özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatların, isimlerin önüne gelerek onlarla oluşturdukları söz öbeklerine sıfat tamlaması denir.
1. Sıfat TamlamalarıBir ismin rengi, şekli, durumu, sayısı gibi özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatların, isimlerin önüne gelerek onlarla oluşturdukları söz öbeklerine sıfat tamlaması denir.Sıfatlar her zaman isimlerden önce gelir. Dolayısıyla sıfat tamlamalarında tamlanan isim, tamlayan ise sıfattır.
1. Sıfat TamlamalarıBir ismin rengi, şekli, durumu, sayısı gibi özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatların, isimlerin önüne gelerek onlarla oluşturdukları söz öbeklerine sıfat tamlaması denir.Sıfatlar her zaman isimlerden önce gelir. Dolayısıyla sıfat tamlamalarında tamlanan isim, tamlayan ise sıfattır.Örnek(ler)
1. Sıfat TamlamalarıBir ismin rengi, şekli, durumu, sayısı gibi özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatların, isimlerin önüne gelerek onlarla oluşturdukları söz öbeklerine sıfat tamlaması denir.Sıfatlar her zaman isimlerden önce gelir. Dolayısıyla sıfat tamlamalarında tamlanan isim, tamlayan ise sıfattır.Örnek(ler)» kırmızı elbise
1. Sıfat TamlamalarıBir ismin rengi, şekli, durumu, sayısı gibi özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatların, isimlerin önüne gelerek onlarla oluşturdukları söz öbeklerine sıfat tamlaması denir.Sıfatlar her zaman isimlerden önce gelir. Dolayısıyla sıfat tamlamalarında tamlanan isim, tamlayan ise sıfattır.Örnek(ler)» kırmızı elbisesıfat isim
1. Sıfat TamlamalarıBir ismin rengi, şekli, durumu, sayısı gibi özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatların, isimlerin önüne gelerek onlarla oluşturdukları söz öbeklerine sıfat tamlaması denir.Sıfatlar her zaman isimlerden önce gelir. Dolayısıyla sıfat tamlamalarında tamlanan isim, tamlayan ise sıfattır.Örnek(ler)» kırmızı elbisesıfat isim(tamlayan) (tamlanan)
1. Sıfat TamlamalarıBir ismin rengi, şekli, durumu, sayısı gibi özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatların, isimlerin önüne gelerek onlarla oluşturdukları söz öbeklerine sıfat tamlaması denir.Sıfatlar her zaman isimlerden önce gelir. Dolayısıyla sıfat tamlamalarında tamlanan isim, tamlayan ise sıfattır.Örnek(ler)» kırmızı elbisesıfat isim(tamlayan) (tamlanan)» çalışkan öğrenci
1. Sıfat TamlamalarıBir ismin rengi, şekli, durumu, sayısı gibi özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatların, isimlerin önüne gelerek onlarla oluşturdukları söz öbeklerine sıfat tamlaması denir.Sıfatlar her zaman isimlerden önce gelir. Dolayısıyla sıfat tamlamalarında tamlanan isim, tamlayan ise sıfattır.Örnek(ler)» kırmızı elbisesıfat isim(tamlayan) (tamlanan)» çalışkan öğrencisıfat isim
1. Sıfat TamlamalarıBir ismin rengi, şekli, durumu, sayısı gibi özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatların, isimlerin önüne gelerek onlarla oluşturdukları söz öbeklerine sıfat tamlaması denir.Sıfatlar her zaman isimlerden önce gelir. Dolayısıyla sıfat tamlamalarında tamlanan isim, tamlayan ise sıfattır.Örnek(ler)» kırmızı elbisesıfat isim(tamlayan) (tamlanan)» çalışkan öğrencisıfat isim(tamlayan) (tamlanan)
1. Sıfat TamlamalarıBir ismin rengi, şekli, durumu, sayısı gibi özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatların, isimlerin önüne gelerek onlarla oluşturdukları söz öbeklerine sıfat tamlaması denir.Sıfatlar her zaman isimlerden önce gelir. Dolayısıyla sıfat tamlamalarında tamlanan isim, tamlayan ise sıfattır.Örnek(ler)» kırmızı elbisesıfat isim(tamlayan) (tamlanan)» çalışkan öğrencisıfat isim(tamlayan) (tamlanan)Yukarıdaki örneklerde “kırmızı” sözcüğü, “elbise” adını; “çalışkan” sözcüğü de “öğrenci” adını nitelik yönüyle anlamca bütünleyerek bir söz grubu kurmuş ve sıfat tamlaması oluşturmuştur.
1. Sıfat TamlamalarıBir ismin rengi, şekli, durumu, sayısı gibi özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatların, isimlerin önüne gelerek onlarla oluşturdukları söz öbeklerine sıfat tamlaması denir.Sıfatlar her zaman isimlerden önce gelir. Dolayısıyla sıfat tamlamalarında tamlanan isim, tamlayan ise sıfattır.Örnek(ler)» kırmızı elbisesıfat isim(tamlayan) (tamlanan)» çalışkan öğrencisıfat isim(tamlayan) (tamlanan)Yukarıdaki örneklerde “kırmızı” sözcüğü, “elbise” adını; “çalışkan” sözcüğü de “öğrenci” adını nitelik yönüyle anlamca bütünleyerek bir söz grubu kurmuş ve sıfat tamlaması oluşturmuştur.» Caddeler rengarenk ışıklarla süslenmişti.
1. Sıfat TamlamalarıBir ismin rengi, şekli, durumu, sayısı gibi özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatların, isimlerin önüne gelerek onlarla oluşturdukları söz öbeklerine sıfat tamlaması denir.Sıfatlar her zaman isimlerden önce gelir. Dolayısıyla sıfat tamlamalarında tamlanan isim, tamlayan ise sıfattır.Örnek(ler)» kırmızı elbisesıfat isim(tamlayan) (tamlanan)» çalışkan öğrencisıfat isim(tamlayan) (tamlanan)Yukarıdaki örneklerde “kırmızı” sözcüğü, “elbise” adını; “çalışkan” sözcüğü de “öğrenci” adını nitelik yönüyle anlamca bütünleyerek bir söz grubu kurmuş ve sıfat tamlaması oluşturmuştur.» Caddeler rengarenk ışıklarla süslenmişti.» Sınavdan sadece birkaç öğrenci geçebildi.
1. Sıfat TamlamalarıBir ismin rengi, şekli, durumu, sayısı gibi özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatların, isimlerin önüne gelerek onlarla oluşturdukları söz öbeklerine sıfat tamlaması denir.Sıfatlar her zaman isimlerden önce gelir. Dolayısıyla sıfat tamlamalarında tamlanan isim, tamlayan ise sıfattır.Örnek(ler)» kırmızı elbisesıfat isim(tamlayan) (tamlanan)» çalışkan öğrencisıfat isim(tamlayan) (tamlanan)Yukarıdaki örneklerde “kırmızı” sözcüğü, “elbise” adını; “çalışkan” sözcüğü de “öğrenci” adını nitelik yönüyle anlamca bütünleyerek bir söz grubu kurmuş ve sıfat tamlaması oluşturmuştur.» Caddeler rengarenk ışıklarla süslenmişti.» Sınavdan sadece birkaç öğrenci geçebildi.» Bu evde güzel günler geçirdim.
1. Sıfat TamlamalarıBir ismin rengi, şekli, durumu, sayısı gibi özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatların, isimlerin önüne gelerek onlarla oluşturdukları söz öbeklerine sıfat tamlaması denir.Sıfatlar her zaman isimlerden önce gelir. Dolayısıyla sıfat tamlamalarında tamlanan isim, tamlayan ise sıfattır.Örnek(ler)» kırmızı elbisesıfat isim(tamlayan) (tamlanan)» çalışkan öğrencisıfat isim(tamlayan) (tamlanan)Yukarıdaki örneklerde “kırmızı” sözcüğü, “elbise” adını; “çalışkan” sözcüğü de “öğrenci” adını nitelik yönüyle anlamca bütünleyerek bir söz grubu kurmuş ve sıfat tamlaması oluşturmuştur.» Caddeler rengarenk ışıklarla süslenmişti.» Sınavdan sadece birkaç öğrenci geçebildi.» Bu evde güzel günler geçirdim.Yukarıdaki cümlelerde koyu renkli kalın harflerle yazılmış söz öbekleri sıfat tamlamasıdır.
1. Sıfat TamlamalarıBir ismin rengi, şekli, durumu, sayısı gibi özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatların, isimlerin önüne gelerek onlarla oluşturdukları söz öbeklerine sıfat tamlaması denir.Sıfatlar her zaman isimlerden önce gelir. Dolayısıyla sıfat tamlamalarında tamlanan isim, tamlayan ise sıfattır.Örnek(ler)» kırmızı elbisesıfat isim(tamlayan) (tamlanan)» çalışkan öğrencisıfat isim(tamlayan) (tamlanan)Yukarıdaki örneklerde “kırmızı” sözcüğü, “elbise” adını; “çalışkan” sözcüğü de “öğrenci” adını nitelik yönüyle anlamca bütünleyerek bir söz grubu kurmuş ve sıfat tamlaması oluşturmuştur.» Caddeler rengarenk ışıklarla süslenmişti.» Sınavdan sadece birkaç öğrenci geçebildi.» Bu evde güzel günler geçirdim.Yukarıdaki cümlelerde koyu renkli kalın harflerle yazılmış söz öbekleri sıfat tamlamasıdır.
1. Sıfat TamlamalarıBir ismin rengi, şekli, durumu, sayısı gibi özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatların, isimlerin önüne gelerek onlarla oluşturdukları söz öbeklerine sıfat tamlaması denir.Sıfatlar her zaman isimlerden önce gelir. Dolayısıyla sıfat tamlamalarında tamlanan isim, tamlayan ise sıfattır.Örnek(ler)» kırmızı elbisesıfat isim(tamlayan) (tamlanan)» çalışkan öğrencisıfat isim(tamlayan) (tamlanan)Yukarıdaki örneklerde “kırmızı” sözcüğü, “elbise” adını; “çalışkan” sözcüğü de “öğrenci” adını nitelik yönüyle anlamca bütünleyerek bir söz grubu kurmuş ve sıfat tamlaması oluşturmuştur.» Caddeler rengarenk ışıklarla süslenmişti.» Sınavdan sadece birkaç öğrenci geçebildi.» Bu evde güzel günler geçirdim.Yukarıdaki cümlelerde koyu renkli kalın harflerle yazılmış söz öbekleri sıfat tamlamasıdır. NOT Sıfat tamlamalarında, tamlanana (isme) sorduğumuz “nasıl, hangi, kaç, kaçıncı?” sorularıyla tamlayanı (sıfatı) bulabiliriz.
1. Sıfat TamlamalarıBir ismin rengi, şekli, durumu, sayısı gibi özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatların, isimlerin önüne gelerek onlarla oluşturdukları söz öbeklerine sıfat tamlaması denir.Sıfatlar her zaman isimlerden önce gelir. Dolayısıyla sıfat tamlamalarında tamlanan isim, tamlayan ise sıfattır.Örnek(ler)» kırmızı elbisesıfat isim(tamlayan) (tamlanan)» çalışkan öğrencisıfat isim(tamlayan) (tamlanan)Yukarıdaki örneklerde “kırmızı” sözcüğü, “elbise” adını; “çalışkan” sözcüğü de “öğrenci” adını nitelik yönüyle anlamca bütünleyerek bir söz grubu kurmuş ve sıfat tamlaması oluşturmuştur.» Caddeler rengarenk ışıklarla süslenmişti.» Sınavdan sadece birkaç öğrenci geçebildi.» Bu evde güzel günler geçirdim.Yukarıdaki cümlelerde koyu renkli kalın harflerle yazılmış söz öbekleri sıfat tamlamasıdır. NOT Sıfat tamlamalarında, tamlanana (isme) sorduğumuz “nasıl, hangi, kaç, kaçıncı?” sorularıyla tamlayanı (sıfatı) bulabiliriz.TAMLAYAN
