Cevap:
Dünya ilk oluştuğunda yoğun ve sıcak bir gaz bulutuydu. Bu gaz bulutu zamanla hızlı bir şekilde dönerek soğumaya başladı. Soğuyan ve sürekli dönen gaz bulutu zamanla dünyanın şu anki elips şeklini aldı. Bu şekilde iç içe geçmiş sıcaklık farkları oluştu. Dünya’nın oluşum süreçleri farklı jeolojik zamanlarda gerçekleşmiştir.
Dünyamız ortalama 4 buçuk milyar yaşındadır. Oluşum süreci içerisinde farklı birçok evreyi yaşamıştır. her dönemde farklı canlılar ve farklı iklim tipleri görülmüştür. Dünya’nın oluşumunu ve kayaç yapılarını inceleyin jeoloji uzmanları Dünya’nın geçirdiği evreleri ve ortalama yaşını hesaplarken kayaçlardan ve tortul tabakalardan faydalanır. Jeolojik zamanlar ilkel zaman, birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü zaman olarak sınıflandırılabilir.
İlkel zaman 4 milyar yıl sürmüştür ve günümüzden altı yüz milyon yıl önce sona ermiştir. Bu dönemde tek hücreli canlılar oluşmuş, kıta çekirdekleri meydana gelmiştir.
Birinci zaman günümüzden 225 milyon yıl önce sona ermiştir. 370 milyon yıl sürdüğü varsayılır. Kaledonya ve Hersinya kıvrımlarının bu dönemde oluştuğu tahmin edilir. Karbon ve kömür yatakları da bu dönemde meydana gelmiştir. Sularda balıklara benzer ilk canlılar oluşmuştur.
İkinci zamanda iklimler oluşmuştur. Kimmeridge ve Avustrien kıvrımları oluşmuştur. 160 milyon yıl sürmüştür.
Üçüncü zaman günümüzden 2 milyon yıl önce bitmiş ve 60 milyon yıl sürmüştür. Kıtalar birbirinden ayrılarak günümüzdeki şeklini almıştır. Linyit kömürünün havzası bu dönemde oluşmuştur. Memeli canlılar bu dönemde ortaya çıkmıştır. İklimler ve bitki örtüleri bu dönemde şekillenmiştir.
Dördüncü zaman bizim için en önemli zaman dilimidir. Çünkü bu dönemde insan ırkı ortaya çıkmıştır. Günümüzden iki milyon yıl önce başlamıştır ve günümüzde de devam etmektedir. Büyük iklim değişiklikleri bu dönemde yaşanmıştır. Buzul çağının sonuyla dünya iklim dengesi yeniden şekillenmiş ve bugünkü halini almıştır.