Vatan Şairimiz Mehmet Akif Ersoy
Mehmet Akif Ersoy 1873 yılının Aralık ayında İstanbul'da doğmuştur. Babası Mehmet Tahir Efendi, annesi Emine Şerife Hanım'dır. İstanbul'un Fatih ilçesinde doğan Akif ilk eğitim öğretim hayatına da burada başlamıştır.
Aslında Akif çok daha şanslı bir çocuktur çünkü ilk eğitimini babasından almıştır. Babası ona Arapça öğretmiştir. Akif ilerleyen yıllarda "Mülkiye Mektebi"ne girdi. Ancak orada okuduğu sırada babasını kaybettiği için iş hayatına daha kolay atılabileceği bir meslek seçti. Bu nedenle Mülkiye Baytar Mektebi'ne girdi(1889).
Mehmet Akif Ersoy'un ilk mesleği baytarlıktır. Baytar şu an bizim 'Veteriner' olarak bildiğimiz mesleğin eski adıdır. Baytarlık yaptığı zamanlarda şiirle ilgilenmekten de hiçbir zaman vazgeçmedi. Savaş sırasında Anadolu'yu gezerek Anadolu halkının çektiği sıkıntıları ve zorlukları gördü. Bunları şiirlerinde kaleme aldı.
Mehmet Akif Ersoy baytarlığı bırakarak, Edebiyat öğretmenliğine başladı. Art arda savaşlara giren Türk milletinin yaşadığı sıkıntıları ve üzüntüleri anlatmak için kalemini daha iyi kullandı. Halkı direnişe, düşmana karşı savaşa davet etti.
Milli Mücadelenin kazanılmasının ardından Milli bir marş yazılması istendi. Mehmet Akif Ersoy'da bu yarışa katılanlar arasındaydı. Yarışmaya ödül koyulduğu için ilk etapta katılmak istemedi ama ona kazandığı parayı kimsesizlere bağışlama fikri verilince katılmayı kabul etti. Bir gecede yazdığı marş mecliste dakikalarca ayakta alkışlandı(12 Mart 1921). Dinleyenler gözyaşlarını tutamadı. İşte o marş bugün dilimizden düşmeyen ve düşmeyecek olan "İSTİKLAL MARŞI"dır.
Mehmet Akif Ersoy, 27 Aralık 1936 tarihinde İstanbul'da, Beyoğlu'ndaki Mısır Apartmanı'nda siroz hastalığı yüzünden vefat etti. Şu anda Edirnekapı Şehitliğinde yatmaktadır.
#celenyagmur