Cevap:
➢ Tipler: Doktor Haydar Bey, Ali Emmi ikisi de vatan savunmasında değerli iyi insanlardır.
➢ Metindeki Karakterler ve Özellikleri:
Metindeki Karakterler ve Özellikleri:Karakterler: Küçük Ağa (İstanbullu Hoca), Salih, Çerkez Ethem
➢ Kahramanların Ruh Hâlleri ile Zaman Arasındaki İlişki: Dönem Kurtuluş Savaşı yıllarıdır. Bu da kahramanların psikolojilerini de etkilemektedir.
➢ Kahramanların Ruh Hâlleri ile Mekân Arasındaki İlişki: Mekan Anadolu’nun farklı yerleridir. Anadolu’nun bu zorlu coğrafyaları kahramanların da yaşamlarının zor ve sert olmasını etkiler.
➢ Metinlerde Olayların Birbirleriyle İlişkisi ve Sıralanışı: Metinde olaylar birbirleriyle neden-sonuç ilişkisi oluşturur.
➢ Metnin Temel Çatışması ve Teması: Milli Mücadele yanlıları ile karşıtlarının mücadelesi.
➢ Metnin Dönemin Sosyal ve Siyasal Olaylarını Yansıtması: Metin Milli Mücadele yıllarını, o dönemde yaşanmış olayları okurlara sunar.
➢ Metnin Dil ve Anlatım Özellikleri: Metinde döneminde kullanılan bazı yabancı sözcükler olsa da genel olarak sade ve akıcı bir dil gözlenir.
➢ Metinde Kullanılan Bakış Açısı/Açıları: Hem ilahi hem de gözlemci bakış açısı çoğu yerde karşımıza çıkar.
➢ Metindeki Anlatım Teknikleri ve Ögeleri: Metinde genel olarak betimleme ve öyküleme teknikleri ile tanık gösterme sayısal verilerden yararlanma ve açıklama gibi anlatım tekniklerinden de faydalanılmaktadır.
Kuyucaklı Yusuf
➢ Metindeki Tipler ve Özellikleri:
Hacı Etem, Hilmi Bey, Şakir: Kötü tiplerdir. Romanın başından sonuna kadar aynı kötülüğü sergilerler.
Ali, Kaymakam: İyi tiplerdir. Romanın başından sonuna iyi davranışlar sergilerler.
➢ Metindeki Karakterler ve Özellikleri:
Yusuf, Muazzez: Roman bu iki kahramanın değişimlerini anlatır karakterdirler.
➢ Kahramanların Ruh Hâlleri ile Zaman Arasındaki İlişki: Osmanlının çöküş yıllarına denk gelen Anadolu’da güçlü olan ağaların, tüccarların hukuksuz davranışlarının cezalandırılmadığı bir dönemdir. Bu durum özellikle Yusuf’un romanın sonunda isyan etmesi ile sonlanacaktır.
➢ Kahramanların Ruh Hâlleri ile Mekân Arasındaki İlişki: Mekan olarak Edremit’in seçilmesi, bu bölgede devletin etkisinin ne yazık ki azaldığının hukuku güçlülerin kendi lehlerine işlettikleri görülür.
➢ Metinlerde Olayların Birbirleriyle İlişkisi ve Sıralanışı: Olaylar birbirleri ile ilişkilidir.
➢ Metnin Temel Çatışması ve Teması: Güçlüler ile zayıfların savaşı vardır.
➢ Metnin Dönemin Sosyal ve Siyasal Olaylarını Yansıtması: Osmanlının çöküş yıllarına denk gelen Anadolu’da güçlü olan ağaların, tüccarların hukuksuz davranışlarının cezalandırılmadığı bir dönemdir. Bu durum özellikle Yusuf’un romanın sonunda isyan etmesi ile sonlanacaktır.
➢ Metnin Dil ve Anlatım Özellikleri: Metinde döneminde kullanılan bazı yabancı sözcükler olsa da genel olarak sade ve akıcı bir dil gözlenir.
➢ Metinde Kullanılan Bakış Açısı/Açıları: Hem ilahi hem de gözlemci bakış açısı çoğu yerde karşımıza çıkar.
➢ Metindeki Anlatım Teknikleri ve Ögeleri: Metinde genel olarak betimleme ve öyküleme teknikleri ile tanık gösterme sayısal verilerden yararlanma ve açıklama gibi anlatım tekniklerinden de faydalanılmaktadır
IYI ÇALIŞMALAR DİLERİM