Soru: Bilenler yazarsa sevinirim 1. Bir stüdyoda bulunması gereken üç özellik vardır. Bunlar nelerdir? 2. Efektler hangi amaçlarla kullanılırlar? 3. Radyonun işlevleri nelerdir? 4. Bitiş jenerikleri 4 şekilde kullanılabilir bunları yazınız. 5. Radyo stüdyosunda bulunan cihazlar nelerdir? 6. Ters piramit tekniği ve prompter ne demektir? 7. Habere konu oluşturacak olayların taşıması gereken değerleri yazıp bu değerleri kısaca anlatınız. 8. “Kuleşov etkisi” ismiyle sinema literatürüne geçmiş olan deneyin sonucunu yazınız. 9. Filmsel zaman nedir kısaca açıklayınız. 10. Dijital film kurgu sistemleri yönetmene ve kurgucuya birçok avantaj sağlar. Bu avantajlardan beşini yazınız. 11. Film kurgusunda kullanılan yöntemleri yazınız. 12. Görsel Etkiyi Artırma Yöntemlerini yazınız 13. Temel Çekim Ölçekleri nelerdir? 14.Alan derinliği nedir? Nelere bağlıdır? 15.Değişik türde film kurgu türlerini yazınız. 16. Kameranın Yer Değiştirerek Yaptığı Hareketler nelerdir? 17. Kurgu programına bilgisayarda bulunan bir video dosyasını eklemek için hangi pencere açılır? 18. Gazete ve radyo tv haberi arasındaki farklardan beşini yazınız. 19. İnsert düğmesi ne işe yarar? 20.Tv kanalındaki teknik personelden on tanesini yazınız. 21. Time line penceresi ne işe yarar? 22. Kliplerin arasında istenmeyen boşluklar kalmasını engellemek için hangi düğme kullanılır? 23. Başlık tasarımcısı penceresi dört değişik yolla başlatılabilir. Bunlar nelerdir 24. Title properties (başlık özellikleri) aracı ne işe yarar? 25. Kameranın Gövdesiyle Yaptığı Hareketler nelerdir?

Cevaplar 1

Cevap:

Cevap:

6Ters piramit tekniği.

Ters piramit tekniği, 1850’lerde ABD’de gazetecilerin telgrafla haber geçmek için geliştirdikleri bir tekniktir. Telgraf kullanımındaki sorunlar nedeniyle gazeteciler haberin en önemli kısımlarını hemen göndermek istedikleri için bu tekniği kullanmaya başlamışlardır.[1] Ters piramite zıt olarak geliştirilmiş olan düz piramit tekniği ise bilgilerin az önemliden daha önemliye doğru sıralanmasına dayanır ve genellikle dergi gibi diğer içeriklerin yazımında kullanılır. Ters piramit tekniğinde haber genelde giriş ve gövde kısımlarındn oluşur ve genellikle haberin 20-28 cümleden oluşturulması önerilir6.promperPrompter, kamera önüne yerleştirilerek, çekimi yapılan kimseye yazılı veya görüntülü hatırlatmalar yapan elektronik suflördür. Aslen "ortaya çıkarmak, cesaretlendirmek" anlamlarında kullanılan İngilizce "prompt" sözcüğü, 15. yüzyıldan itibaren sufle yapmak anlamında da kullanılmaya başlanmıştır.

,13İnsan vücudu birim olarak alındığında altı temel çekim ölçeği vardır. Bunlar; boy çekim, diz çekim, bel çekim, göğüs çekim, omuz çekim ve yakın çekimdir (surat, baş)

Açıklama:

9Bir filmde kurgu yoluyla yaratılan, çekimler arasındaki ilişkiden doğan, yalnız görüntülerde var olan, filme özgü zaman. (Sinemacı, zamanı doğal akışıyla yansıtabileceği gibi, bu akışı hızlandırabilir, yavaşlatabilir, alt üst edebilir, tersine döndürebilir, zaman içinde atlamalar yapabilir, gerçek yaşamda bir araya gelmesi olanaksız zaman bölümlerini (geçmiş zaman, gelecek zaman, şimdiki zaman) yan yana getirebilir).9Filmsel zaman; Sinema alanında kullanılan bir kelimedir.5bii ki Kulaklık, Kulaklık Dağıtıcı, Mikrofon, Mikrofon Ayağı, Mikrofon Processor, Monitör Hoparlör v.s. de yayın stüdyosunun olmazsa olmazlarıdır.

