Soru: ontoloji nedir ? metafizik nedir? epistomoloji nedir?

Cevaplar 2

Cevap:

Cevap:

slm

Açıklama:

ONTOLOJİ NEDIR?

Ontoloji ya da varlık felsefesi ya da varlıkbilim, temel sorunu varlık olan felsefi disiplin. Varlık ya da varoluş ile bunların temel kategorilerinin araştırılmasıdır. "Varlık" ve "varoluş" ayrımını; "Varlık vardır" ve "Varlık yoktur" fikirlerini tartışır.

METAFİZİK NEDİR?

Metafizik, felsefenin bir dalıdır. İlk felsefeciler tarafından, "fizik bilimlerinin ötesinde olan" anlamına gelen "metafizik" sözcüğü ile felsefeye kazandırılmıştır. Metafiziği tanımlamaktaki zorluk Aristoteles'in bu alana ismini verdiği yüzyıldan bu yana bu alanın gösterdiği değişimdir.

epistomoloji nedir?

EPİSTOMOLOJI NEDIR?

Antik Yunanca epistēmē 'bilgi', ve -loji) ya da bilgi felsefesi, bilgiyle ilgilenen bir felsefe dalıdır. Epistemologlar, bilginin doğası, kaynağı ve kapsamı, epistemolojik gerekçelendirme, inancın rasyonelliğini ve diğer çeşitli konuları incelemektedir.

Cevap:

Selamm

Ontoloji nedir?

Ontoloji, felsefe terimlerinden sadece birisidir. Asıl alanı ise, varlık felsefesi olup bu alanda yani varoluş ve varlık hakkında düşünceleri ortaya savunur ve atar. Felsefe genellikle ilgi alanı olmakla birlikte, lise dönemi dersi olarak da görülebilir.

Ontoloji, temelinde varlık olan bir felsefi disipline verilen isimdir. Bir başka tanıma göre ise, “varlık nedir?” sorusuna yanıt arayan bir felsefe alanıdır. Ontoloji alanı, varlıkların sınıflandırıldığı kategorilerini belirlemekle uğraşır. Aynı zamanda bu kategorilerden hangilerinin var olduğu da bulur. Bu sayede anlamaya çalışır ve bununla ilgili sorular sorar.

Varlık, aslında çok geniş bir alandır. Bu nedenle de varlık felsefesinin ya da diğer adı ile ontolojinin de alanı geniş ve sorulara açıktır. Varlığı ise, genellikle sorgulama olarak bilinir. Varlık felsefesi, kendi içinde farklı bazı konu başlıklarına ayrılır. Bu durum ise, varlığı farklı koşullarda ve şekillerde incelemesinden de kaynaklanır.

Metafizik nedir?

Metafizik, felsefenin üç ana alt dalından biridir. "Felsefe Ağacı" yazı dizisinin önceki yazılarında da gördüğümüz üzere bu üç ana alt dal etik ya da ahlak felsefesi, epistemoloji ya da bilgi felsefesi ve metafiziktir. Birazdan göreceğiz ki metafiziği tanımlamak ve metafiziğin sınırlarını net bir şekilde çizmek, etik ve epistemolojiye nazaran daha zordur. Çünkü etik ve epistemoloji belli ilgi alanlarına sahipken (mesela epistemoloji bilgiyle ve etik ahlakla ilgilenirken), metafiziğin ilgi alanlarını belli bir kavramla sınırlamak mümkün değildir. Metafizik tanımlanırken bu alanın varoluşun doğasına dair en genel ve en temel felsefi sorularla ilgilenen felsefe alt dalı olduğu gibi ifadeler kullanılır ancak bunun oldukça muğlak olduğu ve alanın doğası hakkında pek bilgi vermediği aşikar. Dolayısıyla metafiziği tanımlamak için daha net önerilere ihtiyacımız var.

Epistomoloji nedir?

Bilgi felsefesi adıyla da bilinen epistemoloji, doğru bilgiye ulaşma yöntemlerini ve bilginin kaynağını araştıran bir disiplindir. En önemli temsilcileri arasında David Hume, Immanuel Kant ve Baruch Spinoza yer alır.

İyi dersler

Bilgiler Öğretmenlerden Alınmıştır

Optitim

Optiyolunda

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years