Cevap:
VOLKAN KONİSİ
Volkanik patlama sırasında çıkan katı ve sıvı maddelerin üst üste birikmesi ile oluşur. Volkanlardan çıkan malzemeler ve lav akışkanlıklarına göre çeşitli volkan şekilleri meydana gelir.
a. Kül (Piroklastik) Volkanlar
Volkanizma sırasında çıkan volkan külü, bombası, kumu, lapilli gibi katı maddelerin birikmesiyle oluşmuş koni şeklindeki volkanlardır.
b. Tabakalı Volkanlar
Magmanın farklı dönemlerde aktif olması, farklı malzemeler ile soğuyarak katılaşarak üst üste binmesi ve yükselmesi sonucunda oluşurlar. Tabakalı volkanlar yüksekliği fazla olan yer şekilleridir. Ağrı dağı tabakalı volkana örnektir.
c. Kalkan Görünümlü Volkanlar
Tabakalı volkandan farklı olarak akıcı özelliğe sahip lavların yükselmeden yayılması sonucu oluşurlar. Yandan bakınca kubbemsi, kalkana benzeyen bir görüntüsü vardır. Güney Doğu Anadolu bölgemizde yer alan KARACADAĞ volkanı örnektir.
KRATER
Volkan bacalarının sonunda huniye benzeyen çukurlardır. Volkan ağızıdır.
KALDERA
Patlama ve çökme sonucu oluşan kraterin başka bir patlama ile genişlemesiyle oluşan büyük çukurlardır. Bitlis ‘teki Kaldera gölü örnektir.
MAAR
Magmadan yeryüzüne ulaşan gazların oluşturduğu basınç sonucunda meydana gelen patlamalarla oluşan çukurdur. Meke gölünün çanağı bu şekilde oluşmuştur, bu yüzden MEKE MAARI olarak ta anılır. Ayrıca ACIGÖL MAAR GÖLÜ örnek verilebilir.
TÜF TABAKASI
Volkan tüflerinin çimentolaşması ile hafif, yumuşak, çok gözenekli volkanik taşlar tüf tabakalarını oluşturur.
Açıklama: