Cevap:
Ahlak felsefesi (etik) dersinin bu ilk bölümde genel bir ifadeyle toplumsal bir olgu olarak ahlakın ve ahlak felsefesinin ne olduğu, içeriği ve sınırları belirlenmeye çalışılmıştır.
Ahlak bir toplumdaki insani ilişkilerin özünü belirleyen kurallar bütünü olarak anlaşılabilir. Burada insani ilişki derken kastettiğimiz şey, insanların birbirlerini insan olarak görmeleriyle şekillenen eylem ve davranışlardır.
Ahlak felsefesi, kişiliğimizi ve davranışlarımızı belirleyen bir toplumsal olgu olarak ahlakı ele alan felsefe disiplinidir. Ahlak felsefesi ahlakı, hem tarihsel bir olgu olarak hem de normatif ve ideal bir bakış açısıyla ele alabilir. Bu anlamda ahlak felsefesi ya da etik, hem analitik hem de sentetik ve spekülatif bir karakter ve işlevle karşımıza çıkabilir. Kısacası filozoflar hem varolan toplumsal ahlakları analiz edip anlamaya hem de bize ideal ve evrensel bir ahlak sistemi sunmaya çalışabilirler.
Bu bölümde ayrıca olay, olgu ve değer kavramları bağlamında ahlakın ve ahlak felsefesinin içeriği ve sınırları belirlenmeye çalışılmıştır. Ahlakın ve ahlak felsefesinin değerlerle ilgili olduğu söylenegelir. İnsan olmaktan kaynaklanan davranışlarımızı belirleyen değerler, olaylar ve olgulardan ayrımlarıyla tanımlanabilirler. Olaylar öznel beklentilerimizden bağımsız ortaya çıkan biricik ve tekil gerçekliklere, olgular ise yine öznel beklentilerimizden bağımsız rutin ve genel gerçekliklere işaret ederler. Bu anlamda olaylar ve olgular nesnel bir karakter taşırlar. Buna karşın değerler ise bu söz konusu nesnel gerçekliklerin bizim kişiliğimiz ve öznelliğimiz üzerinde etkileri ve sonuçlarıyla biçimlenirler. Bir değerin olgusal gerçekliği birey ve toplum tarafından algılanması ve özümsenmesiyle ilgilidir.