1. Sıfat TamlamalarıBir ismin rengi, şekli, durumu, sayısı gibi özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatların, isimlerin önüne gelerek onlarla oluşturdukları söz öbeklerine sıfat tamlaması denir.Sıfatlar her zaman isimlerden önce gelir. Dolayısıyla sıfat tamlamalarında tamlanan isim, tamlayan ise sıfattır.Örnek(ler)» kırmızı elbisesıfat isim(tamlayan) (tamlanan)» çalışkan öğrencisıfat isim(tamlayan) (tamlanan)Yukarıdaki örneklerde “kırmızı” sözcüğü, “elbise” adını; “çalışkan” sözcüğü de “öğrenci” adını nitelik yönüyle anlamca bütünleyerek bir söz grubu kurmuş ve sıfat tamlaması oluşturmuştur.» Caddeler rengarenk ışıklarla süslenmişti.» Sınavdan sadece birkaç öğrenci geçebildi.» Bu evde güzel günler geçirdim.Yukarıdaki cümlelerde koyu renkli kalın harflerle yazılmış söz öbekleri sıfat tamlamasıdır. NOT Sıfat tamlamalarında, tamlanana (isme) sorduğumuz “nasıl, hangi, kaç, kaçıncı?” sorularıyla tamlayanı (sıfatı) bulabiliriz.TAMLAYAN(SIFAT) TAMLANAN
1. Sıfat TamlamalarıBir ismin rengi, şekli, durumu, sayısı gibi özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatların, isimlerin önüne gelerek onlarla oluşturdukları söz öbeklerine sıfat tamlaması denir.Sıfatlar her zaman isimlerden önce gelir. Dolayısıyla sıfat tamlamalarında tamlanan isim, tamlayan ise sıfattır.Örnek(ler)» kırmızı elbisesıfat isim(tamlayan) (tamlanan)» çalışkan öğrencisıfat isim(tamlayan) (tamlanan)Yukarıdaki örneklerde “kırmızı” sözcüğü, “elbise” adını; “çalışkan” sözcüğü de “öğrenci” adını nitelik yönüyle anlamca bütünleyerek bir söz grubu kurmuş ve sıfat tamlaması oluşturmuştur.» Caddeler rengarenk ışıklarla süslenmişti.» Sınavdan sadece birkaç öğrenci geçebildi.» Bu evde güzel günler geçirdim.Yukarıdaki cümlelerde koyu renkli kalın harflerle yazılmış söz öbekleri sıfat tamlamasıdır. NOT Sıfat tamlamalarında, tamlanana (isme) sorduğumuz “nasıl, hangi, kaç, kaçıncı?” sorularıyla tamlayanı (sıfatı) bulabiliriz.TAMLAYAN(SIFAT) TAMLANAN(İSİM)
1. Sıfat TamlamalarıBir ismin rengi, şekli, durumu, sayısı gibi özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatların, isimlerin önüne gelerek onlarla oluşturdukları söz öbeklerine sıfat tamlaması denir.Sıfatlar her zaman isimlerden önce gelir. Dolayısıyla sıfat tamlamalarında tamlanan isim, tamlayan ise sıfattır.Örnek(ler)» kırmızı elbisesıfat isim(tamlayan) (tamlanan)» çalışkan öğrencisıfat isim(tamlayan) (tamlanan)Yukarıdaki örneklerde “kırmızı” sözcüğü, “elbise” adını; “çalışkan” sözcüğü de “öğrenci” adını nitelik yönüyle anlamca bütünleyerek bir söz grubu kurmuş ve sıfat tamlaması oluşturmuştur.» Caddeler rengarenk ışıklarla süslenmişti.» Sınavdan sadece birkaç öğrenci geçebildi.» Bu evde güzel günler geçirdim.Yukarıdaki cümlelerde koyu renkli kalın harflerle yazılmış söz öbekleri sıfat tamlamasıdır. NOT Sıfat tamlamalarında, tamlanana (isme) sorduğumuz “nasıl, hangi, kaç, kaçıncı?” sorularıyla tamlayanı (sıfatı) bulabiliriz.TAMLAYAN(SIFAT) TAMLANAN(İSİM) » iyi insan nasıl insan? → iyi
1. Sıfat TamlamalarıBir ismin rengi, şekli, durumu, sayısı gibi özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatların, isimlerin önüne gelerek onlarla oluşturdukları söz öbeklerine sıfat tamlaması denir.Sıfatlar her zaman isimlerden önce gelir. Dolayısıyla sıfat tamlamalarında tamlanan isim, tamlayan ise sıfattır.