Selam arkadaşım cevap aşağıdadır :)
Açıklama:
ilk öncelikle ortak kök nedir buna bakalım inceleyelim :
Türkçede ortak kök diye tabir edilen, hem isim hem de fiil olarak kullanılabilme özelliğine sahip bazı kökler bulunmaktadır. Bu köklerin iki anlamı arasında anlam ilgisi varsa, bunlar ortak kök olarak adlandırılırlar. Öncelikle “kök” kavramını açıklayalım: Bir kelimenin, anlamlı en küçük parçasına kök denir. Kökler, mutlaka kelimenin cümlede kullanıldığı anlamla bağlantılı olmalıdır. Bu konuda ayrıntılı bilgiyi “Kök nedir?” başlıklı yazımızdan alabilirsiniz.
Bir kök, eğer “-mek / -mak” eki alabiliyorsa buna fiil kökü, bu eki aldığında anlamsız oluyorsa bunlara da isim kökü denilmektedir. Bununla birlikte bazı kökler “-mek / -mak” yapım eki alsa da almasa da anlamlı olabilir. Yani hem isim hem de fiil olarak kullanılabilirler. Örneğin “barış” kelimesi. İsim olarak da fiil olarak da anlamlıdır. Dahası iki anlamı da birbirine çok yakındır. İşte bu köklerin isim ve fiil şekillerinin anlamı eğer birbirine çok yakınsa veya en azından ciddi bir anlam bağı varsa bunlara “ortak kök” denilmektedir.
Anlamları değişmeden hem isim hem fiil olabilen kökler “ortak” kök olarak adlandırılmaktadır. Bu tanımı örnekler üzerinde daha iyi anlayabilirsiniz: “Boya” kelimesini görünce “boya” ve “boya-“ kökleri aklımıza gelir. Bu iki kelimenin de anlamı ortaktır, ikisi de boya ile ilgilidir. O hâlde bu kökler ortak köktür. Veya “güven” kelimesi, hem isim hem fiil şekliyle kullanılabilir ve anlamları birbirine çok yakındır.
Örneğimizde ortak kök varmıdır ona bakalım
Sıcaktan yüzü kızarıştı
kızar kelimesi -mek -mak mastar eki alabiliyor isim olmadığı için ortak kök değildir
sıcak kelimesi -mek -mak mastar eki alamıyor isimdir ama hem isim hemde fiil olması gerekiyor ortak kök olması için ortak kök değildir
yüz kelimesi -mek -mak mastar eki alabiliyor fiildir ama hem fiil hemde isim olması gerekiyor ortak kök değildir
ORTAK KÖK YOKTUR
Doğruysa en iyi seçermisin
BAŞARILAR KOLAY GELSİN ...