Cevap:
Açıklama:
- Gastrit Nedir?
- Gastrit, mide zarında meydana gelen iltihap çeşitleri için ortak biçimde kullanılan terimdir. Gastrit iltihabı ise genellikle mide ülserlerine yol açan bakteri çeşidinin enfeksiyonunun doğrudan bir neticesidir. Bununla beraber bazı ağrı kesici ilaçların düzenli alınması ve aşırı alkol kullanımı da gastrite etkide bulunabilmektedir.
Gastrit rahatsızlığı genel olarak iki biçimde meydana gelebilir. Bunlar bir anda ortaya çıkan akut gastrit ya da zaman içerisinde, yavaşça meydana gelen kronik gastrittir. Bazı durumlarda, gastrit ülsere ve mide kanseri ihtimalinin yükselmesine yol açar. Bununla beraber, pek çok vaka için gastrit ciddi neticeleri olan bir rahatsızlık değildir ve doğru tedavi tekniklerinin uygulanması ile birlikte hızlı bir biçimde düzelir.Gastrit Neden Olur?
Mide zarında meydana gelebilecek bir iltihaplanma gastrite yol açabilmektedir. Midenin iç duvarının savunması olan mukus astarlı bariyerde güçsüzlük ya da yaralanma gibi sorunların ortaya çıkması, midenin sindirim için ihtiyaç duyduğu mide suyunun mide astarında tahribat meydana getirerek enfekte olmasına sebebiyet verir.
Bununla beraber inflamatuar hücre miktarının vücutta kontrolsüz bir biçimde yükselmesi durumu olan Crohn ile sarkoidoz rahatsızlığı dahil olmak üzere bir dizi rahatsızlık ve tıbbi vakalar kişilerde gastrit riskini yükseltebilmektedir. Gastrit riskini yükselten vakalar arasında öncelikli olarak bakteriyel enfeksiyon gelmektedir. Helicobacter pylori ile bu enfeksiyona yakalanma dünya üzerindeki bireyler arasında en sık görülen tür olmasına karşın, enfeksiyona yakalanan bireyler arasında yalnızca küçük bir grup, gastrit ya da ilgili diğer üst gastrointestinal rahatsızlıkları geliştirir.
Tıp uzmanları bu sebeple bu bakteriye karşı zayıf olmanın sebeplerinin kalıtsal olabileceğine ya da sigara, alkol ve diyet gibi hayat tarzı seçimlerinden doğabileceğine inanmaktadırlar. Düzenli bir biçimde ağrı kesici vb. ilaçları almak gastrite sebep olabilir. Çünkü ağrı kesicilerin sürekli olarak alımı ya da ilaçların aşırı dozda alımı midedeki koruyucu astarda yer alan ve korumaya katkı sağlayan önemli bir maddenin sayısının azalmasına sebebiyet verebilir.
Mide astarı yaş ilerledikçe incelme eğilimi göstermektedir. Buna ek olarak yaşı ilerlemiş kişilerin Helicobacter pylori ya da otoimmün rahatsızlıklarına yakalanma ihtimali daha fazladır ve bu gastrit riskini yükseltir. Aşırı alkol alımı sonucunda da alkol mide zarını tahrip edebilir ve aşındırabilir, böylece midenin sindirim sıvılarına karşı daha zayıf bir duruma gelmesine sebep olur. Aşırı alkol alımının akut gastrite yol açması daha olasıdır.
- Ağır cerrahi operasyonlar yahut meydana gelebilecek ciddi enfeksiyonlardan kaynaklı olarak ortaya çıkan şiddetli stres, akut gastrite yol açabilen faktörler arasındadır. Vücudun sahip olduğu bağışıklık sisteminin midede var olan hücrelere saldırması otoimmün gastrit olarak isimlendirilen bir çeşit gastrite yol açabilmektedir. Mide astarını meydana getiren hücreler bağışıklık sistemi tarafından tahrip edilir ve midenin koruyucu bariyerinde sorunlar meydana gelir.Kalıtsal olarak yada sigara, diyet gibi yaşam tarzından kaynaklanabilirr.