Örnek(ler)» kırmızı elbisesıfat isim(tamlayan) (tamlanan)» çalışkan öğrencisıfat isim(tamlayan) (tamlanan)Yukarıdaki örneklerde “kırmızı” sözcüğü, “elbise” adını; “çalışkan” sözcüğü de “öğrenci” adını nitelik yönüyle anlamca bütünleyerek bir söz grubu kurmuş ve sıfat tamlaması oluşturmuştur.» Caddeler rengarenk ışıklarla süslenmişti.» Sınavdan sadece birkaç öğrenci geçebildi.» Bu evde güzel günler geçirdim.Yukarıdaki cümlelerde koyu renkli kalın harflerle yazılmış söz öbekleri sıfat tamlamasıdır. NOT Sıfat tamlamalarında, tamlanana (isme) sorduğumuz “nasıl, hangi, kaç, kaçıncı?” sorularıyla tamlayanı (sıfatı) bulabiliriz.TAMLAYAN(SIFAT) TAMLANAN(İSİM) » iyi insan nasıl insan? → iyi» acılı yürek nasıl yürek? → acılı
1. Sıfat TamlamalarıBir ismin rengi, şekli, durumu, sayısı gibi özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatların, isimlerin önüne gelerek onlarla oluşturdukları söz öbeklerine sıfat tamlaması denir.Sıfatlar her zaman isimlerden önce gelir. Dolayısıyla sıfat tamlamalarında tamlanan isim, tamlayan ise sıfattır.Örnek(ler)» kırmızı elbisesıfat isim(tamlayan) (tamlanan)» çalışkan öğrencisıfat isim(tamlayan) (tamlanan)Yukarıdaki örneklerde “kırmızı” sözcüğü, “elbise” adını; “çalışkan” sözcüğü de “öğrenci” adını nitelik yönüyle anlamca bütünleyerek bir söz grubu kurmuş ve sıfat tamlaması oluşturmuştur.» Caddeler rengarenk ışıklarla süslenmişti.» Sınavdan sadece birkaç öğrenci geçebildi.» Bu evde güzel günler geçirdim.Yukarıdaki cümlelerde koyu renkli kalın harflerle yazılmış söz öbekleri sıfat tamlamasıdır. NOT Sıfat tamlamalarında, tamlanana (isme) sorduğumuz “nasıl, hangi, kaç, kaçıncı?” sorularıyla tamlayanı (sıfatı) bulabiliriz.TAMLAYAN(SIFAT) TAMLANAN(İSİM) » iyi insan nasıl insan? → iyi» acılı yürek nasıl yürek? → acılı» o araba hangi araba? → o
1. Sıfat TamlamalarıBir ismin rengi, şekli, durumu, sayısı gibi özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatların, isimlerin önüne gelerek onlarla oluşturdukları söz öbeklerine sıfat tamlaması denir.Sıfatlar her zaman isimlerden önce gelir. Dolayısıyla sıfat tamlamalarında tamlanan isim, tamlayan ise sıfattır.Örnek(ler)» kırmızı elbisesıfat isim(tamlayan) (tamlanan)» çalışkan öğrencisıfat isim(tamlayan) (tamlanan)Yukarıdaki örneklerde “kırmızı” sözcüğü, “elbise” adını; “çalışkan” sözcüğü de “öğrenci” adını nitelik yönüyle anlamca bütünleyerek bir söz grubu kurmuş ve sıfat tamlaması oluşturmuştur.» Caddeler rengarenk ışıklarla süslenmişti.» Sınavdan sadece birkaç öğrenci geçebildi.» Bu evde güzel günler geçirdim.Yukarıdaki cümlelerde koyu renkli kalın harflerle yazılmış söz öbekleri sıfat tamlamasıdır. NOT Sıfat tamlamalarında, tamlanana (isme) sorduğumuz “nasıl, hangi, kaç, kaçıncı?” sorularıyla tamlayanı (sıfatı) bulabiliriz.TAMLAYAN(SIFAT) TAMLANAN(İSİM) » iyi insan nasıl insan? → iyi» acılı yürek nasıl yürek? → acılı» o araba hangi araba? → o» on beş elma kaç elma? → on beş
