Soru: Selam fen Bilimleri 8.sınıf iklim ve hava hareketlerini anlatın spam cevap olmasın. ​

Cevaplar 2

Cevap:

Cevap:

Selαmlαr

Açıklama:

Hava Olayları

  • Dünya'nın etrafını atmosfer sarmıştır.Atmosferin %78'i azot, %21'i oksijen, %1'i karbondioksit, su buharı ve diğer gazlardan oluşur. Havada meydana gelen sıcaklık farkından ve nem miktarındaki değişimden kaynaklanan olaylara hava olayları denir. Hava olayları ve hava olaylarının canlılara ve çevreye olan etkilerini inceleyen bilim dalına 'Meteoroloji' denir. Hava olayları uzmanına ise 'Meteorolog' denir. Hava olaylarını rüzgar ve yağış diye ikiye ayırabiliriz. Havadaki nem yağışları, sıcaklık farkı ise rüzgarı oluşturur.

İklim

  • Yeryüzünün bir kısmında uzun yıllar boyunca gözlenebilen hava olaylarının ortalamasına iklim denir. Dünya'nın farklı bölgelerinde farklı iklimler görülmektedir. Bunlar: Kutup iklimi, Karasal iklim, Çöl iklimi, Karadeniz iklimi, Akdeniz iklimidir. Türkiye’de Karadeniz ve Akdeniz iklimi görülür. İklimi inceleyen bilim dalına 'Klimatoloji' denir. İklimi inceleyen uzmana ise 'Klimatolog' denmektedir.

İklimi Etkileyen Faktörler

  1. Bölgenin ekvatora uzaklığı
  2. Bitki örtüsü
  3. Yeryüzü şekilleri
  4. Bölgenin denize olan uzaklığı
  5. Bölgenin denize olan yüksekliği iklimi etkiler.
  • Nem:Havadaki su buharının miktarına nem denir. Sıcaklık artınca havadaki nem oranı artar ve havanın o yeryüzündeki yoğunluğu azalır.
  • Yağmur:Havadaki nem soğuk bir ortamla karşılaştığında ısı kaybederek yoğuşur ve su damlacıklarını oluşturur. Küçük su damlacıkları bulutları oluşturur. Bulutlarda bulunan su damlacıkları soğuk havayla karşılaşınca büyük su damlacıkları dönüşerek ağırlaşır ve yeryüzüne yağmur halinde düşer.
  • Kar:Bulut içerisindeki su damlacıkları soğuk havanın etkisiyle kristalleşerek karı meydana getirir.
  • Dolu:Havadaki su damlacıklarının aniden soğuk havayla karşılaşınca donması sonucu buz kütlesine dönüşür ve dolu oluşur.
  • Sis:Yeryüzüne yakın yerde bulunan su damlacıkları havada asılı kalır. Bu olaya sis denir.
  • Çiy:Havadaki su buharının yeryüzündeki maddeler soğuduğunda temas etmesi sonucu ısı vererek su damlasına dönüşür ve maddelerin üzerinde bulunur.

Bαşαrılαr.

'You made me hate this city'

Cevap:

Selam

İklim ve hava hareketleri :

-Dünya'nın çevresini atmosfer vardır ve sarmıştır. Hava olayları dar yerde oluşur ama iklim ise geniş, uzun bir yerde oluşur. Türkiye'nin iklimleri ise Akdeniz, Karadeniz ve karasal iklim görülür. Dünya'da farklı yerlerde, bölgelerde farklı iklimler gözlemlenmektedir bunlar ; Kutup iklimi, ekvatoral iklim, karasal iklim, çöl iklimi gibi iklim çeşitleri vb. Hava olayları uzmanlarına Meterolog denilir. Hava olaylarını araştırankara ise Meteoroloji denir.

-Dünyada iklimler çok uzun sürede değişir. Hava olayları ise kısa sürede değişebilirler. Örneğin bir anda kar yağması, rüzgar olması, güneşin açması gibi. İklim bilimi ile uğraşana ise Klimatoloji(İklim Bilimi) denmektedir. İklimler uğraşanlara ise Klimatolog(İklim Bilimci) denilir.

#Selinayy

#Hayalet301

"I pot you on top"

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years