Konu:
Fen ve TeknolojiYazar:
bryan48Oluşturulma Zamanı:
2 yıl önce1 >> Bilişsel bilim, zihin ve zekânın işleyişini ele alan, zeki sistemlerin dinamiklerini ve yapılarını araştıran disiplinler arası bir yaklaşımdır.[1] Çok geniş bir alanı kapsamasından ötürü bilişsel bilim alanında çalışan araştırmacıların bilişsel psikoloji, dil bilimi, sinir bilimi, yapay zekâ, antropoloji ve felsefe gibi alanlarda temel bilgilere sahip olması beklenir.
2 >> Bilişin (geniş anlamda) doğasını, görevlerini ve işlevlerini inceler. Bilişsel bilimciler, sinir sisteminin bilgiyi (information) nasıl temsil ettikleri (represent), işledikleri(process) ve dönüştürdükleri (transform) üzerinde durarak zekayı ve davranışı araştırır. Bilişsel bilimcilerin ilgilendikleri zihinsel fakülteler (mental faculties) dil, algı, hafıza, dikkat, akıl yürütme ve duyguyu içerir. Bu fakülteleri anlamak için bilişsel bilimciler dilbilim, psikoloji, yapay zeka, felsefe, nörobilim ve antropoloji gibi alanlardan yararlanır.[2] Bilişsel bilimin tipik bir analizi öğrenmeden karar vermeye ve mantığa; nöral ağlardan modüler beyin organizasyonuna kadar, pek çok organizasyon seviyesini kapsar. Bilişsel bilimin en temel mefhumlarından biri “düşünme, en iyi şekilde, zihindeki temsili yapılar (representational structures) ve onlar üzerinde gerçekleşen işlemsel (computational) süreçler açısından anlaşılabilir.”dir.[2]
3 >> Bilişsel bilim insanlarda, hayvanlarda ve makinelerdeki bilişin disiplinlerarası çalışılmasıdır. Psikoloji, bilgisayar bilimi, nörobilim, antropoloji, dilbilim ve felsefenin geleneksel disiplinlerini bir araya getirir. Bilişsel bilimin amacı, zihnin ve öğrenmenin daha iyi anlaşılmasının zeki araçlar geliştirmemize yol açacağı umuduyla zekanın temel prensiplerini anlamaktır. Bilişsel bilim 1950’lerde bilişsel devrim olarak isimlendirilen entelektüel bir hareket olarak başlamıştır.[3]
➡️ Ek bilgi : ☘[☆] Bilişselci yaklaşımın savunucuları, davranışçı yaklaşımın görüşlerini eleştirirler. Davranışçılığın bilimsel düşünceye hakim olduğu bir dönemde, 1950'lerin sonunda Noam Chomsky'nin dilin doğuştanlığını vurgulaması, zihin ve beyin araştırmalarında önemli bir dönüm noktasıdır. Davranışçılar, dili bir alışkanlık kazanma süreci olarak tanımlarken, Chomsky, dilin biyolojik bir temeli olduğunu, doğuştan gelen bir yetinin, sosyal ortamda süreç içinde edinime dönüştüğünü ileri sürmüştür.
➡️ Kimyasal ne demek? : ☘1 >> Kimyasal kelimesi; günlük hayatta sık sık kullanılan kelimeler arasında yer alıyor. TDK'ya göre kimyasal kelimesinin kökeni de merak ediliyor. Kimyasal kelimesini ilk kez duyan kişiler arama motoru Google'da 'kimyasal ne demek ne anlama geliyor?' sorusunun yanıtını arıyor. Peki kimyasal kelimesinin kökeni ne, kimyasal kelimesinin kaç anlamı var? İşte kimyasal kelimesinin anlamı…
2 >> Kimyasal kelimesi ne anlama geliyor? Türk Dili, tarih boyunca ilişki kurduğu medeniyetlerin (ülkelerin) dillerinden kelimeleri kendi bünyesine katmış ve bu sayede çok zengin bir dil oluşturmuştur. Hal böyle olunca, Türkçe ’de gündelik hayatta karşımıza çıkan bazı sözcüklerin anlamına bilemeyebiliyor, ilginç bulabiliyoruz. Son zamanlarda anlamı merak edilen kelimelerden olan kimyasal ne demek? TDK’ye göre kimyasal sözcüğü ne anlama geliyor? Kimyasal kelimesinin kökeni ne kimyasal kelimesinin kaç anlamı var, TDK'ye göre anlamı ne
demektir dir?
➡️ Kimyasal madde sözlük anlamı nedir?
➡️ Kimya ne demek TDK ?
➡️ Kimyanın anlamı nedir?
➡️ Kimyası olmak ne demek?
➡️ Kimyasal kelimesi ne demek? : ☘1 >> Kimyasal kelimesi dilimizde sıklıkla karşımıza çıkan sözcükler arasındadır. TDK’ye göre kimyasal kelimesi ise şu anlama gelmektedir:
- Kimyaya ait, kimya ile ilgili, kimyevi
➡️ Kimyasal madde sözcük anlamı ne dir? : ☘1 >> Kimyasal : İçeriğinde doğal madde bulunmayan anlamına gelir. Kimyasal, sıvı, katı, aerosol ya da gaz halinde bulunan maddelerin tamamıdır. Kimyasal maddeler zararlıdır.
Yazar:
dobiebecker
Bir cevabı oylayın:
17