1. Sıfat TamlamalarıBir ismin rengi, şekli, durumu, sayısı gibi özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatların, isimlerin önüne gelerek onlarla oluşturdukları söz öbeklerine sıfat tamlaması denir.Sıfatlar her zaman isimlerden önce gelir. Dolayısıyla sıfat tamlamalarında tamlanan isim, tamlayan ise sıfattır.Örnek(ler)» kırmızı elbisesıfat isim(tamlayan) (tamlanan)» çalışkan öğrencisıfat isim(tamlayan) (tamlanan)Yukarıdaki örneklerde “kırmızı” sözcüğü, “elbise” adını; “çalışkan” sözcüğü de “öğrenci” adını nitelik yönüyle anlamca bütünleyerek bir söz grubu kurmuş ve sıfat tamlaması oluşturmuştur.» Caddeler rengarenk ışıklarla süslenmişti.» Sınavdan sadece birkaç öğrenci geçebildi.» Bu evde güzel günler geçirdim.Yukarıdaki cümlelerde koyu renkli kalın harflerle yazılmış söz öbekleri sıfat tamlamasıdır. NOT Sıfat tamlamalarında, tamlanana (isme) sorduğumuz “nasıl, hangi, kaç, kaçıncı?” sorularıyla tamlayanı (sıfatı) bulabiliriz.TAMLAYAN(SIFAT) TAMLANAN(İSİM) » iyi insan nasıl insan? → iyi» acılı yürek nasıl yürek? → acılı» o araba hangi araba? → o» on beş elma kaç elma? → on beş» onuncu yüzyıl kaçıncı yüzyıl? → onuncu
1. Sıfat TamlamalarıBir ismin rengi, şekli, durumu, sayısı gibi özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatların, isimlerin önüne gelerek onlarla oluşturdukları söz öbeklerine sıfat tamlaması denir.Sıfatlar her zaman isimlerden önce gelir. Dolayısıyla sıfat tamlamalarında tamlanan isim, tamlayan ise sıfattır.Örnek(ler)» kırmızı elbisesıfat isim(tamlayan) (tamlanan)» çalışkan öğrencisıfat isim(tamlayan) (tamlanan)Yukarıdaki örneklerde “kırmızı” sözcüğü, “elbise” adını; “çalışkan” sözcüğü de “öğrenci” adını nitelik yönüyle anlamca bütünleyerek bir söz grubu kurmuş ve sıfat tamlaması oluşturmuştur.» Caddeler rengarenk ışıklarla süslenmişti.» Sınavdan sadece birkaç öğrenci geçebildi.» Bu evde güzel günler geçirdim.Yukarıdaki cümlelerde koyu renkli kalın harflerle yazılmış söz öbekleri sıfat tamlamasıdır. NOT Sıfat tamlamalarında, tamlanana (isme) sorduğumuz “nasıl, hangi, kaç, kaçıncı?” sorularıyla tamlayanı (sıfatı) bulabiliriz.TAMLAYAN(SIFAT) TAMLANAN(İSİM) » iyi insan nasıl insan? → iyi» acılı yürek nasıl yürek? → acılı» o araba hangi araba? → o» on beş elma kaç elma? → on beş» onuncu yüzyıl kaçıncı yüzyıl? → onuncu
1. Sıfat TamlamalarıBir ismin rengi, şekli, durumu, sayısı gibi özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatların, isimlerin önüne gelerek onlarla oluşturdukları söz öbeklerine sıfat tamlaması denir.Sıfatlar her zaman isimlerden önce gelir. Dolayısıyla sıfat tamlamalarında tamlanan isim, tamlayan ise sıfattır.Örnek(ler)» kırmızı elbisesıfat isim(tamlayan) (tamlanan)» çalışkan öğrencisıfat isim(tamlayan) (tamlanan)Yukarıdaki örneklerde “kırmızı” sözcüğü, “elbise” adını; “çalışkan” sözcüğü de “öğrenci” adını nitelik yönüyle anlamca bütünleyerek bir söz grubu kurmuş ve sıfat tamlaması oluşturmuştur.» Caddeler rengarenk ışıklarla süslenmişti.» Sınavdan sadece birkaç öğrenci geçebildi.» Bu evde güzel günler geçirdim.Yukarıdaki cümlelerde koyu renkli kalın harflerle yazılmış söz öbekleri sıfat tamlamasıdır. NOT Sıfat tamlamalarında, tamlanana (isme) sorduğumuz “nasıl, hangi, kaç, kaçıncı?” sorularıyla tamlayanı (sıfatı) bulabiliriz.TAMLAYAN(SIFAT) TAMLANAN(İSİM) » iyi insan nasıl insan? → iyi» acılı yürek nasıl yürek? → acılı» o araba hangi araba? → o» on beş elma kaç elma? → on beş» onuncu yüzyıl kaçıncı yüzyıl? → onuncu NOT Sıfat tamlamalarında, tamlayan da tamlanan da birden çok sözcükten oluşabilir.
