Soru: kisaca lutfen hz elyase nin hayatini anlatirmisin

Cevaplar 2

Cevap:

Cevap:

Kur'an'da ismi geçen peygamberler arasında Hz. Elyesa da bulunuyor. İsrailoğullarına Allahü Teala tarafından gönderilen bir peygamberdir. İlyas (AS)ın halefi olarak bilinir. Ondan sonra gelen bir peygamber oldğu düşünülmektedir. Ömrünün son anlarına kadar İsrailoğulları arasında kalmış ve Hz. İlyas'ın yolunu takip etmekten hiçbir zaman vazgeçmemiştir.

Hz. Musa'nın getirmiş olduğu dini yayma görevini en iyi şekilde ifa eden peygamberlerden biridir. Çocukken hastalığında Hz. İlyas onun dua etmiştir. Bu duayı Allah kabul etmiş ve iyileşmesine izin vermiştir. Daha sonra da Allah Teala tarafından peygamber olarak görevlendirilmiştir. Kendisi MÖ 8. Yüzyılda İsrail Krallığı'nda yaşamış olan Şafat'ın oğlu olarak bilinir.

Peygamberliği döneminde kavminde bulunan kabileler kendisinin öğütlerini dinlemediği için birbirilerine düşmüşlerdir. Bu durumun bir sonu gelmemiş ve o kavme Asur Devleti'ni musallat etmiştir. Daha sonra yaptıkları kötü işler ile Allah'ın rahmetinden uzak kalmışlardır.

Hz. Elyesa'nın yaşadığı dönem MÖ 8. Yüzyıl olduğu düşünülüyor. Eski Ahit'te yer alan bilgilere göre hem mezarının hem de türbesinin Zülkifl Peygamber ile birlikte Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde olduğu düşünülüyor. Bir başka rivayete göre de Urfa'da öldüğü söyleniyor.

Cevap:

Hz. Musa (A.S)'ın getirdiği dini tebliğ etmiş ve yayma görevini ifa etmiştir. Çocuk iken hastalanan Hz. Elyesa (A.S) için Hz. İlyas (A.S) Allahu Teala'ya yakararak dua etmiş ve Allah (C.C), Hz.İlyas (A.S)'ın duasına icabet ederek duasını kabul etmiştir. Hz. Elyesa (A.S), böylece iyileşmiştir. Hz. Elyesa (A.S) da, o günden sonra Hz. İlyas (A.S)'ın hiç bir zaman yanından ayrılmamıştır. Allahu Teala, Hz. İlyas (A.S)'dan sonra Hz. Elyesa (A.S)'ı peygamber olarak seçip görevlendirmiştir. Hz. Elyesa (A.S), Hz. İlyas (A.S)'dan sonra İsrailoğullarının ıslahı için çok emek vermiş ve tebliğ görevini yerine getirmiştir.

Hz. Elyesa (A.S)'ın peygamberliği döneminde kavminde bulunan kabileler arasında devletin başına geçerek idareyi ele almak amacı ile bir yarış başlamıştı. Bu kabileler, Hz. Elyesa (A.S)'ın öğütlerini, sözlerini dinlemeyerek birbirlerine düştüler. Ortaya çıkan fitne, çekişme ve kavgalar devam etti. Sonu gelmedi. Bütün bu yaşananlar üzerine Allahu Teala, onlara Asur Devleti'ni musallat etti. Kendi yaptıkları kötü işler neticesinde Allahu Teala'nın sonsuz rahmetinden mahrum kaldılar, uzak düştüler. Asurlulara yenilip zelil ve perişan oldular.

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years