Konu:
Diğer DillerYazar:
veronicaschultzOluşturulma Zamanı:
2 yıl önceCevap:
Günümüze dek binlerce peygamber gelmiş, bu peygamberlerden yalnızca dört tanesine kitap indirilmiştir. Bütün dinlerde kutsal kitap anlayışı bulunur. Yüce Allah’ın insanlara değişik zamanlarda gönderdiği kutsal kitapların sayısı dörttür. Sırasıyla Tevrat, Zebur, İncil ve Kur’an-ı Kerim’dir.
Kitapların tamamı günümüze ulaşmasına rağmen, İslam inancına göre, diğer üç kitap değiştirilmiş olup, ilk haliyle günümüze kadar ulaşamamıştır.
Hazreti Davut peygambere gönderilen Zebur sayfalar, diğerleri ise kitap halindedir.
İlk indirilen kitap Hazreti Davut peygambere indirilen “Zebur”dur.
Son indirilense, son din olan Müslümanlığa indirilen Kur’an-ı Kerim’dir.
Tevrat: (Hz. Musa)
İsim anlamı: Kanun, öğreti.Diğer adları Ahd-i Atik, Ahd-i Kadim (eski ahit).İnsanoğluna indirilmiş ilk kutsal kitaptır, Hz. Musa’ya indirilmiştir. “İsrailoğulları”na yani, Yahudilere indirilmiş kutsal kitaptır, ayrıca İsrailoğulları’na indirilmiş ikinci kitaptır. Hz. Musa M.Ö. 13. Yüzyılda yaşadığından, bu tarihlerde indirildiği düşünülmektedir, İbranice yazılmıştır. Tahrif edilmiş bir kitap olarak bulunuyor.
Zebur (yazılı şey, kitap): (Hz. Davut)
İkinci indirilen kutsal kitaptır. Diğer adları Mezmurlar (melodik okunan söz).Hz. Davut peygambere indirilmiş olup, bazı çıkarımlara göre M.Ö.1000 ila 900’lü yıllarda indirildiği tahmin edilmektedir. Hz. Davut peygamber İsrailoğulları’nın yaklaşık 36 yıl hükümdarlık yapmış bir peygamberdir.
İncil (müjde, öğretici) : (Hz. İsa)
Ahd-i Cedid (yeni ahit).İlahi dinler içinde en çok mensubu olan Hristiyanlar’ın kutsal kitabıdır. Hz. İsa peygambere indirilmiştir. Net olarak bilinmemekle beraber en eski İncil’in M.S. 50. Yıllarda yazıldığı bilgisi mevcuttur. Hz. İsa’nın doğum tarihi “0” olarak kabul edilmektedir. Üçüncü indirilen kutsal kitaptır. 4 ayrı kitaptan oluşur, yazan kişilere göre Matta, Markos, Luka ve Yuhanna İncilleridir. Günümüzde İncil’e ek, havarilerden Barnaba tarafıından yazıldığı öne sürülen bir İncil’den de bahsedilmektedir. Bu İncil, diğerleriyle uyuşmamaktadır. Barnaba İncili, Tevhit ilkesini kabul etmektedir. Bir orijinal nüshası Paris’te bir prensin kütüphanesinde, diğer bir nüsha da Vatikan papalık kütüphanesindedir. Tahrif edilmiş bir kitap olarak bulunuyor.
Hristiyanlar, Tevrat’a “Ahd-i Atik”(Eski Ahit), İncil!e “Ahd-i Cedit”(Yeni Ahit), Zebur da dahil olmak üzere, hepsini bir arada toplayan büyük kitaba da “Bible” (Kutsal Kitap) denmektedir.
Kur’an-ı Kerim (okumak, toplamak, bir araya getirmek) : (Hz. Muhammed)
Müslümanların kutsal kitabı olup Hz. Muhammed’e indirilmiş kutsal kitaptır, değiştirilmeyen tek kutsal kitaptır. İndiriliş tarihi M.S. 610’dan başlayıp Hz. Muhammed’in ölüm yılı olan 632’ye dek sürmüştür. Hz. Ebubekir zamanında kitap haline getirilip, Hz. Osman zamanında çoğaltılmıştır. Kur’an-ı Kerim 23 yıl içerisinde ayet ayet, sure sure indirilmiştir. 114 sure ve 6666 ayettir. İlk suresi Fatiha, son suresi de Nas suresidir. Her 20 sayfasına cüz denir, 30 cüzden oluşur.
