Soru: Merhaba+İlk kadın filozof olan Hypatia'nın hayatını anlatınız.+Anlatımınızı görselle pekiştiriniz.+Kopya/hatalı/eksik/spam cevaplar silinecektir.​

Cevaplar 2

Cevap: ⭐MҽɾԋαႦα⭐

Hypatia'nın Hayatı:

İskenderiyeli Hypatia olarak da bilinen ilk kadın matematikçi, filozof ve astronomdur. İskenderiyeli matematikçi ve astronom Theon’un kızıdır.

Babasından aldığı sağlam eğitim ve ilhamla birlikte, Atina’da eğitiminin tamamlamış ve daha sonra İskenderiye’ye yerleşmiş ve burada bir okul kurmuştur.

Bu okulda Platon, Aristo ve Suda gibi filozoflar üzerine dersler vermiştir. İlk kadın matematikçi olan Hypatia, doğayı mantık, matematik ve deneylerle açıklamaya çalışmıştır. Hypatia’nın çalışmaları gökyüzündeki isimlerin sınıflandırılmasında, hidrometrenin bulunmasında, sıvıların yoğunluk derecesinin belirlenmesinde etkili olmuş, astronomik tablolar, appolonius kesitleri ve diophant üzerinde de çalışmalarda bulunmuştur.

Hypatia, Arkadius’un hükümdarlığı zamanında yaşamış ve o zamanın en güzel kadınlarından biri olduğu söylenmektedir.

Hypatia'nın Eserleri:

Hypatia’nın, döneminde etkin bir güç haline gelen kilise ve Hıristiyanlık yerine putperest olarak görülen Pagan inancında olduğu düşünülür. Ancak onun tek inancı yıldızlar ve matematiktir. Bu sebeple dünyanın dört bir yanından Hıristiyan, Yahudi ve Pagan öğrenciler ondan eğitim almaya geldi.

Matematik alanında kitaplar yazdı. Daha başarılı bir bölme yöntemi geliştirdi. O güne kadar yaşamış büyük filozoflardan Aristo, Pisagor ve Platon’u sentezleyerek “Yeni Platonculuk” adıyla bir çalışma yürüttü. Aritmetik, geometri, astronomi ve müzik alanını dörde bölerek dört farklı çalışmayı ayrı ayrı bir araya getirdi.

Kısaca Bilgiler:

Doğum tarihi: İskendiriye yani Mısır.

Ölüm Tarihi: MS (milattan sonra) 415

Ebeveyn: Theon

Çalışma Alanı: Felsefe, matematik

Başarılar Dilerim :)

answer img
answer img
Cevap:

❤️ SELAM OPTİM ❤️

Hypatia (Yunanca: Υπατία; 370–415) Yunan filozof, matematikçi ve astronomdur. İskenderiye Kütüphanesi'nde felsefe, matematik ve astronomi üzerine dersler vermiştir. Yeni Platonculuk öğretisine bağlı olan Hypatia, Atina Akademisi'nin Eudoxus'ün başını çektiği Matematik geleneğine üye idi. Hypatia doğayı; mantık, matematik ve deney ile açıklamaya çalıştı.

Hypatia, günümüze kadar ulaşmış olan sayılı kaynaktan biri olan Yunan tarihçi Socrates Scholasticus'un "Historia Ecclesiastica" adlı eserine göre; İskenderiye'nin en önemli iki figürü olan, İskenderiye Valisi Orestes ile İskenderiye piskoposu Cyril arasında anlaşmazlıklara sebebiyet verdiği ve politik işlere karıştığı gerekçesi ile 415 yılında kıptî Hristiyan bir çete tarafından taşlanarak öldürülür. Hypatia'nın devrin en güzel kadınlarından biri olduğu ve Vali Orestes'in bizzat Hypatia'dan ders aldığı sıralarda Hypatia'ya âşık olduğu bilinmektedir.[kaynak belirtilmeli] Anlaşmazlıklara ise Vali Orestes'in İskenderiye'de Piskopos Cyril'in kışkırtmaları ile Hypatia'ya karşı hızla büyüyen nefretin önüne geçmeye çalışması olmuştur. Hypatia, İskenderiye'ye Hristiyanlığın hakim olduğu son yıllarında Piskopos Cyril, Hypatia'yı hedef göstererek İncil'den yaptığı alıntılar ile halkı kışkırtmış ve Hypatia, halk tarafından "dinsiz" ve "şeytan" olarak nitelendirilmiştir. Kısa bir süre içerisinde de Kıptî bir Hristiyan çetesi tarafından taşlanarak öldürülmüştür. Hypatia'nın Eserleri : Aritmetik üzerine 13 ciltlik bir yorum.Apollonius'un Konik'leri üzerine yorum.Ptolemy'nin "Almagest"i üzerine düzenleme.Babası Theon'un yazdığı "Öklid'in Elementleri" adlı eser üzerine düzenleme.."The Astronomical Canon" (Astronominin Kanunları) adlı kitabı.

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years