Minyatür nedir; ışık, gölge, hacim gibi kavramlara bağlı kalmadan yapılan küçük, renkli ve parlak resmin sanatına minyatür denir. Türk Dil Kurumu içerisinde minyatürün tanımlaması ise; bir nesne ya da objenin küçük ölçekte kopyası ya da bezeridir. Genel olarak günümüzde küçük, renkli resim sanatı olarak adlandırıldığını görmekteyiz.
Minyatür Sanatı Özellikleri
Minyatür Nedir Kısaca ve Çeşitleri Nelerdir
Minyatür sanatının özelliği nelerdir diye bakıldığında Minyatür alanında uzman olanlar şunları tespit etmişlerdir. Minyatür konusunda uzman olan kişiler uzaklık ya da yakınlık gibi kavramlara dikkat etmeden ışık, gölge, oylum gibi unsurlar kullanmadan ortaya küçük, benzer resimler çıkarmaktadır. Bazı kişiler minyatür nedir sorusuna Doğu ülkelerinden gelen bir sanat olarak yanıt verse de bazı kişiler minyatürün Batı’dan gelen bir sanat olduğunu dile getirmektedir. Osmanlı ve Türk tarihinin oldukça eskilerine dayanan bu sanatın ne zaman ortaya çıktığı ile ilgili kesin bir bilgi bulunmamaktadır.
Minyatür Sanatının Özellikleri
Doğu ile Batı minyatürleri üzerinde yapılan karşılaştırmalarda aralarında büyük sanatsal farklılıkların bulunmadığını görüyoruz. Renk, tema ve şekiller üzerinde temel olarak farklılıklar bulunmaktadır. Minyatür nedir sorusuna biz günümüzdeki adlandırılması üzerinden yanıtlar veriyoruz. Bu zaman, icra edildiği dönemde nakı yada tasvir olarak adlandırılmakta idi. Nakış olarak kullanılan toplulukta bu sanatı icra eden kişiler genel olarak nakkaş, musavvir olarak adlandırıldı. Nakkaşlar, minyatür sanatını daha ok kağıt ya da fildişi üzerine uygulamaya çalışırdı. Sanatı icra eden kişiler, kendilerine özel tekniklerle minyatürün parmak, özel çizgilere sahip olmasını sağlardı.
Minyatür Nedir Kısaca ve Çeşitleri Nelerdir
İlk Minyatür Sanatı Örnekleri ve Minyatür Sanatının Tarihi
İlk Minyatür sanatı örnekleri Uygur Türklerine kadar dayandığı görülmektedir. Türk tarihinin en verimli dönemi ise 16. ve 17. yüzyıl arasında yaşandığını görmekteyiz. Dünya üzerindeki en eski minyatür örneği ise M.Ö. 2. yüzyılda Mısır’a yapılmıştır. Daha çok tarihi olayları betimlemek, yaşanılan dönemin yaşam tarzını belirtmek, önemli gelişmeleri aktarmak, örf, adet ve gelenekleri tasvir etmek için minyatür sanatından destek alındığını görmekteyiz.
Minyatür Çeşitleri Nelerdir?
El yazması kitapları süslemek için kullanılan bir sanat türü olan minyatür kendi içerisinde birçok çeşitliliğe sahiptir. Minyatür sanatının çeşitleri şunlardır;
Oymacılık
Duvar işlemeciliği
Ebru sanatı
Duvar resmi
Nakış işlemeciliği
Olarak gösterilmektedir. Her toplum, sahip olduğu sanat standartlarına uygun olacak şekilde minyatür sanatının gelişimine katkı sağlamıştır.