Soru: Havanın sıcak olması Güneş ışınlarının geliş açısına bağlıdır. - Depremler, fay hatlarının bulunduğu bölgelerde daha çok meydana gelir. Türkiye'de Akdeniz İklimi, Kıyı Ege, Güney Marmara, Akdeniz kıyıları, Gaziantep'in batısı ve Iğdır Ovası'nda görülür. Coğrafya'nın ilkeleri düşünüldüğünde, verilenler sırasıyla Coğrafya'nın hangi ilkelerine aittir? A) Karşılıklı İlgi - Dağılış - Karşılıklı İlgi B) Karşılıklı İlgi - Bağlantı - Bağıntı C) Bağlantı - Dağılış - Neden-sonuç D) Neden-sonuç - Bağıntı - Dağılış E) Karşılıklı ilgi - Bağlantı - Dağılış ​

Cevaplar 1

Cevap:

Cevap:

D Şıkkıdır

Açıklama:

Nedensellik (sebep-sonuç) İlkesi:

Coğrafi olayların nedenlerine cevaplar aranır. Tüm bilimsel çalışmalarda olduğu gibi coğrafyada da araştırmaya konu olan olayların sebep-sonuçlarını ortaya koymak başlıca hedeftir. İlk cümlede havanın sıcak olmasının ssbebini güneş ışınlarının geliş açısına bağlamışız.

Karşılıklı ilgi (Bağlantı) cümleleri:

Coğrafi olayların birbirleri ile olan bağlantılarının incelenmesidir. Yani yeryüzünde meydana gelen doğal ve beşerî olaylar arasında çok yönlü ilişkiler söz konusudur. Bu özellliği 2. cümlede görebiliyoruz. 2. Cümlede depremlerin fay hatlarının bulunduğu yerlerde olduğunu söylemişiz.

Dağılış İlkesi:

Coğrafyayı diğer bilimlerden ayıran temel ilkedir. Coğrafya bilimi; sadece yeryüzündeki bir olayın nedenini araştırmakla kalmaz, aynı zamanda bu olayın yeryüzünün genelinde veya bir bölümündeki dağılışını da inceler. Bu ilke, haritalarla ifade edilir ve “nerede” sorusuna cevap verir.

3. Cümlede dağılış söz konusudur. Nerede sorusunun cevabını bize verir. Bu yüzden cevap D olacaktır.

Başarılar dilerim.

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years