Cevap:
Açıklama:
Petrokimya nedir?
Basitçe söylemek gerekirse, petrokimya, petrol ve doğal gazın ham maddelere ve diğer faydalı ürünlere nasıl dönüştüğüne odaklanan bir kimya dalıdır. Günümüzde bu kaynaklar, petrokimyayı inanılmaz derecede değerli bir alan haline getiren modern ekonominin ayrılmaz bir parçası olarak görülmektedir.
Petrokimya alanını anlamak, petrolün nereden geldiğini ve nereden geldiğini kavramak açısından önemlidir. Milyonlarca yıl boyunca, organik materyallerdeki doğal değişimler, dünya yüzeyinde birikmiş olan petrolü üretmiştir. Petrol zengini alanlar genellikle gözenekli kum taşlarının olduğu bölgelerde bulunur.
Ham petroller, görünüşte ve bileşimde farklılık gösteren çeşitli hidrokarbon bileşiklerinden oluşan doğal olarak oluşan sıvılardır. Ortalama bileşim oranları %84 karbon, %14 hidrojen, %1 -%3 kükürt ve % 1'den az azot, oksijen, metaller ve tuzlardır. Kükürt içeriğine bağlı olarak, ham yağlar ya tatlı ya da ekşi olarak kategorize edilir.
1859'da Petrokimya(sözde), ilk petrol rafinerisi inşa edildikten iki yıl sonra dünyayı ilk petrol ticaretine tanıttı. Petrokimya ilk olarak 1900'lü yıllarda bir bilimsel alan olarak ortaya çıktığında, sentetik kauçuklar gibi temel materyalleri geliştirmek için kullanıldı. 1907'de bilim adamları ilk petrokimya kaynaklı plastikleri geliştirdiler, 1920'ler petrokimyasal çözücülerin başarılı bir şekilde yaratıldığını gördüler ve 1930'lar polistiren'e yol gösterdi. Endüstri daha sonra patlamaya başladı; petrokimya, mobilya, tekstil ve mutfak gereçlerinden transfüzyon poşetlerine ve kalp pili üreticilerine kadar her şeyi üretmek için kullanılan çok sayıda malzeme üretmekte kullanıldı.
1940'ların sonlarında sanayi çağı, daha da ilerlemişti ve 2.dünya savaşı, petrokimyasallara yönelik talebi artırdı. Bu, büyük ölçüde sentetik malzemeler için havaya uçmaya bağlı talepten kaynaklandı. Bu dönemde petrokimya alanı ciddi ilerlemelere maruz kaldı. Şimdi petrokimya, suç tespit ve arkeoloji gibi son derece uzmanlaşmış alanları desteklemek için kullanılmaktadır.