Soru: pirinç üretiminde teras yönteminin yaygın olarak kullanıldığı bir bölge

Cevaplar 1

Cevap:

Cevap:

cevap altta:)

Açıklama:

Başlığın diğer anlamları için Pirinç (anlam ayrımı) sayfasına bakınız.

Pirinç, çim tür Oryza sativa (Asya pirinci) veya daha az yaygın olarak (Afrika pirinci) Oryza glaberrima'nın tohum'udur. Yabani pirinç adı genellikle terim her ne kadar yabani ve evcilleştirilmiş olsa da Zizania ve Porteresia cinslerinin türleri için kullanılır ayrıca ilkel veya ekilmemiş Oryza çeşitleri için de kullanılabilir.

Çeltik

Bilimsel sınıflandırmaÂlem:Plantae

Bölüm:Magnoliophyta

(Kapalı tohumlular)

Sınıf:Liliopsida

(Bir çenekliler)

Takım:Poales (Buğdaylar)

Familya:Poaceae

(Buğdaygiller)

Alt familya:Ehrhartoideae

Oymak:Oryzeae

(Pirinçgiller)

Cins:Oryza

L.

Türler

Oryza barthii

Oryza glaberrima

Oryza latifolia

Oryza longistaminata

Oryza punctata

Oryza rufipagon

Oryza sativa

Kahverengi, beyaz ve kırmızı indica pirinci karışımı, ayrıca yabani pirinç, Zizania türleri

Bir tahıl tanesi olarak evcilleştirilmiş pirinç, dünyanın insan nüfusu' nun yarısından fazlası için özellikle Asya ve Afrika'da en yaygın tüketilen temel gıdadır,[Liu 1]. Şeker kamışı ve mısır'dan sonra dünya çapında en yüksek üçüncü üretime sahip tarımsal meta'sıdır.[1] Şeker kamışı ve mısır mahsullerinin büyük bölümleri insan tüketimi dışındaki amaçlar için kullanıldığından, pirinç dünya çapında insanlar tarafından tüketilen kalori'nin beşte birinden fazlasını sağlayan, insan beslenmesi ve kalori alımı açısından en önemli gıda ürünüdür.[2] Birçok pirinç çeşidi vardır ve mutfak tercihleri bölgesel olarak değişir.

Küçük rüzgarla tozlaşan çiçeklerle Oryza sativa

Pirinç yetiştirmek için geleneksel yöntem, genç fideleri yerleştirirken veya sonrasında tarlaları sular altında bırakmaktır. Bu basit yöntem iyi bir sulama planlaması gerektirir ancak su altında büyüme durumu olmayan daha az dayanıklı yabani ot ve haşere bitkilerinin büyümesini azaltır ve haşereyi caydırır. Pirinç ekimi için su basması zorunlu olmasa da, diğer tüm sulama yöntemleri büyüme dönemlerinde yabani ot ve zararlı kontrol için daha fazla çaba ve toprağı gübrelemek için farklı yaklaşım gerektirir.

Bhutan]'dan pişmiş kahverengi pirinç

Jumli Marshi, kahverengi pirinç Nepal

Pirinç birçok şekil, renk ve boyutta olabilir.

El yapımı mikroskop altında tek pirinç tanesi

Tek çenekli olan pirinç normalde yıllık bitki olarak yetiştirilir ancak tropikal alanlarda çok yıllık olarak da yaşayabilir ve 30 yıla kadar bir ratoon mahsul üretebilir.[3] Pirinç ekimi, düşük emek maliyetleri ve yüksek yağmur düşüşü olan ülkeler ve bölgeler için çok uygundur çünkü yetiştirmek emek yoğundur ve bol su gerektirir. Ancak pirinç, su kontrollü teras sistemlerinin kullanılmasıyla dik bir tepede veya dağ alanda bile neredeyse her yerde yetiştirilebilir. Ana türü Asya'ya ve Afrika'nın belirli bölgelerine özgü olsa da, yüzyıllarca süren ticaret ve ihracat, onu dünya çapında birçok kültürde yaygınlaştırdı. Pirinç üretimi ve tüketiminin 2010 yılında küresel sera gazı emisyonları'nın %4'ünden sorumlu olduğu tahmin edilir.

Oryza sativa, yaygın olarak Asya pirinci olarak bilinir

İçindekiler

ÖzelliklerDüzenle

Pirinç bitkisi 1-18 m (3-59 ft) uzunluğa kadar büyüyebilir, bu bazen çeşitliliğe ve toprak verimliliğine bağlı olarak daha çok olabilir. Uzun, ince yaprakları 50-100 cm (20-40 in) uzunluğunda ve 2-25 cm (3⁄4-9 7⁄8 in) genişliğindedir. Küçük rüzgarla tozlaşan çiçekler sarkık çiçeklenme 30-50 cm (12-20 in) uzunluğa kadar dallı bir yay şeklinde üretilir. Yenilebilir tohum tanesi (caryopsis) 5-12 mm (3⁄16-15⁄32 in) uzunluğunda ve 2-3 mm (3⁄32-1⁄8 in) kalınlığındadır.

Pirincin işlenmesi ve yan ürünleriDüzenleKırık taneler: Bir tam tanenin dörtte üçünden küçük olan pirinç taneleri. Pirinç unu yapımında ve evcil hayvan mamalarında kullanılır.Pirinç kabuğu: Pirinç tanesini içine alan dış kaplama veya kabuk tabakası. Kabuk yenmez.Pirinç kepeği: Pirincin üst tabakası. Tahıllarda, karışımlarda ve vitamin konsantrelerinde bir bileşendir ve pirinç kepeğinin gıda kalitesinde olmayan cinsleri hayvan yemlerinde kullanılır.Pirinç kepeği yağı: Pirinç kepeğinden çıkartılan yüksek kaliteli bir yemeklik yağdır.Pirinç unu: Öğütülmüş kabuksuz veya esmer pirinçtir. Alerjenik değildir ve bu da onu, glütene ve buğday unu ürünlerine karşı alerjisi bulunanlar için bir buğday alternatifi olarak çok değerli hâle getirir. Pirinç hamuru, cips ve başka aperitif yiyecekler ve kahvaltı amaçlı tahıl ürünleri üretilmek üzere tabaka hâline getirilebilir.

Çeltik Tarlaları

Pirinç tipleriDüzenle

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years