Açıklama:
istanbuldaki cumhuriyet dönemindeki mimari anlayislar;
Yüzlerce yıl bir imparatorluk başkenti olarak gelişen ve XIX. yüzyıl boyunca çağdaş kentleşme sürecini yaşayarak yeni mekânlarla dönüşen İstanbul, XX. yüzyıla önemli bir dünya kenti ve emperyal bir başkent olarak girmiştir. Yeni yüzyılın ilk on yılının ardından, imparatorluğun savaşlarla geçen ve I. Dünya Savaşı’ndaki yenilgiyle yıkımına götüren süreç ise, başkent İstanbul’un hem siyasi hem de iktisadi ve kültürel açıdan sıkıntılı bir dönemi olur. Kent mekânında değişimin sınırlı ölçüde gerçekleşebildiği bu sürecin sonunda imparatorluk başkenti kimliğini kaybeden İstanbul’un fiziksel yapısında da Cumhuriyet’in ilanının ve Ankara’nın başkent olarak seçilmesinin ardından önemli değişiklikler gerçekleşir.
İmparatorluğun sonuna giden süreci belirleyen savaşlarda kent, zaten nüfusunu kaybetmiştir; Ankara’nın başkent olması nedeniyle bürokrasi mensuplarının da İstanbul’dan ayrılması sonrasında, 1920’lerin başında 1.000.000’un üstünde olan İstanbul nüfusunun on yılın sonunda yarıya indiği görülür. Cumhuriyet’in ilanıyla imparatorluktan ulus-devlete geçiş sürecinde İstanbul’un nüfusu böylece azalmış ve çok kültürlü yapısında homojenleşme yönünde bir dönüşüm yaşanmıştır
roma donemi;
eski roma, m.ö. 753 yılında roma'nın kurulması ile başlar(roma krallığı), m.ö. 510 senesinde roma cumhuriyeti'nin kurulması ve m.ö. 27 senesinde çöküşüyle devam eder. roma imparatorluğu, m.ö. 27 senesinde kurulur ve m.s. 476 senesinde değin devam eder.
antik roma'yı roma imparatorluğu olarak düşünürseniz, tarihte 700 küsür senelik bir dönemi silip atmış olursunuz. mimaride, bu dönemleri "eski/antik roma" olarak ele alırız ki bu dönem krallık, cumhuriyet ve imparatorluk dönemlerinin üçünü de kapsar.
roma dönemi mimarisini de detaya girmeden, en temel özellikleriyle anlatacak olursam, bu dönemi üçe bölerek başlarım:
1. tarihi
2. sanatı
3. mimarisi
tek bakışta dönemin başlıca özellikleri
- dönemin sanatı, antik yunan sanatından oldukça etkilenirler. bu dönemde eski yunan heykelleri kopyalanır.
- duvar ressamlığı gelişir.
- daha karmaşık yapı planları gelişir.
- leitmotif olarak kemerler ortaya çıkar (leitmotif, bir eserde sık sık tekrarlanarak ona özellik kazandıran elementlerdir).
- antik roma yolları bu dönemde yapılır.
- villalar, su kemerleri, köprüler, kanalizasyon sistemi, hamamlar gibi birçok büyük ve sosyal yapılar ortaya çıkar..
Bizans dönemi ;
Genel bakış Erken Bizans mimarisi, Roma mimarisinin devamı şeklindedir. Mimari sitillerdeki değişim, teknolojik gelişmeler ile politik ve egemenlik alanlarındaki gelişmelerin sonucu, Yakın Doğu'nun kesin etkisi ile dolmuş ve kilise mimarisinde kare-haç tip plan kullanarak ayrışmış bir stil en sonunda ortaya çıkmıştır.
osmanli dönemi ;
Osmanlı mimarisi basit, kullanışlı, ince, zarif, vakur ve heybetlidir. Muhteşem saray tipi XIX.asırda Batı'dan gelerek girmiştir. Bununla beraber Allah adına yapılan camiler tamamen abidevidir. Camiler çevreleri bir sürü sosyal müessese ile örülür ve bir külliye teşkil ederler
kolay gelsin ...☄