Soru: yağışın bol, su kaynaklarının yeterli olduğu verimli sahalarda üretimi, kar yağışı nedeniyle ulaşımda meydana gelen aksamalar dağıtımı, çok soğuk veya çok sıcak kurak alanlarda nüfusun seyrek olmasıyla da tüketimi etkileyen doğal unsur nedir? ​

Cevaplar 1

Cevap:

Cevap:

İklim unsuru

Açıklama:

Yağışın bol olduğu yerlerde -örneğin Rize, Trabzon, Artvin, Ordu ve Giresun gibi- çay, fındık, kivi ve mısır gibi bitkiler yetişir. Bazı bitkiler çok su istemezler.

Kar yağışının bol olduğu Erzurum, Hakkari, Ağrı, Bitlis, Bingöl gibi illerde tarımın çok gelişmemesinin nedeni çok fazla güneş almamasıdır. Bazı bitkiler yağıs kadar güneş de isterler. Bu nedenler bu illerde büyükbaş hayvancılık daha yaygındır.

Çok sıcak olan yerlerde nüfus seyrek olmaz. Aksine fazla olur. Muğla, Antalya, İzmir, Aydın... Türkiye'de en kalabalık iller arasındaki illerdir. Çünkü bu illerde hem sanayi hem yaz turizmi gelişmiştir. Bu nedenle nüfus sadece denize uzak kısımlarda nüfus seyrektir.

İklimler nasıl nüfus, üretim vb. faktörleri etkiler ?

Ülkemizdeki iklimlerin özellikleri:

KARASAL İKLİM (KARA İKLİMİ)

En yaygın görülen iklimdir. İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Marmara Bölgesi'nin iç kesimlerinde yaşanan bir iklimdir. İklimin bitki örtüsü bozkırdır. İklimde nohut, arpa, buğday, şekerpancarı, ayçiçeği tarımı yapılır. İklimde yazlar sıcak ve kurak kışları soğuk ve kar yağışlı geçer. En sıcak ay Temmuz, en Soğuk ay Ocak ve Aralık aylarıdır.

AKDENİZ İKLİMİ

İklim Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgesi'nin Marmara Denizi kıyısında görülür. İklimde susam, çilek, muz vb. yaz meyve-sebzeleri yetişir. Bitki örtüsü makidir.Yazlar sıcak ve kurak kışları ılık ve yağışlı geçer. Don olayları ve kar yağışları çok azdır. En sıcak aylar Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos aylarıdır. En soğuk ay Aralık ve Ocak aylarıdır.

KARADENİZ İKLİMİ

İklim Karadeniz ve Marmara Bölgesi'nin Karadeniz kıyılarında görülür. Yazlar serin kışlar ılık ve her mevsim yağışlı geçer. En fazla yağış sonbaharda, en az yağış ilkbaharda görülür. İklimde çay, kivi, mısır, fındık vb. yağış osteyen bitkiler yetişir.

En sıcak aylar Mayıs ve Haziran ayları, en soğuk aylar Eylül ve Ekim aylarıdır.

İklimler hangi ilde görülür ?

KARASAL İKLİM (KARA İKLİMİ)

Edirne, Eskişehir, Bilecik, Ankara, Çorum, Çankırı, Tokat, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Van, Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Şırnak, Mardin, Hakkari, Muş, Ardahan, Ağrı, Kars, Erzurum, Iğdır, Tunceli, Elazığ, Erzincan, Batman, Diyarbakır, Bitlis, Bingöl, Gümüşhane, Bolu, Malatya, Kayseri

AKDENİZ İKLİMİ

Hatay, Adana, Mersin, Antalya, Muğla, Aydın, Denizli, İzmir, Balıkesir, Bursa, İstanbul, Yalova, Kocaeli, Çanakkale, Tekirdağ, Manisa, Kütahya, Uşak, Afyonkarahisar

KARADENİZ İKLİMİ

Kırklareli, Sakarya, Düzce, Karabük, Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin.

NOT: EN İYİ SEÇER MİSİN LÜTFEN ?

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years