Cevap:
Bir hakkın yerine getirilmemesi veya ihlali halinde özel hukuk çerçevesinde düşünülen yaptırım, belli kriterlere bağlı kalınarak cebri icranın devreye konulmasıdır. Maddi hukuktan kaynaklanan ihtilafın halli için gerekli olan kurumları ve uyulması gereken usulü, şekli hukuk düzenler. Şekli hukuk iki aşamadan oluşur. Bunlar; hakkın tespiti, hükme bağlanması prosedürü, diğeri ise hakkın gerçekleştirilmesi, hükmün icrası prosedürüdür. Bunlar ise, medeni usul hukuku ve icra-iflas hukuku olarak tanımlanır.
Bir hakkın yerine getirilmemesi veya ihlali halinde özel hukuk çerçevesinde düşünülen yaptırım, belli kriterlere bağlı kalınarak cebri icranın devreye konulmasıdır. Maddi hukuktan kaynaklanan ihtilafın halli için gerekli olan kurumları ve uyulması gereken usulü, şekli hukuk düzenler. Şekli hukuk iki aşamadan oluşur. Bunlar; hakkın tespiti, hükme bağlanması prosedürü, diğeri ise hakkın gerçekleştirilmesi, hükmün icrası prosedürüdür. Bunlar ise, medeni usul hukuku ve icra-iflas hukuku olarak tanımlanır. İcra Hukukunun temel kaynağını 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu teşkil eder. Bu kanun esas olarak İsviçre Federal İcra ve İflas Kanunu’ndan tercüme edilmiştir. İcra ve İflas Kanunumuzun dışında da icra hukukumuzun kaynakları bulunmaktadır. Bunlardan ilki İcra ve İflas Kanunu’nun 14. maddesi gereğince çıkarılan, Kanunun uygulama şeklini göstermek üzere düzenlenen 1932 tarihli İcra ve İflas Kanunu Nizamnamesidir. Diğer bir kaynak ise icra ve iflas daireleri ile icra mahkemelerinde tutulacak defterlerle dosyaların ve diğer basılı kâğıtların düzenlenme şekillerini tayin ve tespit eden 11.04.2005 tarihli ve 25783 sayılı İcra ve İflas Kanunu Yönetmeliğidir. İcra ve iflas hukukumuzun diğer bazı kaynakları ise şunlardır: Sermaye Şirketleri ve Kooperatiflerin Uzlaşma Yoluyla Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Yönetmelik[1], Mahcuz Malların Muhafaza Edileceği Adalet Bakanlığı Depo ve Garajlarının Çalıştırılmasına Dair Yönetmelik[2], Adalet Bakanlığına Ait Depo ve Garajlarda Muhafaza Edilen Mahcuz Mallar İçin Alınacak Ücret Tarifesi Hakkında Tebliğ[3].
Yargıtay’ın icra ve iflas hukukuna ilişkin vermiş olduğu kararlarda önemli kaynaklar arasında yer almaktadır. Özellikle kanunun ülkenin her yerinde aynı şekilde uygulanmasını sağlamak, hükümlerin yorumlanmasında ve boşluklarının doldurulmasında uygulamaya yardımcı olmak bakımından önemli işlevi vardır. Bu açıdan İİK m. 14/3 uyarınca Yargıtay İcra İflas işlerine ait kararların tamamı düzenli olarak yayımlanır.
Öncelikle merhaba kardeşim benim başarıların devamını dilerim kolay gelsin sana umarım anlamış ve beğenmişsindir en iyi seçersen sevinirim mutlu olurum kardeşim emeğe saygı lütfen