“Kutsal kitap” bir dinin esaslarını bildiren kitaptır. Her şeyi ve insanı yaratan Yüce Allah, insanların gereksinimlerine göre gereken bilgileri peygamberler aracılığıyla bildirmiştir. Nelere inanılıp, nasıl ibadet edileceğini, ahlak kurallarını içeren kitap “kutsal kitap”tır. Kutsal kitaplara inanmak, İslam dininde imanın esaslarındandır.
Açıklama:
BAŞARILAR EN İYİ SEÇERMİSİN GERÇEKTEN ÇOK LAZIM LÜTFEN EN İYİ SEÇERSEN SENİ TAKİP EDERİM!
Yazar:
blancaqqaq
Bir cevabı oylayın:
5Cevap:BAŞARILAR
Açıklama:Umarım açıklayıcıdır
Tevrat: (Hz. Musa)İbranice Tura kelimesinin Arapçalaşmış biçimi olan Tevrat kanun, ittifak, birlik, anlaşma, sözleşme, adlaşma gibi anlamları dile getirir. İslâm geleneğinde Hz. Musa (as)'a nazil olan kitabı belirtir. Yahudi geleneğinde ise, bugün Ahd-i Atik (Eski Ahit) denilen kitaplar toplamının adıdır.
Zebur: (Hz. Davut)Allah tarafından Hz. Dâvud (a.s)'a gönderilen Mezmurlar ve Mezâmir adı ile de anılan mukaddes kitap. Lügatte Mezmur, "Kavalla söylenen ilâhî, Hz. Dâvud'a inen Zebur'un sûrelerinin her biri" anlamlarına gelir. Mezmur "yazılmış" manasına gelen kitap anlamındadır. Büyük bilgin Zeccac, Zebur'un "Hikmetli kitap" manasına geldiğini; Âli İmran, 3/184 ayetindeki "Zebûr" kelimesinin "menetmek" manasına gelen "Zebr" kökünden olduğunu açıklamıştır. Kitap da halkın hilâfına olan hususlardan meneden şeyleri bildirdiği için Zebûr diye adlandırılmıştır. (Fahreddin er-Râzi, Mefâtihu'l-Gayb, Ankara, 1990, VIII, 417).
İncil: (Hz. İsa)Allah tarafından Hz. İsa (as)'a gönderilen; Tevrat'ın aslını doğrulayan Kur'an-ı Kerîm tarafından tasdik edilen ve bir anlamı da "yol gösterici, aydınlatıcı" olan (el-Maide, 5/46-48), dört büyük kitaptan birisi. Yunanca "Evangelion"; iyi haber, müjde demektir. Esas itibariyle Hz. İsa'nın hayatını, mucize ve faaliyetlerini, söylediği hikmetli sözleri, tebliğ etmiş olduğu şeriat hakkındaki peygamberane hakikatları anlatmak için kullanılmıştır. Bu kelime ile ilk Hristiyanlar; İsa'nın insanlara bildirisini, onları kötülük ve günahtan kurtarmağa ve selamete götürmeğe geldiğine dair vaadini anlatmış ve adlandırmışlardı. Hz. İsa da onu; "Tanrı'nın Krallığı'nın müjdesini (iyi haberini) duyurma" olarak tanımlar
Kur'an-ı Kerim: (Hz. Muhammed)Kuran-ı Kerim İslam’ın kutsal kitabıdır.Son Peygamber Muhammed Mustafa (s.a.v.)Efendimize dolayısıyla biz ümmeti Muhammede hidayet kaynağı olarak inzal olunmuştur.Zira Cenab-ı Hak bakara suresinde:"Biz onu insanlara haidayet olarak inzal ettik "buyurmuştur.
Arapça bir sözcük olan “kuran”, okumak, ezbere okumak, bir araya getirmek anlamına gelir.
Yazar:
bozleytucker
Bir cevabı oylayın:
12