Soru: 1) Sartunmelawell sürtünen yüreylerde gerçeklegir 2.() Sürtünme kuvvet her roman zararlidir. 3 ) Fren yapan arabanın durması sürtünme kuvveti sayesinde gerekleyir 4) Havada uçan uçaklar sürtünme kuvvetiyle karşılamaz. 5. ( ) Yürüyebilmemiz için sürtünme kuvveti gereklidir. 6. () Sürtünme kuvveti cisimleri hareket ettirebilir, 7. () Burdolabının altına tekerlek takılması sürtünme kuvvetini artur 8( ) Sürtünme kuvveti elbiselerimizin eskimesine neden olur. 9.() Havadaki sürtünme kuvveti, sudaki sürtünme kuvvetinden oxdur 10. () Otomobiller hava direncini azaltmak için özel tasarım sekilleri vardır ​

Cevaplar 1

Cevap:

Cevap:

Açıklama:

Fen bilimleri, insanların çevreleri hakkında bilgi edinmek ve çevrelerini değiştirmek amacıyla geliştirdiği yöntem ve teknolojileri kapsayan bilim alanıdır. Gözlem ve deneye dayanırlar. Fen bilimleri, evrendeki olguları birbirine bağlayan sebepleri açıklar. Sosyal bilimler ile kıyaslandıklarında daha objektif sonuçlara sahiptirler. İşte, sürtünme kuvveti hakkında bilinmesi gerekenler.Hareket etmeyen bir cismi harekete geçirebilen, hareket halinde olan bir başka cismi ise hızını arttırabilen, yavaşlatabilen ya da durdurabilen etkiye kuvvet denmektedir. Kuvvet aynı zamanda bu cisimlerin şekillerini ve hareket önlerini de değiştirebilmektedir.

Sürtünme Kuvveti

Sürtünme kuvveti, bir nesnenin yüzeyi bir başka nesnenin yüzeyiyle temas ettiğinde harekete direnen kuvvettir. Bir makinenin mekanik avantajı sürtünme kuvveti ile azaltılır veya başka bir deyişle, sürtünme nedeniyle çıkan kuvvetin giren kuvvete oranı azaltılır. Buna örnek olarak otomobiller verilebilir. Otomobiller enerjilerinin dörtte birini sürtünmeyi sınırlandırmak için kullanmaktadırlar. Buna karşın otomobilin yoldan çıkmasını engelleyen kuvvet yine sürtünme kuvvetidir.

Sürtünme Kuvvetini Etkileyen  Bu kuvvetler esas olarak yüzey dokusundan ve onları bir araya getiren kuvvet miktarından etkilenmektedirler. Nesnenin açısı ve konumu sürtünme kuvveti miktarını etkiler. Bir nesne bir başka nesneye düz olarak yerleştirilirse, sürtünme kuvveti nesnenin ağırlığına eşit olacaktır. Bir nesne yüzeye doğru itilirse, sürtünme kuvveti arttırılacak ve nesnenin ağırlığından daha fazla olacaktır.

Kısaca anlatılanlar toplanmak istenirse; cisimle temas edilen yüzey arasında oluşan ve cismin hareketini zorlaştıran kuvvete sürtünme kuvveti denilmektedir.

Sürtünme kuvveti hareket yönüne daima zıt yöndedir ve bu kuvvet temas gerektiren bir kuvvettir. Sürtünme kuvveti pürüzlü yüzeylerde daha fazla gözlemlenirken az pürüzlü yani kaygan yüzeylerde az gözlemlenir. Pürüzlü yüzeylere örnek verilmesi istenirse bunlar toprak yol, halı ve taşlı yol olarak listelenebilir. Pürüzsüz yüzeylere örnek olarak mermer, cam ve buz verilebilir.

Örneğin; bir kaykayı toprak yolda sürmek, mermer bir zeminde sürmekten daha zor olacaktır. Çünkü mermer zemin toprak yola göre daha az pürüzlüdür ve ortaya çıkan sürtünme kuvveti daha azdır. Bu da toprak yolda kaykay sürülmesinin zor olmasının nedenidir.

Sürtünme Kuvveti Nasıl Azaltılır?

Bavulların daha rahat ilerleyebilmesi için altlarında sürtünme kuvvetini azaltmaya yarayan tekerlekler bulunmaktadır. Bu sayede daha kolay hareket ettirilmeleri sağlanmaktadır. Eskiyen kapı menteşeleri gıcırtı sesi çıkarmamaları için yağlanırlar. Bu sayede sürtünme kuvveti azaltılır ve ses çıkması önlenir. Pürüzlü yüzeyler ise zımpara yardımıyla düzeltilir.

Faktörler Nelerdir?

Haberin Devamı

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years