Türkçede kelimeler, "yapısına göre kelimeler" ve "Türüne göre kelimeler" olarak sınıflandırılabilirler.
Türlerine Göre Kelimeler:
Sıfat, edat, zarf, bağlaç, isim vb.
Yapılarına Göre Kelimeler:
1. Birleşik Yapılı Kelimeler: Birden fazla kelimenin birleşmesiyle oluşan kelimelerdir. (Gecekondu gibi)
2. Türemiş Yapılı Kelimeler: Kendisinde yapım ekini mutlaka bulunduran kelimelerdir. Bu kelimelerde yapım ekinin mutlaka olması gerekir ancak çekim eki zorunlu değildir. (Gecelik, çiçekçi gibi)
3. Basit Yapılı Kelimeler: Kendisinde asla yapım eki bulundurmayan kelimelerdir. Bu kelimelerde kesinlikle yapım eki bulunmaz ancak çekim eki zorunlu değildir.
NOT: Yapım eki, eklendiği sözcüğün anlamını değiştirirken çekim eki eklendiği sözcüğün anlamını değiştirmez ve yine aynı sözcüğü kasteder.
Şimdi soruya geçelim:
I. sözcük "kullanım" kelimesidir, bu kelimeyi köklerine ayırırsak kelime kullan - ım şeklinde olur ve kullanmak fiilinden türetilmiştir. Yani yapım eki olan -ım ekini aldığı için kelime türetilmiştir çünkü kullanım kelimesindeki -ım eki, fiilin anlamını değiştirmektedir ve bu ek, fiilden isim yapım ekidir.
II. sözcük "yazarın" kelimesidir ve yazmak fiilinden yapım eki olan -ar eki ve çekim eki olan -ın eki türetilmiştir. Buna göre II. kelime de türetilmiştir.
III. öncül yapmak kelimesinden türetilen "yapıt" kelimesidir ve türetilmiştir.
IV. öncül ise yan-ı-nı olarak köklerine ayrılabilir ve bu kelime "yan" isminden türetilmiştir ancak -ı ve -nı ekleri yine aynı ismi kastettikleri için bu ekler çekim ekleridir. Bu nedenle IV. kelime, basit yapılı bir kelimedir.
V. öncüldeki "gerçekçi" kelimesindeki "gerçek" kelimesi, sözcüğün anlamını değiştiren bir yapım eki olan -çi ekini almıştır. Bu nedenle V. öncüldeki kelime de türetilmiş bir kelimedir.
Cevap D