Cevap:
İki yıldır tam olarak ne yaptığını bilemediğimiz, işlevi uzunca bir süredir gizli tutulan Elon Musk şirketi Neuralink hakkındaki detaylar ortaya çıkmaya başladı. Neuralink ile doğrudan beyne yerleştirilebilen kablosuz bir cihazla teorik olarak zihin okumak mümkün olabilecek gibi duruyor.
San Francisco'da düzenlenen etkinlikte sahneye çıkan Elon Musk, 2017 yılında başlattığını açıkladığı Neuralink projesindeki gelişmeleri paylaştı. Elon Musk, insan ve makine zekasının ortak yaşam (simbiyoz) oluşturmasına dair hedeflerinde önemli bir aşama kaydettiklerini belirtti. Musk’ın açıkladığı projeye göre beyne enjekte edilen ve insan saçından daha ince iplikler, nöronların aktivitesini belirliyor. Bu kablosuz implant, beyne bir robot tarafından yerleştiriliyor. Böylece insan beyni doğrudan bilgisayarla iletişim kurabiliyor.
Fakat cihazların bu zamana kadar sadece hayvanlar üzerinde test edildiğini hatırlatalım. Musk'ın farelerle deneyler yapıldığı halihazırda biliniyordu, ancak düzenlenen etkinlikte gelen sorular üzerine Musk, maymunlarla çalıştıklarını da söyledi. İnsan ve maymun zihninin benzerliği söz konusu olduğunu düşündüğümüzde ise Neuralink'in insan zihni konusunda sıkıntılar yaşamayacağını öngörmek mümkün duruyor. Musk'ın söylediğine göre deneyde kullanılan maymun bilgisayarı kontrol etmeyi başardı.
Projenin Başkanı Max Hodak ise doktorların ve bilim insanlarının Parkinson gibi hastalıkların tedavisi için yıllardır beyinle etkileşim halinde olan cihazlar geliştirmeye çalıştıklarına dikkat çekti. Neuralink ile bu gibi sorunlar da tedavi edilmeye çalışılacak. Neuralink projesinin baş beyin cerrahı Dr Matthew McDougall da, insanlar üzerindeki klinik çalışmalara 2020 yılında başlamak için FDA’den onay beklediklerini açıkladı. Neuralink ile ilk deneylerin omurilik felci yaşayan hastalar üzerinde olması ve bu hastaların beyinlerine dört adet Neuralink cihazı yerleştirilmesi bekleniyor.