Soru: Peygamberlerin insanlar arasından seçilmelerinin asıl amacı nedir?

  • drugie-predmety

    Konu:

    DKAB
  • Yazar:

    heath80
  • Oluşturulma Zamanı:

    1 yıl önce

Cevaplar 1

Cevap:

Cevap:

Peygamberler, temiz kalpli ve ilim sahibi insanlardır. Bu nedenle Allah onları elçi olarak seçmiş ve hak dini İslam'ı tebliğ etmeleri için görevlendirmiştir. Peygamberlerin insanlardan seçilmesinin birçok nedeni vardır. Bu nedenlerden ilki insanın hem düşünen hem de konuşabilen bir varlık olmasıdır.Allah, insanları yarattıktan sonra bir de insanlara rehberlik yapması, Allah’ın emirlerini ve yasaklarını barındıran kutsal kitaplarını insanlara anlatmak için elçiler göndermiştir. İnsanlara gönderilen elçiler yine insanların içinden gönderilmiştirPeygamberlerin insanlardan seçilmesinin nedenleri;

Allah’ın kullarından istediklerini insanlara rahatça ve anlayacakları bir dilde anlatabilmeleri için,

Allah’ın emir ve yasaklarını insan olarak kendileri uygulayarak diğer insanlara örnek olmaları için,Eğer peygamberler insanlar içinden seçilmeseydi melekler ya da cinler peygamber olacaklardı. Bu durumda münafıkların dini reddetmeleri daha kolay olacaktı. İnsanlar emirlerin insanlara değil cinlere verileceğini iddia edebileceklerdi.

Peygamberler insan olmasaydı insanların evlenmek, yemek, kızmak ve sevinmek gibi beşeri konularda fikirleri olmayacaktı.

Tüm bu nedenlerden dolayı Allah, peygamberlerin insanlar içinden seçilmesini doğru bulmuştur. Nitekim ki Allah, biz kulları için en güzel olanı istediği için bu konuda da biz insanları düşünmüştür.Kur’an-ı Kerim’de bu konu ile ilgili şu ayet belirtilmektedir;

“Biz onları (peygamberleri) yeyip içmeye ihtiyaç duymayan bir yapıda yaratmadık. (Onlar), ölümsüz de değillerdi.” (Enbiya 8)

Allah’ın gönderdiği peygamberlere inanmayan insanlar bu duruma peygamberlerin insanlardan seçilmesini göstermişlerdir. Onlara göre peygamberler meleklerden veya olağanüstü güçlere sahip varlıklar olması gerekirdi. Halbuki peygamberlerin olağanüstü niteliklere sahip varlıklardan veya meleklerden peygamberler gönderseydi bu onların örnek almalarını daha da zorlaştırırdı.

Kuran-ı Kerim’de peygamberlerin inanlar arasından seçilmesine karşı çıkanlar şu ayetlerle dile getirilmiş ve devamındaki ayette inkar edenlerin içerisinde bulunduğu çelişki ile cevap verilmiştir.

Onlar “…Allah, bir insanı mı peygamber olarak gönderdi?” (İsra -94) diyerek itiraz etmiştir. Allah Teâlâ onların bu itirazlarına şu ayetle cevap vermiştir. “(Onlara) De ki: Eğeryeryüzünde yerleşmiş gezip dolaşan melekler olsaydı, elbette onlara gökten, peygamber olarak bir melek gönderirdik.” (İsra -95)Sonuç olarak şunları söyleyebiliriz;

Peygamberler, güvenilir insanlardır

Peygamberler, daima hakka ve adalete çağırmışlardır

Bütün insanlar gibi Peygamberlerde insani özelliklere sahiptirler

Peygamberlere Allah tarafından kitap gönderilmiştir.

Peygamberlerin genel özellikleri:

Peygamberlerin Özellikleri Nelerdir? Kısaca Peygamberlerin Görevleri

Peygamberlerin birçok ortak özellikleri bulunmaktadır. Peygamberler Tanrı ile kullar arasında elçi görevi görmektedir. Birçok dinde peygamber yer almaktadır. Kutsal kitaplarda da peygamberlerin görevlerinden sıklıkla söz edilmiştir. Bundan dolayı peygamberler ile ilgili araştırmalar sürmektedir. Sürekli olarak peygamberlikle ilgili arama motorlarında trend aramalar yapılmaktadır. Peki peygamberlerin özellikleri nelerdir? Kısaca peygamberlerin görevleri nelerdir? İşte peygamberler ile ilgili tüm detaylar.Peygamberler Tanrı'nın seçmiş olduğu özel insanlardır. Peygamberlerin bazı özellikleri yer almaktadır. Öncelikle peygamberlerin çoğu dürüst ve ahlaklı kimselerdir.

Özellik:

•) Akıllı ve Zeki Olmak

Peygamberlerin en büyük özellikleri arasında akıllı ve zeki olmaları gelmektedir. Yüce Tanrı'dan verilmiş olan en zorlu görevleri dahi yerine getirmesi için peygamber olacak kişinin çok zeki ve akıllı olması problem çözme yeteneğinin gelişmiş olması gerekmektedir. Aynı zamanda dinin gerekliliklerini yerine getirmesi için insanları ikna etmek için de çok zeki olması şarttır. Bundan dolayı peygamberler çok zeki insan olmak zorundadırlar.

Güvenilir Olmak

Peygamberlerin en önemli özellikleri arasında güvenilir olmaları gelmektedir. Tarihten beridir gelen peygamberlerin hepsi güvenilir insanlardır. Çevresi tarafından sürekli olarak güvenilir kişi olarak lanse edilirler. Peygamber olacak kişiler her an her koşulda güvenilir insanlardan oluştuğu bilinmektedir. Kutsal kitaplardan aktarılan bilgilere göre tarihte peygamberlere inanmayan kişiler bile peygamberlerin güvenilir insan olduğunu ifade etmişlerdir. Bundan dolayı peygamberler güvenilir insanlar olarak bilinir.Doğru Olmak

Peygamberlerin bir diğer özelliği de doğru olmalarıdır. Hiçbir şekilde yalan söylemeyen kişilerden oluşmaktadır. Peygamberlerin hepsi her zaman doğruyu söylerler. Peygamberler tarihte hiç yalan söylememiş olan insanlardan oluşmaktadırlar. Kutsal kitaplarda da peygamberlerin doğrucu özelliklerinden bahsedilmişlerdir. Dürüst insanlar olduklarından dolayı insanlar tarafından her zaman güvenilir kişiler olmuşlardır.

Kısaca görevleri:

Tanrı'dan Gelen Emirleri İletirler

Peygamberlerin en önemli görevleri arasında Tanrı'dan almış oldukları emirleri insanlara bildirmektir. İnsanlara emirleri tebliğ eden peygamberler böylece insanları doğru yola sevk ederler. Tanrı'nın emir ve yasaklarını insanlara iletirler.

Dini Yayarlar

Peygamberlerin bir diğer görevi ise insanlara dine davet etmektir. Bu şekilde insanları doğru yola getirmeyi görev edinmişlerdir. Dini bütün coğrafyaya yaymak ile mükelleftirler. Peygamberler dinleri yayarken zorlama yapmazlar. Dinleri güzellikle tanıtırlar.

Dini Temsil Ederler

Peygamberler yaymakla mükellef olduğu dinin temsilcileridir. Bundan dolayı dini temsil ederler. Din hakkında her türlü bilgilendirmeyi yaparlar. Din hakkında insanların sormuş olduğu soruları cevaplamakla mükelleftirler. Bundan dolayı dinlerin temsilcileri olarak bilinirler.

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years