*MERHABA*
Tek Hücreli Canlılar Nelerdir
Tek hücreli canlıların diğer ismi prokaryot canlılardır. Yaklaşık olarak 3 ila 4 milyar yıl kadar önce oluşmuş olan ilk canlı birimlerdir. Tek hücreli olan canlıların çok büyük kısmı gözle görünmeyecek kadar küçüktür. Yani mikroskobik olan canlılardır.
Tek hücreli olan bu canlılar; mikoplazmalar, aktinomisetler, riketsiyalar, mavi – yeşil algler ve bakterilerin dahil olduğu gruplardır. Gerçek çekirdek zarı ve hücre zarına bağlı organelleri yoktur. DNA molekülü tek helezonludur. Fosfolipit barındıran hücre duvarına sahiplerdir. DNA molekülü hücre içerisinde serbest şekilde bulunmaktadır. Haşlamalılar, Kökbacaklılar, sporlular ve kamçılılar olmak üzere dört sınıfa ayrılırlar.
Haşlamalılara örnek olarak terliksi hayvan verilebilir. Tek hücrelilerin en gelişmiş olan örneğidir. Sporlulara örnek olarak sıtma plazmodyumu verilmektedir. Kamçılı hayvan sınıfına örnek olarak ise öglena verilebilir. Kökbacaklılara ise amip örnek verilebilir.
Tek Hücreli Canlılarda Üreme ve Büyüme Nasıl Olur?
Tek hücreli olan canlılarda hayati faaliyetler sitoplazmada yer alan organeller tarafından gerçekleştirilmektedir. Canlılarda hareket, üreme, büyüme gibi hayati faaliyetleri yerine getirebilmesi için enerji gerekir. Gerekli olan enerjiyi tek hücreli canlılar oksijensiz veya oksijenli solunum ile gerçekleşir.
Canlılarda büyüyebilme hücrelerde gerçekleşen mitoz bölünme ile oluşur. Mitoz bölünme hücre kütlesinde ve hücre sayısında artış meydana getirir. Tek hücreli olan bu canlılarda mitoz bölünmenin sonucunda hücre kitlesinde bir artış oluşur. Tek hücreli canlılarda yalnızca hücre kütlesinin artmasıyla büyüme gerçekleşir. Kökbacaklılar, kamçılılar, sporlular ve haşlamalılar eşeysiz olarak çoğalır.
Bakteriler çoğunlukla oksijenli solunum yapar. Bazı bakteri çeşitleri ise oksijensiz solunum yapabilir. Bakteriler eşeysiz üremeyle bölünür ve çoğalır. Kemosentez veya fotosentez yoluyla beslenmektedir. Terliksi hayvan tek hücreli olan canlıların en gelişmiş olanıdır. Heterotrof olan bir canlıdır. Eşeysiz üreme ile çoğalmaktadır. Amip ise suda yaşamakta olan tek hücreli canlıdır. Eşeysiz üreme ile çoğalmaktadır. Öglena ise eşeysiz üreme yolu ile çoğalan bir kamçılı hayvan türünden tek hücreli canlıdır. Fotosentez yapar.