Konu:
Dil ve AnlatımYazar:
brooke53Oluşturulma Zamanı:
2 yıl önce♥Selaam!♥
Umre Hadisleri Ve Ayetleriİslam inancındaki en güzel ibadetlerden bir tanesi de umredir.
Umre, Kabe-i Şerif’e yapılan ziyaretin adıdır. Kelime anlamı olarak da umre, ziyaret demektir.
Gücü yeten Müslümanların üzerine farz olan Hac ibadetinin yapıldığı belirli zamanlar (hac zamanı / hac mevsimi) dışında kalan vakitlerde Kabe’yi ziyaret etmek, umre yapmaktır. Hac ile umre birbirinden farklıdır. Ayrıca umre yapan mümine de mutemir denmektedir.
Umre ibadeti Kur’an-ı Kerim’de de anlatılan, Allah Teala’nın (c.c.) kullarına bildirdiği bir ibadettir. Umre hakkında hadis-i şerifler de umre yapmanın önemini açıklamaktadır.
Kur’an-ı Kerim’in en kuvvetli ve de kapsamlı surelerinden olan Bakara suresi ile Al-i İmran sureleri gibi surelerde ve başka surelerde, kutsal toprakları ziyaret etmenin öneminden, Kabe’ye gidip ibadet etmenin ehemmiyetinden, Mekke ve Medine’nin İslamiyet’te ne kadar önemli bir yerde olduğundan bahsedilmiştir.
UmreHanefi ve Maliki mezheplerinde umre yapmak sünnettir.
Şafi ve Hanbeli mezheplerinde ise umre yapmak farz olarak kabul edilmiştir.
Umrede sırasıyla;
İhrama girilir,
Kabe tavaf edilir,
Sa’y yapılır,
Traş olarak ihramdan çıkılır.
Umre ile İlgili Ayet-i Kerimeler
Allah (c.c.) Kur’an’ın bazı ayetlerinde umrenin önemini, umre esnasında yapılan ibadetlerin kul için ne kadar mühim olduğunu ve umrenin hayrını bildirmiştir.
Bakara suresi 158. ve 196. ayetler, Müslümanlara umre ibadeti esnasında sa’y yapmanın sevabı anlatılmıştır;
“Şüphesiz ki Safa ile Merve, Allah’ın kullarına ibadet yeri olarak bildirdiği mekanlardandır. Hac veya Umre maksadıyla Kabe’ye gelenlerin, bu iki mekan arasında ibadet maksadıyla sa’y yapmalarında bolca sevap vardır. Çünkü Allah, yalnızca kendisi için ve takva ile yapılan amellerin karşılığını veren ve her şeyi bilendir.”
Bakara Suresi, 158. Ayet
“Haccı da, umreyi de Allah için tamamlayın. Eğer (düşman, hastalık ve benzer sebeplerle) engellenmiş olursanız artık size kolay gelen kurbanı gönderin. Bu kurban, yerine varıncaya kadar başlarınızı tıraş etmeyin. İçinizden her kim hastalanır veya başından rahatsız olur (da tıraş olmak zorunda kalır)sa fidye olarak ya oruç tutması, ya sadaka vermesi, ya da kurban kesmesi gerekir. Güvende olduğunuz zaman hacca kadar umreyle faydalanmak isteyen kimse, kolayına gelen kurbanı keser. Kurban bulamayan kimse üçü hacda, yedisi de döndüğünüz zaman (olmak üzere) tam on gün oruç tutar. Bu (durum), ailesi Mescid-i Haram civarında olmayanlar içindir. Allah’a karşı gelmekten sakının ve Allah’ın cezasının çetin olduğunu bilin. “
Bakara Suresi, 196. Ayet
“Şüphesiz, insanlar için kurulan ilk ibadet evi elbette Mekke’de, âlemlere rahmet ve hidayet kaynağı olarak kurulan Kâ’be’dir.“
Al-i İmran 96. ayet
KOLAY GELSÍN.
En iyi seçersen sevinirim =)
Yazar:
kamden8jxw
Bir cevabı oylayın:
8