Soru: İran’ın kültürel özellikleri nelerdir? orta yazarsanız sevinirim T^T

Cevaplar 2

Cevap: SELAGGMM (;

...

soru?

→İran'ın kültürel özellikleri

...

→Orta Doğu insanından farklı olarak İranlıların %90 Kafkasya kökenlidir.  Bu genetik araştırmalarla ortaya konulmuştur.

İran’da oldukça kozmopolit bir toplum yapısına sahip. 79 milyonun sadece %61’i Farsi (İranlı). En büyük azınlık Azeriler, ikincisi Kürtler… Sadece 9000 kişi olmakla birlikte ufak bir Yahudi cemaati bile var.

İran mutfağı Türk mutfağına oldukça yakın. Tereyağlı pilavla servis edilen kebaplar, naneli ayran, yaygın çay kültürü oldukça benzer.

İran’ın çok zengin ve ağdalı bir mutfak kültürü var. Bu yüzden İran mutfağında çok da hafif yemeklere rastlamazsınız. En özel ve dillere dolanmış İran yemeklerinin olmazsa olmazları genelde envai çeşit baharatlar; pirinç, bulgur gibi baklagiller ve ettir. Mesela kakule ve safran en sık kullanılan baharatlar olup, Hint mutfağından geçmiştir.

...

İran hakkında biraz bilgi vereyim (;

'' İran'ın Başkenti Tahran'dır.

Tahran, en büyük şehri olmasının yanı sıra aynı zamanda ekonomik merkezdir.

Diğer önemli şehirler ise;

→Tebriz

→İsfahan

→Meşhed

→Yezd

...

→Ülkenin %90’ ını Şii Müslümanlar, %8’ini Sünni Müslümanlar, kalan %2’yi ise diğer dinlere mensup insanlar oluşturur.

→Ülkenin resmi mezhebi Şiilik’tir.

→Şeriatla yönetiliyor.

...

Başarılarr<3¹

Cevap:

~Merhaba~

İran, MÖ 4000'lere dayanan tarihiyle ve var olan yerleşmeleriyle dünyadaki en eski sürekli uygarlıklardan birine ev sahipliği yapmıştır. Tarih boyunca İran, Avrasya'daki merkezî ve önemli konumu nedeniyle jeostratejik öneme sahip olmuş, birçok devletin ve uygarlığın dikkatini cezbetmiştir. Medler, Ahamenişler, Büyük İskender yönetimindeki Makedonyalılar, Sasani İmparatorluğu, Emeviler, Abbasiler, Sâmânîler, Gazneliler, Büyük Selçuklular, Harezmşahlar, Moğollar, Timurlular ve Safeviler olmak üzere birçok devleti topraklarında barındırmış ve zengin bir tarihi kültüre sahip olmuştur. İran, günümüzde de bir bölgesel güçtür.

2019 yılı verilerine göre yaklaşık 83 milyon nüfusu bulunan İran, dünya sıralamasında 17. sıradadır. Etnik olarak nüfusunun yarısından fazlasını Farslar oluştururken; azınlık olarak Azeriler ve Kürtler ve onlardan çok az sayıda olarak da Beluçlar, Türkmenler ve Araplar bulunmaktadır.

İran BM, Bağlantısızlar Hareketi, İslam İşbirliği Teşkilatı ve OPEC üyesidir. İran siyasal sistemi, 1979'da kabul edilen anayasaya göre oluşturulan birkaç karmaşık yönetim yapısına göre işlemektedir. En yüksek devlet makamı, şimdiki Ayetullah Ali Hamaney'in üstlendiği İran dinî liderliğidir (Velayet-i Fakih).

İran, uluslararası enerji güvenliği ve dünya ekonomisinde geniş petrol ve doğalgaz kaynakları sonucu önemli bir konuma sahiptir.

İRAN'DA KÜLTÜR

İranlılar Arap değildir. ...

Orta Doğu insanından farklı olarak İranlıların %90 Kafkasya kökenlidir. ...

İran'da oldukça kozmopolit bir toplum yapısına sahip. ...

İran mutfağı Türk mutfağına oldukça yakın. ...

İran'ın çok zengin ve ağdalı bir mutfak kültürü var.

~XxElifbenxX~

kolay gelsin....

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years