Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (BSEC) Rusya INI Ukrayna Moldova Romanya Sırbistan Bulgaristan Arnavutluk Yunanistan Karadeniz Gürcistan Ermenistan Azerbaycan Türkiye Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (BSEC) Türkiye liderliğinde Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler tarafından kurulmuştur. Merkezi İstanbul'dadır. Orgütün amacı üye ülkelerin kalkınmalarına kat- kıda bulunmak, bölge içindeki ticari engelleri kaldırmak, bölge içi ticareti geliştirmek ve Karade- zamanda tarihi ve kültürel alanda ortak mirası korumak ve geliştirmektir. niz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı bölgesinin küresel pazarlarda bütünleşmesini sağlamaktır. Ayn Verilen metne göre Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ile ilgili aşağıdakilerden hangi- söylenemez? A) Uyeleri arasında ekonomik faaliyetleri artırmaya çalışmaktadır. B) Uyeleri arasında kültürel faaliyetleri artırmaya çalışmaktadır. C) Üyelerinin küresel ekonomik faaliyetlere katılımını artırmaya çalışmaktadır. D) Üyeleri arasında askeri iş birliğini artırmaya çalışmaktadır.
Cevap "D" şıkkı olacaktır. Çünkü A şıkkı ve C şıkkı için ekonomik faaliyetlerin arttırılmak istendiği paragrafta bahsedilmiştir. B şıkkında ise paragrafın son cümlesinde tarihi ve kültürel alanda ortak mirası korunmasının amaçlandığı söylenmiştir fakat D şıkkı ile ilgili hiçbir bilgi verilmemiştir.
Cevap "D" şıkkı olacaktır. Çünkü A şıkkında uluslararası ekonominin arttırılmak istendiği paragrafta vardır. B şıkkında paragrafın sonlarında kültürel ve tarihi faaliyetlerin arttırılacağından bahsetmektedir. C şıkkında küresel ekonomik faaliyetlerine ülkelerin katılımının arttırılacağından bahsetmektedir. D şıkkondaki bilgi ile ilgili paragrafta hiçbir bilgi yoktur.
Bir kişi evinin merdivenlerini 2'şer 2'şer çıktığında ve 3'er 3'er indiğinde hiç basamak artmamaktadır. Basamak sayısının 20'den fazla olduğu bilindiğine göre basamak sayısı en az kaçtır?A) 22B) 24C) 27D) 30
A seçeneğinde ikilemeye yer verilmiştir diyor.Doğru bir seçenek.Ve metinde bulacak olursak "ister istemez"sözcük öbeği kullanılmıştır.Bu sözcük öbeği ise ikilemedir.
B şıkkında dair bir şey bulunmamaktadır.
C şıkkında Öznel İfadelere YerVerilmiştirdiyor.Peki ya öznel ifade neydi?Hemen açıklayayım m;nesnelerin gerçeğine değil kişinin duygu, düşünü ve sezgilerine dayanan, kişiye göre ve kişisel olan, öznede oluşan, özneye ilişkin olandir.Mesela "güzel bir çiçek".Bana göre güzel olabilir o çiçek,fakat sana göre güzel gelmeyebilir.İşte buna öznel ifade diyoruz.Metinde öznel ifade bulacak olursak;"üstelik eli kalem tutan birinin İstanbul'a duyarsız vekayıtsız kalması mümkün değil."cümlesi öznel bir cümledir.Kimine göre mümkün kimine göre mümkün değil.Bu kanitlanamaz bir şey olduğu için öznel ifade grubuna girer.
D şıkkı doğrudur gayet sade anlaşılır ve açıklayıcı bir dille oluşturulmuş bir metindir.
E seçeneğinde deyimlere yer verilmiştir diyor.Doğru bir seçenektir.Metinde deyim arayacak olursak "duyarsız ve kayıtsız kalması mümkün değil."cümlesinde mi kayıtsız kalmak bir deyimdir.