Cevap:
Açıİnsan düşünen bir varlıktır ve meraklı olması onu düşünmeye sevk etmiştir. Düşünme eylemi zamanla felsefeyi ortaya çıkarmıştır. Düşünsel etkinlik, uslamlama, doğru ve tutarlı akıl yürütmeye felsefe diyebiliriz. Yani varlığı, kaynağı, varlığın anlamı ve nedeni üzerine düşünmedir. Bilimden farklı olarak kesin sonuçlara ulaşmak istemez. Daha fazla sonuç daha fazla soru demektir. Bir düşüncenin felsefi olabilmesi için belirli özellikleri taşıması gerekmektedir.
Sorgulama: Felsefi düşüncenin en önemli özelliği sorgulayıcı olmasıdır. Bir amaca göre yönelik olarak sistemli olarak sorular sorulmasını ifade eder. Sokrates’e göre hayatın anlamı ve değeri sorgulanmasıyla başlar. Felsefeyi dogma bilgilerden uzaklaştırır.
Merak Etme: Eski erkek arkadaşınızı stalklamaktan bahsedilmiyor emin olun. Burada ki merak zihni harekete geçiren bilme isteğidir. Merak eden insan, soru sormaya başlar ve gerçeğe ulaşmaya çabalar.
Şüphe Duyma: Yeni sorulara kapı açar ve farklı bakış açılarına sahip olunmasını sağlar. Felsefe de hiçbir bilgi körü körüne doğru kabul edilmez, mutlaka mantıklı hale gelmesi akla dayandırılması gerekir. Bu nedenle sistemli şekilde şüphe edilerek doğruya ulaşılır.
Hayret Etme: Gördüğünüz şeylere şaşırmıyorsanız sanıyorum ki filozof olamazsınız. Filozof her şeyi ilk defa görüyormuş gibi ona şaşırabilen kişidir. Hayret eden ve şaşıran insanlar merak eder ve araştırmaya başlarlar.
Yığılımlı İlerleme: Benzer sorulara farklı yanıtlar verilmesi ve felsefi düşüncelerin birbirini etkileyerek ilerlemesi şeklinde tanımlayabiliriz. Birbirini bu anlamda etkileyen filozoflar, ortak bilgi birikimine fayda sağlamışlardır.
Eleştirel Olma: Filozoflar, bir düşünceyi olduğu gibi kabul etmezler. Onu mutlaka öncelikle akıl sürecinden geçirirler. Eleştirel düşünce, akıl yürütme, analiz etme ve sonunda değerlendirme süreci ile birlikte bütünlük oluşturan bir düşünce biçimidir. Bir düşünceyi değerlendirirken iyi ve kötü yanlarını ortaya koyma, parçalara ayırarak düşünme ve onu çeşitli sınamalara tabi tutma eleştirel olmanın temel öğeleridir.
Refleksif Olma: Sahip olduğu bilgileri sorgulayan zihnin kendi kendisine dönmesidir. Daha açık bir ifade ile elde edilen bilginin üzerine tekrar düşünülmesi, eleştirilmesi ve değerlendirilmeye tabi tutulmasıdır. Kişinin kendisine soruduğu sorular gitgide derinleşir. Başlangıçta felsefenin ne olduğu ile ilgileniyorsa, devam soruları ile alt kavramları da açıklayabilir. Bu kavramlar süje, obje, varlık ve bilgi kavramların ne olduğunu sorgulayan felsefe özelliğine denir.
Sistemli Olma: Her filozof düşüncelerini açıklamak için kendine ait bir sistem oluşturur ve düşünceleri bu sisteme göre bir açıklama modeli ile açıklar. Bu model içerisinde düşünceler birbiri ile ilişkilidir ve bütüncül bir ilişki kurar.
Tutarlı Olma: Düşüncelerin kendi içerisinde çelişmemesi gerekmektedir, iç tutarlılık ile alakalıdır. Ana düşünce basamaklarının çelişmemesi ve birbiri ile uyumlu olması tutarlılığı kuvvetlendirir.
Evrensel Olma: Felsefi düşünceler sadece bulunduğu çağa ait değildir, her dönemde herkes için geçerlidir. Tüm uygarlıkların katkısı ile oluştuğundan evrensel olma özelliği taşır. Bahsedilen cevaplardan daha çok suallerin evrenselliğidir.
felsefe, refleksif, refleksif düşünme, filozof, felsefi düşünce, düşünme biçimleri,
Felsefi düşünce, insanların soru sorması sonucu, problemlerine karşı sorgulayıcı ve eleştirel bir gözle bakmalarının sonucunda doğmuştur. İnsanlık ile ilgili olmasından dolayı evrenseldir ve felsefe ile uğraşan insanlar yani filozoflar olaylara karşı önyargılı yaklaşmayan ve geniş bir perspektiften bakabilen kişilerdir.
“Herkesin aynı şeyi düşündüğü yerde, hiç kimse bir şey düşünmüyor demektir.” Walter Lippman’a ait bu sözler bize filozofların ne kadar önemli bir iş yaptıklarını gösteriyor.
Refleksif Nedir?
İnsanların günlük hayatta en fazla yaptıkları eylem hangisidir? Yeme – içme, uyuma gibi eylemlerden daha fazla yaptığımız aslında düşünmektir. Geçmişi, geleceği, yaşadıklarımızı ya da yaşayabileceklerimizi sürekli olarak sorgularız. İnsan düşünmeden asla duramaz, zorluğuna ya da basitliğine bakmadan düşünme eylemini sürekli olarak tekrarlarız. Felsefe de bir düşünme halidir ancak yukarıda sayılan ögeler olmadan yaptığımızın felsefe olduğunu söylemeyiz tabii ki.
Düşünce herhangi bir eşyaya ya da duruma yönelik oluyorken, düşüncenin kendine yönelmesi yani kendini konu ederek başka bir düşünceyi ortaya çıkarması refleksiftir. Zihin düşünme eylemi ile elde ettiği bilgiler üzerine tekrar düşünmesi ve bu düşünceler sonucu oluşan bilgiyi eleştirmesi ve değerlendirmesidir. Kimyada bir deney gerçekleştirebilmeniz için laboratuvara ve malzemelere ihtiyacınız vardır. Aynı şekilde matematik için rakamlara ve formüllere gereksinim duyarsınız. Felsefede ise ihtiyacınız olan düşüncedir ve düşüncenin kendi içerisine yönelmesi gerekir. Düşünce üzerine düşünce üretmektir.
Felsefi düşünce, hem kişisel hayatlarımızın bize sağladığı hem de bilim, sanat, teknik gibi çeşitli bilgi alanlarının sağladığı bilgiler üzerine düşünmek, onların temelini soruşturmak faaliyetidir. Bu ise felsefi düşüncenin refleksif bir düşünce olduğu anlamına gelir. Refleksifte, tek taraflı düşünme yoktur, sorgulamanın kendisini ve sorgulama sonucu kazandığınız sonucu da sorgulayarak çift yönlü bir düşünme oluşturursunuz.klama: