Selam Çalışmaya Hevesli Dostum !
Hezarfen Ahmet Çelebi kimdir
Ahmet Çelebi, 1632 yılında rüzgarlı bir havada Galata Kulesi'nden kuş kanatlarına benzer tasarladığı araç ile kendini boşluğa bırakması ve İstanbul Boğazı'nda yaklaşık 3000 metre süzülerek Üsküdar'da yer alan Doğancılar Meydanı'na inmesi ile tanınır. Adının önüne gelen Hezarfen'in anlamına gelirsek. Hezar, Farsça kökenli bir sözcüktür. Bin anlamına gelmektedir. Hezârfen de tahmin edebileceğiniz gibi "bin fenli" anlamındadır. Çok şey bilen anlamına sahiptir.
Fakat yukarıdaki iddiaların aksini savunan görüşler de bulunmaktadır. Anlatılan uçma hadisesine tarihi kayıtlarda sadece Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde rastlanılmaktadır. İlber Ortaylı pek çok kez Hezarfen'in uçuşunu Evliya Çelebi'nin masalı, efsane veya hikaye olarak tanımlamıştır. Halil İnalcık da bu iddiaya destek vermiştir.
Fizik açıdan olay değerlendirildiğinde böyle bir uçuşun gerçekleşemeyeceği düşünülmektedir. Kule ile meydan arasındaki yükseklik farkı yaklaşık 62 metre, iki nokta arasındaki mesafe de 3358 metredir. Günümüzdeki en hafif malzemelerle yapılmış olan araçlarla bu uçuşu başarmak imkansızdır. Tabi bu konuda tartışmalar devam etmektedir. Biz sadece konu hakkındaki görüşlerin bir derlemesini hazırladık. Bu konu hakkında tarihçiler ve fizik biliminin söylediklerini takip etmenin faydalı olacağını düşünüyoruz.
Bu yazımızda ilk uçan Türk olan Hazerfan Ahmet Çelebi'nin uçma deneyinde hangi aşamaları kullandığını açıkladım . Ayrıca Hazerfan kimdir konusunda kısa bir açıklamada bulundum.
Problemin belirlenmesi: Uçabilmek için yıllarca gökyüzünü gözlemlemiş. Kuşları kendisine model olarak almış. Kuşların nasıl bu kadar rahat uçabildiklerini araştırmış.
Varsayım oluşturma: Hazerfen kafasında belirlediği problemin çözümü için gözlem yapmış, çözüm yolu üretmiştir. Defalarca deneme yaparak farklı maddelerden kanatlar yaparak uçmayı demiştir. Taktığı kanatlar bazen onu uçurmaya yetmediği için problemin çözüm yolununu sık sık yenilemiştir.
Bilgi ve verilerin toplanması: Ahmet Çelebi problemin çözümü için kafasında oluşturduğu varsayımı gerçekleştirmek amacıyla çeşitli gözlemler ve araştırmalar yapmıştır. Kafasındaki çözüm yolunu gerçekleştirecek en uygun yolu seçerek deneme kısmına geçmiştir.
Varsayımın denenmesi: Uçma problemini gerçekleştirmek üzere belirlenen yöntem denenmiştir. Varsayım başarılı olmayınca ikinci aşamaya geri dönülerek yeni bir varsayım belirlenmiştir. Farklı yöntem ve farklı malzemeler ile defalarca!
Sonuçları yazma: Ahmet Çelebinin uçma deneyi ile ilgili bir rapor yazıp yazmadığı konusunda bir bilgi sahibi değiliz. Fakat onun dünyada ilk kez uçmayı başaran Türk bilgini olduğu herkes tarafından biliniyor.
Hezârfen Ahmed Çelebi dünyada ilk kez uçmayı başaran Türk bilginidir. Onyedinci yüzyılda yaşadığı bilinmektedir. Hezârfen Ahmed Çelebi uçabilmek için aşağıdaki aşamaları takip etmiştir. Bu aşamalar bilimsel araştırma basamakları üzerinden değerlendirilmiştir.
Umarım Yardımcı Olmuşumdur İyi Dersler#usd