2. İsim Tamlamaları
2. İsim TamlamalarıBir ismin aitlik ilgisi yönünden daha belirgin hâle gelmesi için başka bir isim tarafından tamamlanmasıyla oluşan isim grubuna isim tamlaması denir. İsim tamlamaları da tıpkı sıfat tamlamaları gibi tamlayan ve tamlanandan oluşur.
2. İsim TamlamalarıBir ismin aitlik ilgisi yönünden daha belirgin hâle gelmesi için başka bir isim tarafından tamamlanmasıyla oluşan isim grubuna isim tamlaması denir. İsim tamlamaları da tıpkı sıfat tamlamaları gibi tamlayan ve tamlanandan oluşur.Örnek(ler)
2. İsim TamlamalarıBir ismin aitlik ilgisi yönünden daha belirgin hâle gelmesi için başka bir isim tarafından tamamlanmasıyla oluşan isim grubuna isim tamlaması denir. İsim tamlamaları da tıpkı sıfat tamlamaları gibi tamlayan ve tamlanandan oluşur.Örnek(ler)» düğme ⇒ gömleğin düğmesi
2. İsim TamlamalarıBir ismin aitlik ilgisi yönünden daha belirgin hâle gelmesi için başka bir isim tarafından tamamlanmasıyla oluşan isim grubuna isim tamlaması denir. İsim tamlamaları da tıpkı sıfat tamlamaları gibi tamlayan ve tamlanandan oluşur.Örnek(ler)» düğme ⇒ gömleğin düğmesi isim isim isim
2. İsim TamlamalarıBir ismin aitlik ilgisi yönünden daha belirgin hâle gelmesi için başka bir isim tarafından tamamlanmasıyla oluşan isim grubuna isim tamlaması denir. İsim tamlamaları da tıpkı sıfat tamlamaları gibi tamlayan ve tamlanandan oluşur.Örnek(ler)» düğme ⇒ gömleğin düğmesi isim isim isim(tamlayan) (tamlanan)
2. İsim TamlamalarıBir ismin aitlik ilgisi yönünden daha belirgin hâle gelmesi için başka bir isim tarafından tamamlanmasıyla oluşan isim grubuna isim tamlaması denir. İsim tamlamaları da tıpkı sıfat tamlamaları gibi tamlayan ve tamlanandan oluşur.Örnek(ler)» düğme ⇒ gömleğin düğmesi isim isim isim(tamlayan) (tamlanan)Yukarıdaki örnekte “düğme” isminin önüne gelen “gömlek” ismi o düğmenin kime veya neye ait olduğunu göstererek daha belirgin hale gelmesini sağlamış ve isim tamlaması oluşturmuştur. Bu tamlamada “gömleğin”sözcüğü tamlayan, “düğmesi” sözcüğü ise tamlanan görevindedir.
2. İsim TamlamalarıBir ismin aitlik ilgisi yönünden daha belirgin hâle gelmesi için başka bir isim tarafından tamamlanmasıyla oluşan isim grubuna isim tamlaması denir. İsim tamlamaları da tıpkı sıfat tamlamaları gibi tamlayan ve tamlanandan oluşur.Örnek(ler)» düğme ⇒ gömleğin düğmesi isim isim isim(tamlayan) (tamlanan)Yukarıdaki örnekte “düğme” isminin önüne gelen “gömlek” ismi o düğmenin kime veya neye ait olduğunu göstererek daha belirgin hale gelmesini sağlamış ve isim tamlaması oluşturmuştur. Bu tamlamada “gömleğin”sözcüğü tamlayan, “düğmesi” sözcüğü ise tamlanan görevindedir.
2. İsim TamlamalarıBir ismin aitlik ilgisi yönünden daha belirgin hâle gelmesi için başka bir isim tarafından tamamlanmasıyla oluşan isim grubuna isim tamlaması denir. İsim tamlamaları da tıpkı sıfat tamlamaları gibi tamlayan ve tamlanandan oluşur.Örnek(ler)» düğme ⇒ gömleğin düğmesi isim isim isim(tamlayan) (tamlanan)Yukarıdaki örnekte “düğme” isminin önüne gelen “gömlek” ismi o düğmenin kime veya neye ait olduğunu göstererek daha belirgin hale gelmesini sağlamış ve isim tamlaması oluşturmuştur. Bu tamlamada “gömleğin”sözcüğü tamlayan, “düğmesi” sözcüğü ise tamlanan görevindedir. > İsim tamlamalarında tamlayan, ilgi eklerini; tamlanan ise iyelik (aitlik) eklerini alır.
