Soru: Dünya'nın Güneş çevresindeki hareketi sırasında eksen eğikliği nedeniyle Güneş ışınları Dünya yüzeyindeki farklı bölgelere farklı açılarla gelir. Güneş ışınlarının geliş açısına ve aydınlanan bölgelere göre aynı anda farklı yarım kürelerde farklı mevsimler yaşanır. Aşağıda ekinoks tarihlerinde Dünya'ya düşen Güneş ışınları belirtilmiştir. Dik açı ile gelen ışınlar Kuzey Kutup Noktası Yengeç Dönencesi Ekvator Oğlak Dönencesi Yengeç Dönencesi Ekvator Oğlak Dönencesi Kuzey Kutup Noktası Dik açı ile gelen ışınlar Güney Kutup Noktası (21 Mart) Buna göre, 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde aşağıdakilerden hangisinin gerçekleşmesi beklenmez? A) Her iki tarihte de Güneş ışınları Ekvator'a dik açıyla gelir. B) Her iki tarihte aynı yarım kürede farklı mevsimler yaşanır. C) Aynı tarihte farklı yarım kürelerde farklı mevsimler yaşanır. D) Her iki tarihte de Kuzey Yarım Küre'de gündüz süresi, gece süresinden uzundur. Güney Kutup Noktası (23 Eylül)​

Cevaplar 1

Cevap:

Cevap:

D şıkkı

Açıklama:

ÖNCELİKLE MERHABA

21 Mart = Ekinoks tarihi ⇒ Gece ve Gündüz sürelerinin tüm dünya üzerinde eşit olduğu tarih. Bu tarihte eksen eğikliğinin etkisi ortadan kalkmaktadır.

21 Haziran = Solstis tarihi ⇒ Bu tarihte KYK'de en uzun gündüz ; GYK'de ise en kısa gündüz yaşanır. Bu tarihten sonra KYK'de gündüz süreleri kısalmaya ; GYK'de ise gündüz süreleri uzamaya başlar.

23 Eylül = Ekinoks tarihi ⇒ Gece ve Gündüz sürelerinin tüm dünya üzerinde eşit olduğu tarih. Bu tarihte eksen eğikliğinin etkisi ortadan kalkmaktadır.

21 Aralık = Solstis tarihi ⇒ Bu tarihte KYK'de en uzun gece ; GYK'de ise en kısa gece yaşanır. Bu tarihten sonra KYK'de gece süreleri kısalmaya ; GYK'de ise gece süreleri uzamaya başlar.

Buna göre ;

A) Her iki tarihte de Güneş ışınları Ekvator'a dik açıyla gelir.  →  Doğrudur. Çünkü eksen eğikliğinin etkisi 21 Mart ve 23 Eylül tarihinde görülmez.

B) Her iki tarihte aynı yarım kürede farklı mevsimler yaşanır. Emin değilim ama doğru.

C) Aynı tarihte farklı yarım kürelerde farklı mevsimler yaşanır. Doğrudur.

D)  Her iki tarihte de Kuzey Yarım Küre'de gündüz süresi, gece süresinden uzundur. Yanlıştır. Çünkü ekinoks tarihlerinde ne olursa olsun dünyanın her yerinde gece - gündüz süreleri eşit olmak zorundadır.

Kolay gelsin :)

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years