Cevap
Tabii,
Açıklama
İnovasyon : Yeni, yaratıcı fikirlerin veya buluşların ekonomik alanlara uygun hale getirilip uygulanmasıdır.
Öncelikle inovasyon genişlemeci etkilere sahip niteliktedir. Bunun örneklerini sıklıkla kullandığınız teknolojilerde görüyorsunuz. Hayatı kolaylaştıran inovatif / yaratıcı bir ürün ortaya çıktığında, hangi coğrafyada ortaya çıktığı önemini kaybetmekte tüm dünyaya hızla yayılmaktadır.
inovasyonun özellikleri nelerdir - inovasyonun özellikleri - inovasyonun detaylı özellikleri - inovasyon nedir - inovatif girişimcilik nedir - girişimcilik nedir - girişimcilik - inovasyonun çeşitleri -1
inovasyonun özellikleri
Burada bazı istisnalar ya da engeller de vardır. Askeri buluşlar ya da patent ile koruma bazen inovasyonun genişlemeci yayılmacı özelliğini yavaşlatabilir. Ancak aynı zamanda inovasyonun genişlemesini tetikleyen etkenlerde mevcuttur.
Örneğin organizasyonel bir inovasyonun yayılmasını hızlandıran, sıklıkla uygulananan benchmarking gibi.
* İnovasyonun önemli özelliklerinden bir diğeri, bulunduğu alanda uyum etkisi vardır. Yenilikler bulundukları alandaki yaşayanları ve çevreyi kendisine uyum sağlamaya iter.
* İnovasyon, özelliklerin ve niteliklerin birleşmesini sağlar. Bu özelliği ile inovasyona postmodernisttir, diyebiliriz. Bunun örneklerini de sık sık görüyorsunuz. Hızlı nitelik birleşmeleri ya da ürünlerin diğer bir ürüne direkt adapte edilmesi gibi. Bir yazılım ve donanımın otomobile uygulanması hatta bir tabletin bir otomobil ya da kamyona direkt adaptasyonu gibi.
* İnovasyon devamlıdır, birikimlidir ve süreçtir. Bunun en önemli örneği, inovatif şirketlerin sürekli inovasyon yapmaya devam edebilmelidir. Bu şirketlerin inovasyona yatırım yapmaları, birikimli bilgi ile oluştuğunu ve bir süreç olduğunu bilmelerinden kaynaklanmaktadır.
inovasyonun özellikleri nelerdir - inovasyonun özellikleri - inovasyonun detaylı özellikleri - inovasyon nedir - inovatif girişimcilik nedir - girişimcilik nedir - girişimcilik - inovasyonun çeşitleri -1* İnovasyon’dan faydalananlar ve onu kullananlar inovasyonun değişiminden etkilenirler.
* İnovasyon bulunduğu ortamda yaşam kalitesini arttıran bir araçtır.
* İnovasyon, yaratıcılarına ve dolaylı yolla etkilediklerine ekonomik ve sosyal fayda sağlayan bir araçtır.
* İnovasyon bir problem çözme sürecidir. Genellikle problemlerin çözümlerinden doğar.
* İnovasyon özelliklerinden bir diğer önemlisi ise çoğunlukla empatiden doğuyor olmasıdır.
* Akıllarda soru işareti olan en önemli konulardan biri de pazardır. Yeni bir pazar oluşturur. Belki bir pazarı öldürebileceği gibi kesinlikle yeni bir pazar oluşturacaktır.
* İnovasyon bunlar da dahil tanımlamaların çok ötesine geçmiştir. Bu nedenle yenilikler doğar.
* Deneyimseldir. Gerçek bir inovasyona uğraşana kadar fikri prototipe ulaştıran süreçte birçok deneme yapmanız gerekmektedir.
* Yine deneyimseldir. İnanılmaz deneyimler yaşatır. Hem kullanan için hem de inovasyon yolcuları için müthiş tecrübeler biriktirilmesini sağlar.
* En nemlisi de, inovasyon onu besleyebilen ve tetikleyen kültürel bir ortamın ürünüdür.
İnovasyonun özellikleri olarak şimdilik aklıma gelenler bunlar. Eğer konuya eklemek istedikleriniz varsa yorum yazarak ya da mail yoluyla bize iletin. Konuyu bitirirken daha önce vermediğimiz bir inovasyon tanımı ekleyelim isterim. Her seferinde yeni bir tanımla konuyu zenginleştirelim. Yenilik nedir / İnovasyon nedir kısaca David F. Caldwell ve Charles A. O’Reilly tarafından “İnovasyon, yeni fikirlerin üretilmesi (yaratıcılık) ve değişimlerin yürürlüğe konulması (uygulama) olmak üzere iki sürecin sonucudur” şeklinde tanımlanmıştır.