2. İsim TamlamalarıBir ismin aitlik ilgisi yönünden daha belirgin hâle gelmesi için başka bir isim tarafından tamamlanmasıyla oluşan isim grubuna isim tamlaması denir. İsim tamlamaları da tıpkı sıfat tamlamaları gibi tamlayan ve tamlanandan oluşur.Örnek(ler)» düğme ⇒ gömleğin düğmesi isim isim isim(tamlayan) (tamlanan)Yukarıdaki örnekte “düğme” isminin önüne gelen “gömlek” ismi o düğmenin kime veya neye ait olduğunu göstererek daha belirgin hale gelmesini sağlamış ve isim tamlaması oluşturmuştur. Bu tamlamada “gömleğin”sözcüğü tamlayan, “düğmesi” sözcüğü ise tamlanan görevindedir. > İsim tamlamalarında tamlayan, ilgi eklerini; tamlanan ise iyelik (aitlik) eklerini alır.Tamlayan ekleri (ilgi ekleri): -ın /-in /-un /-ün, -(n)ın /-(n)in /-(n)un /-(n)ün, -im
2. İsim TamlamalarıBir ismin aitlik ilgisi yönünden daha belirgin hâle gelmesi için başka bir isim tarafından tamamlanmasıyla oluşan isim grubuna isim tamlaması denir. İsim tamlamaları da tıpkı sıfat tamlamaları gibi tamlayan ve tamlanandan oluşur.Örnek(ler)» düğme ⇒ gömleğin düğmesi isim isim isim(tamlayan) (tamlanan)Yukarıdaki örnekte “düğme” isminin önüne gelen “gömlek” ismi o düğmenin kime veya neye ait olduğunu göstererek daha belirgin hale gelmesini sağlamış ve isim tamlaması oluşturmuştur. Bu tamlamada “gömleğin”sözcüğü tamlayan, “düğmesi” sözcüğü ise tamlanan görevindedir. > İsim tamlamalarında tamlayan, ilgi eklerini; tamlanan ise iyelik (aitlik) eklerini alır.Tamlayan ekleri (ilgi ekleri): -ın /-in /-un /-ün, -(n)ın /-(n)in /-(n)un /-(n)ün, -imTamlanan ekleri (iyelik ekleri): -ı /-i /-u /-ü, -(s)ı /-(s)i /-(s)u /-(s)ü, -im, -in
En iyi seçersen sevinirim <3Yazar:
annutb3
Bir cevabı oylayın:
16Yazar:
guy
Ağaç yaşken eğilir diye bir söz vardır. Bu söz Çocuk küçükken eğitilir anlamına gelir mesela argo kelimeleri küçükken ebeveynleri kavga ederken kullanırlarsa çocuk argo kelimelere alışır ve buda büyük bir soruna yol açar tuvalet eğitiminide ailemizden öğreniriz. (oldu mu bilmiyorum)
Yazar:
divashelton
Bir cevabı oylayın:
2Cevap:
Bir Bir çoğumuz arkadaşlarımızla, dostlarımızla bir araya geldiğimizde çocuklarımızla ilgili konuşmalar yapar;onların başarılarından ya da başarılı olmaları için verdiğimiz emeklerden bahsederiz. Bu ve benzeri zamanlarda yaptığımız konuşmalarda şu cümleyi de söylemelerimizin arasına sıkıştırı veririz. "EĞİTİM AİLEDE BAŞLAR"
Yazar:
piperamxi
Bir cevabı oylayın:
8Yazar:
macario
Cevap:
Azad Etmek : Bi Konu Hakkında Affetmek Günahlarından Arındırmak Diye Biliyorum. Başarılar !
Açıklama:
EN İYİ SEÇERMİSİN
Yazar:
lorenavaldez
Bir cevabı oylayın:
2Yazar:
píomoran
Bir cevabı oylayın:
12Yazar:
mariah93
Yazar:
ulises4xyj
Bir cevabı oylayın:
10Bu başlığı kapatarak, bir bağlantıya tıklayarak veya başka bir şekilde gezinmeye devam ederek çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.