2Efekt nedir? Efekt genellikle hangi alanlarda ne amaçla kullanılır?

furkangltkn7

medine1 Efekt resim ,fotoğraf, video larda renk değiştiren,rütüşleyen şeylere efekt denir.

lazgorazer

medine1 efekt bir fotoğrafın arkasına yapılan düzeltmelerdir. Bir nevi kendini daağa güzel gösterme

bilal24

Film, televizyon ve eğlence sektörlerinde normalde yaratılması çok zor olan veya imkansız olan olayların yapay olarak sahtesinin gerçekleştirme işlemine efekt denir. Günümüzde birçok yerde efekt yapılmaktadır.

Efsun123

Radyoda veya televizyon yayınlarında hareketleri izlemesi gereken seslerin doğal kaynakların dışında her türlü renklendirme kırpma görüntü ekleme gibi şeyler yapılmasıdır.

BuzdanHayaller

Bir olayı olmadığı halde olmus gibi yapıp göstermeye çalışan durumdur.Montajla arasındaki fark pek fazla yoktur.

fotoğraf çılıkta purojede filmde çizgi filimde oyun larda sanal gerçeklikte arttırılmış gerçeklikte kullanılır

Barisaslan

Efekt genellikle video düzenleyicilerde kullanılan video süslemeye yarayan yazılımdır. Günümüzde izlenilen filmlerin neredeyse %90'ında efekt bulunur.

Dmryrk_yunus

Efekt radyo ve televizyon yayınlarında kullanılan oyunlarda filmlerde seslendirme, hareketleri izlemesi gereken doğal kaynakların dışında, optik, mekanik, kimyasal yöntemlerle gerceklestirilmesidir.14Kullanılan lensin odak uzaklığı da alan derinliğinde etkilidir. Odak uzaklığı arttıkça net alan derinliği azalır. Yani ne kadar fazla odak uzaklığına sahip lens kullanırsanız (Örneğin 135mm f2, 200mm f2 gibi) daha az alan derinliğine sahip olursunuz 14Sosyal Medyada Biz

Fotoğrafçının İlham Kaynağı Fotoğrafçının İlham Kaynağı

Fotoğrafçının İlham Kaynağı Fotoğrafçının İlham Kaynağı

Teknik Bilgi

Alan Derinliği Nedir, Nelere Bağlıdır?

15 Ağustos 201110.8k Views

Alan derinliği, çoğu kişinin fotoğrafa başlama amacıdır. Arka planın flu olması, nesneyi veya kişileri ön plana çıkarır. Bu özellikle portre ve makro fotoğraflarda çok istenen bir şeydir. Bu yazımızda alan derinliğini ve nelere bağlı olduğunu göreceğiz.

Alan Derinliği Nedir?

Basitçe anlatmak gerekirse fotoğraftaki net alana denir. Net alan fazla ise alan derinliği çoktur, net alan az ise alan derinliği sığdır denir. Genellikle bu durum karıştırılır, çok fazla arka plan fluluğu olan fotoğraflara alan derinliği çok fazla denir fakat aslında tam tersidir.

Alan Derinliği Nelere Bağlıdır?

1- Diyafram Açıklığı:

Alan derinliğinin bağlı olduğu etmenlerden biri diyafram açıklığıdır. Diyaframın ne işe yaradığını şuradaki yazımızda görmüştük. Açık diyafram, arka planın daha flu olmasına yol açar. Bu da açık diyaframlı lenslerin çok daha pahalı olmasının temel sebeplerinden biridir. Fakat dezavantajı da vardır, genellikle çok açık diyafram keskinliğin azalmasına neden olur.

