Selam,
PLATON'UN VARLIK ANLAYIŞI
Platon varlığın "idea" dan oluştuğunu savunur.
PLATON'UN BİLGİ ANLAYIŞI
Platon bilgi anlayışını oluştururken varlık anlayışından esinlenmiştir. Gerçek idealar ile fenomenlerin bilgisini ayırmıştır. Platon'a göre idealerın bilgisi doğuştan zihnimizde bulunur ve bu bilgilere episteme demiştir. Fenomenlere yönelik olan bilgileri gerçek bilgi olarak görmemiş ve bir tahmin olarak nitelendirmiştir.
PLATON'UN DEĞER ANLAYIŞI
Platon, gerçek mutluluğa erişmeyi "değer anlayışı " ,olarak tanımlamıştır. O'na göre gerçek mutluluk iyilikten gelir. Platon'un felsefi görüşüne göre ulaşılabilecek en son idea "iyi"dir. İnsanın ve doğanın ulaşabileceği en olası düzey iyi olarak tanımlanır.
ARİSTOTELES'İN VARLIK ANLAYIŞI
Aristoteles her varlığın iki öğeden, yani madde (hyle) ve formdan (eidos) meydana geldiğini belirtmiştir. Form (tümel) kendi başına varolamaz; ancak nesnelerde varolur, nesnenin içindedir; yani yukarıda da belirtildiği üzere, tek tek insan dışında bir insan özü bulunmaz.
ARİSTOTELES'İN BİLGİ ANLAYIŞI
Aristoteles için akıl, ruhun tüm yetileri içinde bedenden bağımsız bir varlığa ve bilgi değerine sahip tek yetidir. Bireysel ruh bedenle ortaya çıkıp yok olduğu için ölümlüdür, fakat insan aklıyla bu bireysel ve hayvansal varoluşun üzerine yükselir ve öncesiz sonrasız evrensel biçimlerin ayrımına varabilir.
ARİSTOTELES'İN DEĞER ANLAYIŞI
Her eylemin özünde iyi olanı arzuladığını söyleyen Aristoteles, bu iyinin ne olduğunu sorgulamaktadır. Yapılan her türlü eylemin iyi ile ilgili bir amacı olduğunu söylemektedir. Aristo’ya göre insan iyi ile mutlu ve huzurlu olabilmektedir, en güzel ve hoşa giden kavram mutluluktur.
Kolay gelsin. :)