Tarihte bilinen ilk devlet Sümerlerdir.
Sümerler: Sümerler site adı verilen şehir devletlerinden oluşuyordu. Her site başlı başına bir devletti. Patesi adı verilen bir prens şehri yönetirdi. Patesilerden biri güçlenerek çevresinde bulunan siteleri ele geçirdiğinde kral olabilecek güce sahip olurdu.
Babiller: Babil Devleti’nin en güçlü kralı Hammurabi dine dayalı devlet anlayışı yerine, gücünü ordudan alan mutlak krallık anlayışını getirmiştir.
Asurlular: Askeri güce dayalı, monarşik bir imparatorluktur.
Persler: Geniş topraklara sahip Persler, satraplık denilen eyalet sistemini oluşturmuşlardır.
Hint: Hindistan Medeniyeti’nde merkezi bir otorite yoktur. Racalık adı verilen küçük prenslikler tarafından yönetilmiştir. Ariler’in Hindistan’a gelmesiyle birlikte kast sistemini bu bölgeye taşımışlardır. Bu sistem, meslekleri babadan oğula geçen ve aynı geleneklere bağlı bulunan çeşitli sosyal sınıflardan oluşan bir sistemdir.
Çin: Çin imparatorlar tarafından yönetilmiştir. İmparatorların güçleri ordulardan gelmiştir.
Yunan: Yunan kentlerinde yapılan seçimler cumhuriyet ve demokrasi yönetim şekillerinin ilk izleri olarak görülür.
Mısır: Monarşik bir yönetim anlayışı vardı. Mısır’da krallara firavun denmekteydi. Firavun ise kendini tanrının oğlu olarak görmekteydi.
Fenikeliler: Monarşiyle yönetilmişlerdir.
İbraniler: Teokratik monarşi ile yönetilmişlerdir. Yöneticileri aynı zamanda peygamberdir.
Hititler: Pankuş adında bir meclis oluşturmuştur. Hititlerde Tavananna denilen kraliçe yönetimde çok büyük bir söz sahibi olmuştur.
Lidyalılar: Monarşiyle yönetilmişlerdir.
Frigler: Siyasi bir topluluk olarak ilk defa MÖ 750’den sonra ortaya çıkmışlardır, Midas döneminde ise (MÖ 725-695/675) bütün Orta ve Güneydoğu Anadolu’ya egemen, güçlü bir krallık düzeyine ulaşmışlardır.
Urartular: Merkezi otoriteye bağlı bir şekilde eyaletlere bölünüp yönetilmişlerdir.