Cevap:
VALLA İNTERNET'DEN BAKTIM UMARIM YARDIMCI OLMUŞUMDUR:)))
Açıklama:
Anadolu 1243 Kösedağ Savaşı`ndan sonra Moğolların(İlhanlılar) egemenliği altına girmiş;Anadolu`ya tayin edilen Moğol genel valileri yönetimi tamamen ele alarak,kimin sultan olacağından,tüm devlet işlerine kadar her şeyde söz sahibi olmuşlardır.
Anadolu(Türkiye) Selçuklularının en güçlü olduğu, Anadolu Türk Birliğinin sağlanmış olduğu bir dönemden sadece bir savaşla;1243 Kösedağ Savaşı ile birden bire yıkılış sürecine geçildiği, Moğol katliamlarının haddi hesabı olmadığı bu dönemde,bazı Türk Beyleri, Moğol baskısının yoğun olduğu iç ve Doğu Anadolu`dan mümkün olduğunca uzaklaşmak için harekete geçtiler.
Karadeniz,Akdeniz,Ege ve Marmara bölgelerine dağılıp oralarda kendilerine ait birer küçük yönetimler kurdular.Önceleri sayıları az olan bu oluşumlar daha sonra Anadolu`ya olan göçlerle kalabalıklaştılar.Anadolu Beylikleri adıyla anılan bu dönem,Anadolunun Türkleşmesi ve Türk Kültürü`nün geliştiği önem kazandığı bir dönemdir.
Karadeniz Bölgesinde,Amasra`da Cenevizliler;Giresun`dan Rize`ye kadar uzanan şeritte ise Rum-Pontus Devleti bulunmaktaydı.
Bilindiği gibi bu devlet 1204`te IV.Haçlı seferi sonunda Istanbul`u basan Haçlılardan kaçan Komnen sülalesi tarafından kurulmuştu.