Üstteki Canon EOS 5d Mark2 + Canon EF 50mm f1.8 kullanılarak çekilmiş fotoğrafta farklı diyafram değerlerinin alan derinliğine etkisini görüyorsunuz. Açık diyaframda arka planın ne kadar flulaştığına dikkat edin, arkadaki beyaz kutu hiç görünmüyor ama diyafram kısıldıkça arka plan daha belirgin hale geliyor.

Düzeltme: 2. fotoğraf ile 3.fotoğraf yer değiştirmelidir.

2- Odak Uzaklığı:

Kullanılan lensin odak uzaklığı da alan derinliğinde etkilidir. Odak uzaklığı arttıkça net alan derinliği azalır. Yani ne kadar fazla odak uzaklığına sahip lens kullanırsanız (Örneğin 135mm f2, 200mm f2 gibi) daha az alan derinliğine sahip olursunuz.

Makro veya moda fotoğraflarında çoğunlukla odak uzaklığı yüksek lensler tercih edilir.

A. Welsh (Canon EOS 5d Mark2 + 200mm f2 L)

Alistair Hobbs (Pentax k20d + Sigma 180mm f3.5)

3- Netlenen objenin makinaya uzaklığı:

Netlenmek istenen objeye olan yakınlığa göre de alan derinliği değişir. Objeye yaklaşmanız alan derinliğini azaltır.

Üstteki fotoğrafta ilk önce lensin minimum netleme mesafesine yakın bir yerden objeyi netleyerek çekim yaptım. Daha sonra hiç bir ayarı değiştirmeden geriye doğru giderek ikinci fotoğrafı çektim. Alan derinliğindeki değişimi görüyorsunuz. Ne kadar yaklaşırsanız o kadar fazla flu alan elde edersiniz. Bu etkinin Photoshop ile yapılabildiği söylense de orjinali gibi olmuyor, alan derinliği düzlemsel olarak etki eden bir faktör, net alandan ileriye ve geriye gittikçe doğrusal olarak değişiyor, dolayısıyla Photoshop ile kolaylıkla yapılabilecek bir işlem değil. İşin tekniğine yine çok girmeden anlatmaya çalıştım, umarım faydalı olur.19

Insert Tuşu Ne İşe Yarar?

Yazmış olduğunuz yanlış bir kelime üzerinde düzenleme gerçekleştirmek istediğinizde fareyle hareket etmenize gerek kalmadan Insert tuşuyla yanlış bir harfin üzerine yazarak değiştirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Örneğin bir World dosyası içerisine “WMSracı” yazdınız, fakat aslında yazmak istediğiniz kelime “WMAracı” idi. O halde Insert tuşuna tıklayarak imleci kolayca yanlış yazdığınız harfin üzerine getirip “A” tuşuna basarak yanlış yazmış olduğunuz “S” harfini silmenize gerek kalmadan değiştirebilirsiniz.

Bu sayede hem bilgisayarınızla yazı yazarken fareyle hareket etme zorunluluğundan kurtulmuş olursunuz hem de kelimeler üzerinde değiştirme işlemi yapmak istediğinizde o harfi silmek yerine istediğiniz harfi doğrudan üzerine yazabilirsiniz.

Insert tuşu 90'lı yıllarda çok aktif şekilde kullanım alanına sahipti, daha sonradan kullanıcılar bu tuşun silmek ve düzeltmekten daha zor olduğuna karar vermiş olmalı ki kullanma sıklığı neredeyse hiç denebilecek kadar azaldı. Artık birçok yazılım da Insert tuşunu desteklememektedir. Insert tuşuna bastığınızda eğer imlecin renk değiştirdiğini görürseniz Insert fonksiyonu çalışıyor demektir.

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years